Övertorneå

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Övertorneå kommun ligger i östra Norrbotten, vackert placerad vid Torneälven. Polcirkeln går genom kommunen i norr och kommunens gräns i öst är en del av världens fredligaste gränser - gränsen till Finland.

Kommunfakta

Folkmängd

4321

Storlek till ytan

2488 km²

Övertorneå är Sveriges första Ekokommun som innebär att kommunen arbetar aktivt med miljön och hållbar utveckling. Vi har Sveriges bästa skolor, god ekonomi, låg kommunalskatt, billigt boende, bra kvalité i barnomsorg, äldreomsorg och närhet till naturen. Vår målsättning är att av alla flyktingar som kommer till oss ska minst 75 % bosätta sig varaktigt i kommunen. Senaste resultatmätning visade att vi nått 45 %.

Boende

I Övertorneå finns det ett brett urval av bostäder, både hyresbostäder och villor. Man kan välja att bo i centralorten eller ute i byarna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

På orten talas svenska, finska, meänkieli som betyder "vårt språk". Meänkieli är viktigt för lokalbefolkningen och betraktas som den främsta kulturbäraren i området. Ryska, spanska, thailändska, arabiska, persiska, somaliska, tigrinska och dari är andra språk som talas.

Föreningar och organisationer

Föreningslivet är aktivt och det finns sport- och idrottsföreningar inom flera olika sporter och motionsinriktningar. Jakt och skytte. Byaföreningar med olika kulturella inriktningar finns också. Svenska kyrkan och Pingstförsamlingen.

Inom kommunen finns idrottshall, badhus, skidspår, skidbackar, ishall, fotbollsplaner och utomhusbassäng.

Vad finns i närområdet

Kommunförvaltning med flyktingmottagning, bibliotek, arbetsförmedling, fritidsgård, affärer, sport- och klädaffärer, Röda Korsets återbruksaffär. IKEA finns på 70 km avstånd i Haparanda.

Barnomsorg

Övertorneå kommun har förskolor i Övertorneå, Juoksengi och Pello. Enskilda förskolor med annan huvudman finns i Hedenäset och centrala Övertorneå. Förskoleverksamheten ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara trygg, rolig och lärorik. Förskoleverksamheten bedrivs för barn i ålder 1-5 år vars föräldrar arbetar, är aktivt arbetssökande, studerar eller är föräldralediga.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det livslånga lärandet är viktigt i dagens samhälle där utvecklingen går snabbt framåt. I Övertorneå kommun finns goda möjligheter till utbildning från förskola till vuxenutbildning.

Grundskolor finns i Svanstein och Övertorneå. Friskola finns i Hedenäset. Gränsälvsgymnasiet finns i centralorten Övertorneå och har ett rikligt utbud av program.

Alla elever i årskurs 7-9 och gymnasiet har egna bärbara datorer. Elever och lärare har också tillgång till Nationalencyklopedins internettjänst. Klassrummen är utrustade med smartboard eller videokanon. Lärplattformen SchoolSoft används, vilket innebär att föräldrar får tillgång till sitt barns resultat och schema via nätet.

Övertorneå utsågs till Årets UF-kommun 2011 och 2012 för sina insatser inom ung företagsamhet. Alla elever får under sin gymnasietid prova på att starta eget företag.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. På kommunens hemsida kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

Hälso- och sjukvård

Vi har en hälsocentral i Övertorneå och tandvård finns på Matarengivägen 8C i Övertorneå.

Tolkhjälp

Tolk på telefon finns i alla möten med myndigheter.

Kommunikationer

Länstrafiken i Norrbotten.

Arbete och företagande

Produkter från Övertorneå kommun marknadsförs ofta under begreppet "Polcirkelland". Flera framgångsrika handels- och blomsterträdgårdar finns i kommunen.

Den lokala verkstadsindustrin bygger om tyngre fordon samt fabricerar plastprodukter, datakablage och energikomponenter. Av tradition är den lokala åkerinäringen och detaljhandeln omfattande. Optofibernät finns utdragna på flera orter i kommunen.​​