Hällefors

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Hällefors kommun ligger i vackra Bergslagen, Örebro län, och det är nära till både natur och till större städer. Kommunen gränsar i väster mot Filipstads kommun och i norr mot Ludvika kommun. Centralort är Hällefors och näst största ort är Grythyttan.

Kommunfakta

Folkmängd

7 012

Storlek till ytan

1 151 km²

Avstånd till större orter

  • Örebro 75 km
  • Karlstad 96 km
  • Stockholm 260 km
Ett folktomt torg i Hällefors.

Det kan vara en fördel att bo i en mindre kommun där det är tydligare hur samhället fungerar. Det finns även en stor arbetsmarknad inom pendlingsavstånd. Till Örebro tar det cirka en timme med bil till Stockholm eller Göteborg tar det cirka tre timmar med bil.

Boende

Vill du flytta till Hällefors finns den största förvaltaren och förmedlaren av hyreslägenheter Hällefors Bostads AB som har hyreslägenheter.

I Hällefors kommun finns även ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter, samt bostadsrätter och hus i olika prisklasser.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Hällefors kommun. Kommunen har under lång tid haft en stor invandring av människor från olika delar av världen. Några av de största språkgrupperna i Hällefors kommun är somaliska, arabiska finska, holländska, dari, persiska, tigrinska.

Föreningar och organisationer

Det finns många aktiva och engagerade föreningar i kommunen. Kontaktuppgifter till föreningarna hittar du i kommunens föreningsregister.

Vad finns i närområdet

Hällefors har ett fint torg med komplett serviceutbud med flera butiker, matvaruaffärer, caféer och restauranger. Behöver du köpa billiga möbler och husgeråd finns secondhand-butik Companiet.

Biblioteket ligger centralt och har böcker och tidningar på olika språk. När du besöker biblioteket finns även möjlighet att använda bibliotekets datorer.

Vill du sporta finns många idrottsföreningar att välja mellan och i närheten av centrum finns exempelvis Sporthallen, fotbollsplaner, och ishall.

Arbetsförmedlingen har kontor i Hällefors. Skatteverket och Försäkringskassan har kontor i Örebro som ligger 79,6 km från Hällefors.

Medborgarplatsen är den ingång och plats dit alla, invånare såväl som företagare, kan vända sig med sina frågor och behov.

Kontaktinformation till kommunens flyktingsamordnare och integrationssamordnare hittar du på kommunens hemsida.

Kontaktinformation till arbetsmarknadssamordnaren som i första hand har hand om praktik och arbetsträning hittar du på kommunens hemsida.

Klädförsäljning på en marknad på torget i Hällefors.
Entren till Medborgarplatsen

Barnomsorg

Förskolan är till för barn som är mellan 1 till 5 år. Det finns 5 förskolor som kommunen ansvarar för och 1 förskola som är privat.

Pedagogiska omsorgen är till för barn som är mellan 1 till 12 år. Pedagogisk omsorg betyder att barnen får vara hemma hos någon vuxen. Det finns 1 verksamhet som är pedagogisk omsorg i kommunen. Den drivs i privat regi.

Fritidshemmet, som även kallas skolbarnomsorg, är till för barn som är 6 till 13 år. Om föräldrarna studerar eller jobbar kan barnen få plats på fritidshem. I kommunen finns det 4 fritidshem som kommunen ansvarar för.

Förskoleklassen är till för barn som är 6 år. Förskoleklassen finns i skolans lokaler. Barnen är i förskoleklassen 15 timmar i veckan.

Grund- och gymnasieskolor

Grundskolan är till för barn mellan 6 till 16 år. Det finns två grundskolor i Hällefors kommun.

Grythyttans skola ligger i Grythyttan. Där går barn från förskoleklass upp till årskurs 5.

Klockarhagsskolan ligger centralt i Hällefors. Där går barn från förskoleklass upp till årskurs 9.

Gymnasieskolan är till för unga som är mellan 16 till 20 år. Den heter Pihlskolan.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen är till för vuxna som fyllt minst 20 år. Vuxenutbildningen finns på Pihlskolan i Hällefors. Det finns flera olika sorters vuxenutbildning.

Där kan du studera för att bli bättre på saker som du lärt dig tidigare. Du kan också lära dig helt nya saker.

I kommunen finns ett stort utbud av utbildningar alltifrån kommunens egen gymnasieskola och teknikcollege, folkhögskolan med sina designutbildningar till universitetsutbildningarna i Grythyttan inom måltid och restaurang.

Personer som kommer från ett annat land kan få lära sig svenska för invandrare. Svenska för invandrare kallas också för sfi. Närmaste städer med universitet är Örebro och Karlstad.

Hälso- och sjukvård

Hällefors vårdcentral, barnmorskemottagning, barnavårdcentral finns på gillersvägen 20.

Folktandvården finns på Stationsvägen 1, Hällefors.

Tolkhjälp

Tolkar bokas via Tolk- och översättarservice.

Kommunikationer

Det är lätt att resa till och från Hällefors. Hällefors tåg- och busstation ligger mitt i staden.

Det går dagligen bussar till exempelvis Nora och Örebro.

Det går en expressbuss Örebro-Hällefors. Se alla tidtabeller på LänsTrafikens hemsida.

Arbete och företagande

Hällefors kommun är största arbetsgivaren på orten. Idag arbetar cirka 550 medarbetare inom Hällefors kommun. De flesta jobben finns inom sektorerna vård, omsorg och skola. I kommunen finns 108 olika yrkeskategorier med meningsfulla uppgifter som att ta hand om barn och äldre.

I Hällefors finns företag inom många branscher och omkring 1100 personer är yrkesverksamma i näringslivet i kommunen. De flesta arbetstillfällena finns inom tillverkningsindustrin men många sysselsätts även inom handel, bygg- och transportsektorn.

De största privata arbetsgivarna är bl.a. Ovako, Spendrups bryggeri AB, Loka Brunn, Deli mat, Ica.

Besöksnäringen erbjuder också många arbetstillfällen.

Är du intresserad av att komma i kontakt med företag på orten kan du söka kontaktuppgifter i företagsregistret.

Det finns en stor arbetsmarknad inom pendlingsavstånd. Det är 79,6 kilometer till Örebro.