Laxå

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Laxå ligger bra placerat i Sverige med goda kommunikationer till flertalet större städer, både längs järnvägen och E20 som går mellan Stockholm och Göteborg, men även med mycket goda förbindelser till bland annat Örebro, Kumla och Hallsberg som man når med tåg på mellan 15-30 min.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5683

Storlek till ytan

737 km²

Laxå kommun består av huvudorten Laxå och de mindre orterna Finnerödja, Hasselfors, Röfors och Tived. Inom hela Laxå kommun har vi mycket fin och vacker natur med riktigt stora skogar och många fina sjöar. Under sommarhalvåret är Laxå en välbesökt kommun där nationalparken i Tiveden har 10-tusentals besökare.

Boende

Det kommunala bostadsbolaget AB Laxåhem erbjuder trivsamma lägenheter både i tätorten och på de mindre orterna Finnerödja och Hasselfors. Det finns också privata hyresvärdar som hyr ut på dessa orter, men även i orterna Röfors och Tiveden.

Ett stort privat bostadsbolag är IFH Properties Laxå AB.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Här finns många olika nationaliteter, och de största språken är för närvarande tigrinja, arabiska, thailändska och dari/persiska.

Föreningar och organisationer

Svenska kyrkan och flera frikyrkor finns representerade på orten. Muslimsk förening saknas på orten, men moské och olika muslimska föreningar finns i Örebro.

Det rika föreningslivet i kommunen ger bra möjligheter att aktivera sig. Det finns även elljusspår, idrottshallar, idrottsplatser och fritidsgårdar att nyttja. Laxå motorklubb och fotbollsklubben Laxå IF är två stora föreningar.

Vad finns i närområdet

Här finns bibliotek, arbetsförmedling, apotek, kommunkontor med mottagning av nyanlända och ett antal affärer, bland annat livsmedelsaffär och secondhandbutik. Här hittar du också ett antal restauranger. Det finns också idrottshall, multiarena (utomhus) och gym.

Till Marieberg Galleria och IKEA i Örebro är det 4,5 mil och du tar dig enkelt dit med tåg och buss.

Barnomsorg

Här finns kommunal förskoleverksamhet både i Laxå, Hasselfors, Finnerödja och Tived. Det är oftast kort väntetid till både förskola och fritids.

Grund- och gymnasieskolor

Kommunal grundskola finns i tätorten. För de lägre åldrarna (åk 1-3) finns även kommunal grundskola i Finnerödja. Vi har bra sluss- och förberedelseklasser för nyanlända barn och ungdomar i tätorten. Gymnasieskola finns i Hallsberg.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen samarbetar med andra kommuner i Sydnärke och SFI, Komvux och Särvux är förlagt i Hallsberg på Allévux (15 min med tåg). Kommunen bedriver SO-utbildningen i samarbete med övriga läns kommuner. Det finns flertalet publichögskolor inom bra avstånd och i Örebro finns ett universitet.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral, mödravård och barnavårdscentral finns i Laxå tätort. Specialistvård finns att tillgå både på lasarettet i Karlskoga och på Universitetssjukhuset i Örebro. Folktandvård finns på orten.

Tolkhjälp

Möjligt till tolkhjälp finns vid myndighetskontakter. Dessa sker oftast via telefon.

Kommunikationer

Laxå ligger bra placerat i Sverige med goda kommunikationer till flertalet större städer.

Vi ligger både längs järnvägen och E20 som går mellan Stockholm och Göteborg. Vi har också goda förbindelser till bland annat Örebro, som man når med tåg på 30 min.

Arbete och företagande

Kommunen är den största arbetsgivaren på orten och inom många delar av förvaltningen behövs ofta vikarier, framförallt inom äldreomsorgen och skolan. Inom de närmaste åren kommer många att gå i pension vilket innebär att behovet av arbetskraft inom denna verksamhet kommer att öka.

Det finns många mindre företag på orten, främst inom tillverkningsindustrin, med ett fåtal anställda. Kanske kan du bli en av dem? Eller kanske du så småningom vill starta ett eget företag?

Området i Örebro län etablerar sig som ett logistikcenter för hela landet. I Hallsberg finns en stor postterminal. Andra stora arbetsgivare är ESAB i Laxå, Volvo i Hallsberg, Ericsson i Kumla. Det finns goda möjligheter att pendla till Hallsberg, Kumla och Örebro.