Askersund

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Askersunds kommun ligger i södra Närke vid den stora sjön Vättern. Den lilla stadskärnan består av fina trähus och kullerstensgator.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

11377

Storlek till ytan

1020 km²

I centrum av staden ligger torget med affärer, restauranger, caféer och den närliggande hamnen. Staden lever upp under sommartid med både evenemang och turister från olika delar av världen.

Boende

I Askersunds kommun kan du hitta olika boendeformer, både villor, bostadsrättslägenheter och hyreslägenheter i såväl mindre som större fastigheter. Bostäderna varierar mellan gammalt och nytt. Närliggande tätorter till Askersunds kommun är Hammar, Olshammar, Rönneshytta, Zinkgruvan, Åmmeberg och Åsbro. Småorter är Estabo, Kårberg, Lerbäck, Mariedamm, Skyllberg, Snavlunda, Sänna och Nydalen.

Det största bostadsbolaget i Askersund heter Askersunds Bostäder och har lägenheter i flera av dessa orter. Vill du ställa dig i deras bostadskö, hitta mer information om deras fastigheter och se deras lediga lägenheter kan du göra det på deras hemsida. Det finns även ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter. Lista på hyresvärdar finns på Askersunds kommuns hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns några olika språkgrupper, bland annat; arabiska, engelska, franska, dari, tigrinska, persiska.

Föreningar och organisationer

Askersund erbjuder olika aktiviteter inom sport och fritid, kyrkosamfund och olika familjeaktiviteter. Här finns ett antal olika kristna kyrkor, religiösa samfund och föreningar i Askersunds kommun, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Missionskyrkan och olika frikyrkor. Närmaste moské finns i Örebro, 5 mil från Askersund. I kommunen finns också många olika idrottsföreningar. Du kan söka efter föreningar i föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

Askersund har en fin stadskärna med flera butiker, matvaruaffärer, caféer och restauranger. Behöver du köpa billiga möbler, husgeråd och kläder finns det olika försäljningsställen som till exempel Röda Korset eller små loppisaffärer att välja mellan, läs mer på Röda korsets hemsida.​ För nyinköp av möbler finns till exempel IKEA i Örebro 5 mil från Askersund.

Biblioteket ligger centralt och har böcker och tidningar på olika språk. När du besöker biblioteket finns även möjlighet att gratis använda bibliotekets datorer. Vill du sporta finns det många idrottsföreningar att välja mellan, till exempel fotboll, innebandy, ridning. Det finns även två idrottshallar. Badhus och ishall finns närmast i Hallsberg 2,5 mil från Askersund.

Askersund ligger bredvid Sveriges näst största sjö, Vättern. I Vättern kan du fiska gratis med metspö eller kastspö. I närheten av Askersund ligger också den stora skogen Tiveden. Där får alla som vill plocka bär och svamp.

Arbetsförmedlingen har kontor på orten och Skattekontoret och Försäkringskassan finns närmast i Örebro 5 mil från Askersund. Kommunen bedriver en Familjecentral som är en mötesplats för föräldrar och barn i olika åldrar. Här får du tillgång till en mängd tjänster som är av betydelse för din och ditt barns hälsa och välbefinnande.

Det finns även familjeaktiviteter inom de olika kyrkoförsamlingarna, till exempel Klockarbacken ​för barn från 7 år. Equmeniakyrkan anordnar svenskundervisning för vuxna och lek för barnen och hos Elimkyrkan kan man fika och barnen leka.

ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) anordnar kurser, studiecirklar och andra aktiviteter, se mer information på deras ​hemsida. Kontaktinformation till integrationshandläggare hittar du på kommunens hemsida.

Barnomsorg

I Askersunds kommun finns det flera kommunala förskolor samt en förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. Förskolan är till för barn som fyllt 1 år och fram till vårterminen när de fyller 6 år. Om du behöver barnomsorg måste du ansöka om det 4 månader i förväg. Ansökningsblankett hittar du på kommunens hemsida.​​

Kyrkorna i Askersunds kommun har flera aktiviteter för barn och deras föräldrar. I kommunens egen regi drivs Familjecentralen med öppen förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolan i Sverige är obligatorisk och består av 9 läsår. Varje läsår är indelat i två terminer, en höst och en vårtermin. Innan eleverna börjar grundskolan finns förskoleklass som är en frivillig skolform för sexåringar.

I Askersunds kommun finns 7 grundskolor, varav en högstadieskola och en grundskola är belägen centralt i kommunen, de övriga ligger i ytterområden. Avstånd till ytterskolorna: Åmmeberg 9,3 km, Rönneshytta 14,5 km, Snavlunda 11,4 km, Åsbro 19,1 km, Hammar 12,2 km. Närmaste gymnasieskola, Alléskolan, finns i Hallsbergs kommun som ligger 2,5 mil från Askersund.

Utbildningsmöjligheter

Närmaste vuxenutbildningar som komvux och sfi​​-utbildning finns i Hallsbergs kommun som ligger 2,5 mil från Askersund. Busskommunikation finns mellan kommunerna. Närmsta universitet ligger i Örebro kommun, 5 mil från Askersund. Är du intresserad av utbildning kontakta Arbetsförmedlingen. Kommunens integrationshandläggare erbjuder samhällsorientering för nyanlända.​

Hälso- och sjukvård

Behöver du besöka vårdcentral, mödravårdcentral, barnavårdcentral och Folktandvården finns det centralt i staden. Det finns även privat läkare och tandläkare. Närmaste akut jourmottagning finns i Kumla kommun, 3 mil från Askersund. För den som inte har bil går det att beställa akut sjuktransport till jourmottagningen i Kumla eller akutmottagningen i Örebro. Närmaste sjukhus finns i Örebro, Universitetssjukhuset - USÖ, som ligger 5 mil från Askersund.

Tolkhjälp

Askersunds kommuns handläggare anlitar Örebros Tolkservice vid behov.​

Kommunikationer

Askersunds kommun har många små tätorter där det finns bussförbindelser. Det går också att åka buss till större städer som till exempel. Motala och Örebro. Länstrafiken i Örebro län har busslinjer till och från Askersund.

För tågresor finns närmaste tågstation i Hallsbergs kommun. Hos SJ kan du hitta information om tidtabeller och boka din tågresa. Från Hallsberg går det att åka till Askersund.

SJ

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns flera både större och mindre arbetsgivare. De jobb som finns att söka i området hittar du i inledningen av presentationen under fliken Lediga jobb. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.