Degerfors

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Degerfors kommun ligger i landskapet Värmland och hör till Örebro län. Vi ligger mitt emellan Stockholm, Göteborg och Oslo och har bra kommunikationer med buss och tåg.

Kommunfakta

Folkmängd

9666

Storlek till ytan

432 km²

Vår kommun har ett naturskönt läge med flera sjöar och vacker natur. I Degerfors bor ca 10 000 invånare. Vi lever i trevlig och trygg miljö, nära till skola, jobb och natur.

Boende

I kommunen finns en rad olika former av boende. Det kommunala bostadsbolaget har runt 1 000 lägenheter och utöver det finns ett antal privata bostadsföretag. På Degerfors hemsida finns en lista över de olika bostadsföretagen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Kommunen är finskt förvaltningsområde vilket innebär att finska är en stor språkgrupp. Övriga stora språkgrupper är tigrinska, somaliska och arabiska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ca 150 föreningar som bidrar till ett rikt och brett föreningsliv.

Vad finns i närområdet

Degerfors är kommunens centralort. Här finns bibliotek, butiker, matvaruaffärer, café, restauranger, fotbollsplaner och bollhall. Det finns flera secondhand-butiker och loppisar med stort utbud av både möbler, husgeråd och kläder. Det finns också en vårdcentral. Vi har två mindre orter i kommunen, Svartå och Åtorp, där det finns förskola och skola, matvaruaffär och restaurang.

Barnomsorg

I kommunen finns elva förskolor. Här får barn mellan 1 och 5 år vistas när föräldrarna studerar eller arbetar. Det finns också en öppen förskola som är en mötesplats för alla föräldrar med barn mellan 0-6 år.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns totalt sex grundskolor i kommunen. Här går eleverna från förskoleklass till årskurs 9. Gymnasieskolan Möckelngymnasiet både teoretiska och praktiska utbildningar.

Utbildningsmöjligheter

I vår grannkommun Karlskoga finns yrkeshögskola, folkhögskola, komvux samt svenska för invandrare, sfi. Universitet finns i Örebro och Karlstad, båda inom max 1 timmes resväg. Det finns också en rad studieförbund som erbjuder olika former av utbildningar.

Hälso- och sjukvård

I Degerfors finns en vårdcentral, Pilgården. De erbjuder bland annat barnavårdcentral och mödravårdscentral. Närmaste lasarett finns i Karlskoga. Där finns bland annat akutsjukvård samt förlossningsavdelning.

När det gäller tandvård finns både privata och offentliga alternativ.

Kommunen har ansvar för omsorgen om äldre, personer med funktionsnedsättningar och för barn och familjer som behöver extra stöd.

Tolkhjälp

Vid behov av tolkhjälp kontaktar vi Tolk- och översättarservice i Örebro.

Kommunikationer

Busstrafiken i kommunen sköts av Länstrafiken i Örebro. Degerfors har också bra tågkommunikationer med Karlstad, Oslo, Stockholm och Göteborg. Närmaste flygplatser finns i Örebro och Karlstad.

Arbete och företagande

I Degerfors kommunen finns omkring 600 företag. Av kommunens 3 300 arbetstillfällen finns ca 1 200 inom industrin. Den största privata arbetsgivaren är Outokumpu, som är världens största tillverkare av rostfri plåt.

Vill du veta mer om näringslivet i kommunen, kontakta näringslivsavdelningen.