Lindesberg

Senast uppdaterad: 13/12-2022

En av fördelarna med att bo i Lindesbergs kommun är tillgängligheten till vad kommunen har att erbjuda i form av fritids- och kulturaktiviteter, till naturen och till världen utanför.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

23633

Storlek till ytan

1480 km²

Kommunen består av många orter som Frövi, Fellingsbro, Vedevåg, Storå och Guldsmedhyttan. Centralort är Lindesberg. Det finns goda kommunikationer med buss och tåg samt bra bilvägar. En mångfald av olika företag finns inom kommunen eller i närområdet med betoning på industri.

Boende

Vanligast är hyreslägenheter på 1-3 rum och kök i 2-3 våningshus, men även radhus och villor finns. De största hyresbolagen är Lindesbergsbostäder, Egeryds, Samuel Karlsson fastigheter, Byggnadsfirman Lund samt flera mindre bolag.

Hitta bostadsbolag och lägenheter

Vilka språkgrupper finns på orten?

Arabiska, kurdiska, somaliska, dari, bosniska, tigrinska, kirundi, karen och många andra.

Föreningar och organisationer

Lindesbergs kommun har många idrottsföreningar, de största är inom fotboll, handboll, volleyboll och judo. I Lindesberg Arena utövas många olika idrotter och fylls ofta av idrottsintresserade ungdomar och vuxna.

Det finns somaliska föreningen och en afrikansk kulturförening. Det är nära till Örebro som har många religiösa och kulturella föreningar.

Svenska kyrkan och Kristinakyrkan samt pingstkyrkan har aktiviteter för nyanlända flyktingar med träffar minst en gång i veckan. Röda korset har aktiviteter med läxläsning, svenskträning och hantverk för kvinnor.

Det finns en träffpunkt där många nyanlända bor, där finns verksamhet med träning i svenska språket. Läxhjälp finns för barn som inte kan få hjälp av sina föräldrar. Olika studiecirklar ordnas t.ex. kring demokrati och körkortsteori. Det är också mötesplats för hyresgäster och hyrsvärd ifall det är något problem och det finns behov för dialog. En lokal finns också för bön.​

Vad finns i närområdet

Arbetsförmedling finns i Lindesberg samt servicekontor för skattemyndigheten, pensionsmyndigheten och försäkringskassan. Bibliotek finns i Lindesberg med filialer i Storå, Frövi och Fellingsbro. Kommunens socialtjänst finns i Lindesberg.

Det finns flera stora livsmedelsbutiker som t.ex. Lidl, ICA, Hemköp och Willys. Även specialiserade livsmedelsbutiker från mellanöstern och flera secondhand-butiker finns i kommunen och i Örebro.

Ikea finns cirka 50 km från Lindesberg.

Barnomsorg

I alla större orter finns förskolor. I Lindesberg ligger familjecentralen, en mötesplats för blivande föräldrar och barn mellan 0-6 år där du kan umgås, leka, fika och få stöd och hjälp i föräldraskapet.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns en kommunal gymnasieskola - Lindeskolan. Skolan erbjuder elever ett varierat och brett utbud av både högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Totalt finns det 14 nationella program på skolan. Oavsett vilket program du väljer så kan du kombinera dina studier med Idrottscollege.

Språkintroduktionen (SI) finns för dig som har ett annat modersmål än svenska och som vill få behörighet till ett nationellt program på gymnasieskolan. Språkintroduktionen är även till för dig som vill fortsätta studera på folkhögskola eller komma ut i yrkeslivet.

Grundskola (högstadium) finns i Lindesberg, Storå och Frövi. Låg- och mellanstadium finns i alla större orter.

Utbildningsmöjligheter

Arbetsmarknadsförvaltningen Masugnen​ är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande.

Masugnen ansvarar för:

  • vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå
  • utbildning i svenska för invandrare
  • flyktingmottagning
  • särskild vuxenutbildning
  • yrkesutbildning, Yrkesvux
  • yrkeshögskoleutbildning
  • samordning av högskoleutbildning
  • uppdragsutbildning
  • arbetsmarknadsutbildning

Arbetsmarknadsenheten är en egen enhet på Masugnen. Man arbetar främst med personer som behöver sysselsättning och stöd för att komma närmare ett arbete och/eller studier.

Fellingsbro folkhögskola​ har en allmän kurs för invandrare på Masugnen.

Kommunen har i samverkan med övriga kommuner i Örebro län samhällsorientering på modersmål.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentraler och folktandvård finns i Lindesberg, Storå, Frövi och Fellingsbro. Sjukhus finns i Lindesberg med akutmottagning och andra specialiteter. Barnavårdscentralen och mödravårdscentralen finns i Lindesberg. I Örebro finns universitetssjukhus.

Tolkhjälp

Vi anlitar tolkservice i Örebro som hör till Region Örebro län. De ordnar tolk både på plats och på telefon. De finns gott om tolkar på de flesta språken.

Kommunikationer

Tåg i Bergslagen trafikerar kommunen med stopp i Lindesberg, Storå och Frövi. Många bussar går mellan Örebro och de olika delarna av kommunen. Det finns bra med kommunikationer för att kunna pendla.

Arbete och företagande

Stora arbetsgivare inom den privata sektorn är: Meritor, BillerudKorsnäs Frövi, Korsnäs Rockhammar AB, Nammo LIAB AB, PorPac AB och Linde Maskiner AB. Inom den offentliga sektorn är både Lindesbergs kommun och Lindesbergs lasarett viktiga arbetsplatser med många anställda.

Kommunen erbjuder gruppinformation om att starta eget och personlig rådgivning.