Nora

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Nora tätort är idylliskt belägen vid Norasjön med närhet till skog och vildmark, men ändå bara 30 minuters resa från Sveriges sjunde största stad, Örebro. Här får du både den lilla stadens lugn och tillgång till storstadens alla möjligheter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

10719

Storlek till ytan

691 km²

I den vackra trästaden Nora finns en viktig del av svensk historia samlad på ett ställe - småstadsidyllen, bruksmiljöer, gruvor och en egen veteranjärnväg. Stora delar av Nora ser ut som det gjorde för hundra år sedan. Idag erbjuder vi mycket kultur och nostalgi.

Boende

Söker du det gamla, genuina eller moderna nyproducerade hyreslägenheter? I bergslagens Nora finner du boendet du söker. På Nora kommuns hemsida hittar du en lista över alla fastighetsbolag i Nora. Här finns också en lista över bostadsrättsföreningar och mäklare i kommunen.

Järnboås - lev nära naturen

Här kan du finna ett långsiktigt boende att återvända till samtidigt som du driver eget företag eller pendlar till jobb i regionens närliggande städer såsom Örebro, Nora, Lindesberg.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i Nora, förutom svenska, är holländska, tyska, arabiska, kurdiska, persiska, dari, somaliska, tigrinska​​ och thai. Vi har ytterligare ett tiotal språk som talas av ett mindre antal människor.​

Föreningar och organisationer

Nora kommun har ett rikt utbud av olika typer av föreningar, med över 140 föreningar registrerade. ​Vi har tre kristna församlingar i centrala Nora, och fler kyrkor i byarna. Närmaste moské finns i Örebro.

Våra idrottsföreningar erbjuder många aktiviteter för olika åldrar. Flera klubbar är framgångsrika och i kommunen finns både nationella och internationella mästare.

Det finns också många intresseföreningar såsom byalag, dansföreningar, samlarklubbar, kulturföreningar, trädgårdsföreningar m.fl.

Det finns också många intresseföreningar såsom byalag, dansföreningar, samlarklubbar, kulturföreningar, trädgårdsföreningar m.fl.

Kontaktuppgifter till föreningarna hittar du i Föreningsregistret.​

Vad finns i närområdet

I Nora kommun finns det mesta du kan önska dig. Livsmedelsbutiker hittar du i Nora, Gyttorp och Järnboås. Arbetsförmedling, socialkonto​​​r, flyktingmottagning, bibliotek, simhall och i​​drottshallar finns i centrala Nora.

Här hittar du också det mesta du behöver för vardagslivet som skor, kläder, apotek, bensinstationer, möbelhandlare, bygghandel, färghandlare, bilverkstäder, träningslokaler och secondhand-butiker m.m.

Barnomsorg

Barnomsorg anordnas som förskoleverksamhet och som skolbarnsomsorg. Barn i åldrarna 1-5 år erbjuds förskola alternativt pedagogisk omsorg i form av familjedaghem. För barn i åldrarna 6-13 år anordnas skolbarnsomsorg på fritidshem.

Familjecentralen Pirayan är en mötesplats för föräldrar och barn i åldrarna 0-6 år. Här kan du umgås, fika, få stöd och råd samt träffa andra vuxna och barn.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Nora kommun finns sex kommunala grundskolor och en friskola​. Karlsängsskolan i centrala Nora är kommunens högstadieskola. ​

På Gymnasieskolan Hjernet (GHJ)​ i Nora finns tre introduktionsprogram: Individuellt alternativ, Preparandutbildning och Yrkesintroduktion, medan de flesta av våra gymnasieungdomar går nationella program i Lindesberg eller Örebro.

Utbildningsmöjligheter

Nora kommun har en väl fungerande vuxenutbildning och närhet till högre studier, t.ex. Örebro Universitet. Kommunens vuxenutbildning finns på Hjernet där vi har komvux, sfi, särvux och vårdutbildningar (yrkesvux). Det är även möjligt att skapa skräddarsydda företagsutbildningar och att koppla upp sig digitalt mot olika universitet för att kunna bedriva distansstudier.​​

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral, mödravårdscentral, barnavårdscentral och tandvårdsmottagning är centralt placerade och lätta att nå.

Akutmottagningar finns vid Lindesbergs lasarett och vid Universitetssjukhuset i Örebro.​​

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter finns möjlighet att få tolkhjälp. ​​

Kommunikationer

Allmänna kommunikationer från Nora finns ännu endast med buss, men ett järnvägsalternativ med tåg till Örebro är under utveckling. Navet för bussarna i Nora är stationen som ligger nära Norasjön.

Nora har reguljära busslinjer till Örebro, Lindesberg och Hällefors. Läs mer om tidtabeller och avgångar hos Länstrafiken Örebro.​

Från Örebro kan man ta direkttåg till stora delar av Sverige och till Oslo i Norge. Närmaste internationella flygplats finns utanför Örebro.​

Arbete och företagande

Kommunen är den största arbetsgivaren med 750 anställda. Här finns ca 100 företag inom den privata sektorn, där de största arbetsgivarna är Orica Minings, Sandvik i Nora AB, Danfo AB, Drillcon AB och Europrofil. Sommartid är Nora en blomstrande turiststad så besöksnäringen är mycket viktig.

Nora är en utpräglad entreprenörskommun som samverkar med det lokala och regionala näringslivet. När det gäller nyföretagande så finns ett samarbete med ALMI ​och IFS (Internationella företagarföreningen i Sverige)​​.