Söderköping

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Söderköpings kommun ligger vid Östgötakusten med kort pendlaravstånd till universitetsstäderna Norrköping och Linköping. I den idylliska staden med starka rötter i medeltiden, bor hälften av invånarna. Den andra hälften bor på den omgivande landsbygden, där det finns flera mindre tätorter.

Kommunfakta

Folkmängd

14 626

Storlek till ytan

1 326 km²

Avstånd till större orter

  • Norrköping 16 km
  • Linköping 49 km
  • Stockholm 181 km
Vy över ett upplyst Söderköping kvällstid.

Genom Söderköping rinner Göta kanal och sommartid blomstrar Kanalhamnen med restauranger, butiker och Sveriges största glassrestaurang "Smultronstället". S:t Anna skärgård, en av Sveriges vackraste och örikaste kustremsor, växer med flera tusen besökare och fritidsboende på sommaren. Några hundra bor i området året runt, många är småföretagare i turist- och hantverksbranschen. Trygghet, öppenhet och omtanke präglar vår kommun. Välkommen till oss!

En grupp människor har samlats för picknick intill Göta kanal.
Folk promenerar längs med Göta kanal. På en servering äter folk glass. I bakgrunden ligger båtar i kanalen.

Boende

Det kommunala bolaget, Ramunderstaden, har ett stort hyresbestånd i staden och planerar även nybyggnation under 2015. Det finns även flera privata hyresvärdar.

Vy över Söderköpings bebyggelse med skog i bakgrunden.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Några av de största språken bland våra utlandsfödda kommuninnevånare är arabiska, dari, somaliska, tigrinska, bosniska, spanska, thai, engelska och franska.

Föreningar och organisationer

På Söderköping kommuns​ hemsida finns information om de olika föreningar som finns både inom idrott, kultur och övrigt.​

Vad finns i närområdet

Informationskontoret i Stinsen vid Resecentrum hjälper till med olika samhällskontakter. Här finns också Söderköpings bibliotek. Arbetsförmedling finns vid Hagatorget. Socialkontoret och flyktingmottagningen finns i Samverkanshuset. Tre stycken secondhand-butiker finns i staden: Röda korset, Bra Begagnat och Återvinningen.

Huset Stinsen med informationskontor och bibliotek. På torget utanför har två ungdomar slagit sig ner vid ett konstverk.
Rådhustorget i Söderköping fyllt med folk en solig dag.

Barnomsorg

Barnomsorg finns både som kommunal och fristående, spridd över hela kommunen. Öppna förskolor finns på Familjecentralen och genom de kristna församlingarna.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolor finns i staden och även på fem mindre orter på landsbygden. En waldorfskola finns i staden. I staden finns också en gymnasieskola, Nyströmska skolan.

Utbildningsmöjligheter

På Nyströmska skolan erbjuds olika gymnasieprogram och språkintroduktion för ungdomar, Komvux med grundskole- och gymnasiekurser och yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna, lärlingsutbildning, folkhögskoleutbildning, sfi och Introvux.

Hälso- och sjukvård

Söderköping har en vårdcentral i landstingets regi och en vårdcentral, som drivs privat, Geria. Folktandvård och flera privata tandläkare finns i staden.

En familjecentral med mödravård, barnavård och öppen förskola finns vid landstingets vårdcentral i samarbete med kommunen.​​

Tolkhjälp

Den som behöver tolk har rätt att få det vid besök hos alla svenska myndigheter.

Kommunikationer

Östgötatrafikens bussar trafikerar kommunen och har direktförbindelser till Valdemarsvik och Norrköping. Från Norrköping går pendeltåg till Linköping och till en del andra orter.

Arbete och företagande

I Söderköping är kommunen den största arbetsgivaren. Här finns även flera mindre industrier och företag inom handeln, till exempel matbutiker. I Norrköping finns på bekvämt pendlingsavstånd flera stora företag och offentliga institutioner.