Mjölby

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Du har kommit till en expansiv kommun med rötterna tryggt i historien, men med siktet inställt på framtiden. Här bor ungefär 26 000 personer och befolkningen ökar.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

27758

Storlek till ytan

557 km²

Hos oss kan du ta del av landsbygdens och småstadens fördelar, samtidigt som det tar 20 minuter med pendeltåget till Linköping och 45 minuter till Norrköping. Vi har tre centralorter: Mjölby, Skänninge och Mantorp. Mjölby är störst. Östgötaslätten runt oss är en levande landsbygd. Närheten till naturen ger rika möjligheter till friluftsliv.

Boende

Den största förvaltaren av hyreslägenheter i Mjölby är Bostadsbolaget. Bostadsbolaget äger runt 2500 lägenheter och drygt 250 kommersiella lokaler. Vill du ställa dig i bostadskö eller hitta mer information om lediga lägenheter kan du göra det på Bostadsbolagets hemsida.

Det finns även ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter, du hittar en lista med alla hyresvärdar på kommunens hemsida. När det gäller nyanlända flyktingar hjälper integrationsmottagningen till med att hitta en lägenhet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Mjölby kommun beroende på att det finns lång erfarenhet av flyktingmottagning. Några av de representerade språkgrupperna är: arabiska, somaliska, oromo, franska, dari med flera.

Föreningar och organisationer

Sök bland alla föreningar i kommunens föreningsregister​.

Vad finns i närområdet

I Mjölby är det nära till det mesta. Det finns bland annat bibliotek, arbetsförmedling och socialkontor. När det gäller affärer så finns det både mataffärer, klädaffärer, skoaffärer och möbelaffärer men vi har även secondhand-affärer där man kan köpa begagnade möbler, kläder, husgeråd med mera.

Kommunen har en kulturskola där framtidens musiker, dansare och skådespelare skapas. I Mjölby finns en mycket fin bad- och rekreationsanläggning – Lundbybadet. Det finns även ridhus, två 18-håls golfbanor, ishall, idrottshallar och mycket annat.

Barnomsorg

I kommunen finns kommunala förskolor och familjedaghem. Barn i skolåldern, det vill säga 6-12 år, kan före och efter skolan vara på fritidshem. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling skall ges den omsorg som deras speciella behov kräver. För mer information läs på resursenhetens sida.​

Grundskolor och gymnasieskolor

Inom Mjölby kommun finns fler grundskolor, läs mer om respektive skola på kommunens hemsida. När det gäller gymnasieskolor så finns det två stycken i Mjölby kommun. På hemsidan går det även att läsa om gymnasiesärskolan och riksidrottsgymnasiet/bilsport.

Utbildningsmöjligheter

Möjlighet till vuxenutbildning finns i Mjölby, för mer information ta kontakt med Mjölby Vuxenutbildning. Närmaste universitet finns i Linköping, dit många studerande pendlar.

Hälso- och sjukvård

I Mjölby finns vårdcentral, apotek och tandvård. Vid akut sjukdom eller skada vänd dig till Motala lasarett eller Universitetssjukhuset i Linköping.

Läs mer om sjukvård

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Det finns bra kommunikationer från Mjölby via bland annat Östgötapendeln och SJ.

SJ

Arbete och företagande

De stora arbetsgivarna som finns i Mjölby är: Toyota Industries Europe AB, Väderstad-verken AB och Mjölby Kommun.

Kommunens näringsliv och företag