Motala
Senast uppdaterad: 13/12-2022
Välkommen till Motala – Östergötlands sjöstad! I Motala är det lätt att leva ett aktivt liv, med stort utrymme för spontanitet och valfrihet. Här är förutsättningarna goda för ett aktivt liv i alla dess former: badplatser, idrottsliv, natur, fiske, båtliv, kultur, föreningsliv – och mer därtill. Att allting är nära och lättillgängligt ökar värdet ytterligare. Vill du prova på ett lite större liv i en mindre stad? Kom till Motala.

Kommunfakta
Folkmängd
43673
Storlek till ytan
1267 km²
Boende
Det vattennära läget erbjuder många fina platser för boende. I Motala kommun finns både hyresrätter, bostadsrätter och villor. Hyresrätter finns hos flera olika fastighetsägare, bland annat det kommunägda Platen. Fler hyresvärdar hittar du på Motala kommuns hemsida. Bostadsrätter och villor hittar du på Hemnet och mer information om de olika bostadsområdena i Motala finns på kommunens hemsida.Söker du en tomt? Ställ dig i tomtkö.
Läs mer om boende i kommunen.
Vilka språkgrupper finns på orten
Större språkgrupper i Motala kommun är arabiska, dari/pashto/persiska, somaliska, tigrinska, finska, kirundi, franska, sorani/ kurmanji, polska, romani, arli, ryska, spanska, syrianska, thailändska, och vietnamesiska.
Föreningar och organisationer
I Motala finns många intresseföreningar som till exempel etniska föreningar eller fritidsaktivitetsföreningar. Söker du någon särskild förening kan du hitta dem i kommunens föreningsregister. Här nedan ser du några av de föreningar som finns:
- Arabiska vänskapsföreningen
- Bosniska föreningen Liljan
- Kroatiska föreningar
- Kurdiska föreningen
- Somaliska kulturföreningen
- Syrianska föreningen
- Syrisk ortodoxa kyrkan ungdomsförening
- Syrisk ortodoxa Maria Kyrkan
- Södra Afrika- kommittén
Vad finns i närområdet
Motala kommun kan ta emot dina frågor i kommunhusets reception på telefonnummer 0141-22 50 00 eller besöksadress Drottninggatan 2, 591 35 Motala.
Bryggan – introduktionsenheten för nyanlända i Motala kommun
På Bryggan jobbar vi tillsammans med olika kompetenser för att alla nyanlända i Motala ska få ett likvärdigt mottagande. Motala kommun möter nyanlända i alla åldrar och slussar dem sedan vidare till arbetsförmedling och sfi-undervisning. Alla barn och ungdomar träffar en av Bryggans utvecklingsledare för en kartläggning av skolbakgrunden. Utvecklingsledaren ansvarar för att informera om kommunens barnomsorg och det svenska skolsystemet samt följer med till mottagande skola och introducerar eleven. De första besöken hos skolsköterskan görs redan på Bryggan. Vi kan också hjälpa till med att kontakta olika föreningar om det finns önskemål om detta.
Läs mer om Motala:
Billigare möbler och husgeråd:
Barnomsorg
Läs mer om barnomsorg och den öppna förskolan på Motala kommuns webbsida.
Grundskolor och gymnasieskolor
I Motala kommun finns förskoleklass (från 6 år), grundskola (från 7 år, obligatorisk skolgång i 9 år) och gymnasieskola (3 år efter grundskola) med flera olika inriktningar: barn- och fritid, bygg och anläggning, ekonomi, el och energi, fordon och transport, lärlingsutbildning, humanistiskt program, industriteknik, introduktionsprogram, kultur, naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik och vård och omsorg. Du hittar information om alla skolor och utbildningar på kommunens hemsida.
Utbildningsmöjligheter
Motala kommun erbjuder vuxenutbildning av olika slag som till exempel yrkeshögskoleutbildning (YH) inom mätningsteknik, demensvård/ undersköterska, och kvalificerad skötare inom psykiatrisk vård och omsorg. Vi erbjuder också svenska för invandrare (sfi), kockutbildning, viss högskoleutbildning inom produktionsteknik och förskollärar- och lärarutbildning. Det finns också möjlighet att gå företagarskola för dig som vill starta eget företag, och du som vill starta eget kan också få stöttning av Nyföretagarcentrum.
Läs mer om vuxenutbildning på:
Hälso- och sjukvård
Läs mer om omsorg och hjälp på Motala kommuns webbsida.
Tolkhjälp
Den som ska besöka en handläggare i kommunen och talar ett annat språk än svenska har rätt till tolk. Handläggaren ordnar detta.
Kommunikationer
Bil
Från söder: E4 till Ödeshög där du tar riksväg 50 mot Örebro.
Från norr: riksväg 50 mot Jönköping tar dig hela vägen till Motala.
Från öster: E4 till Linköping där du tar Riksväg 34 (fd. 36) till Motala.
Tåg
Buss
Flyg
Arbete och företagande
De största arbetsgivarna i Motala är Motala kommun, Region Östergötland, Autoliv Electronics, Motala Verkstad, Poppelstaden Omsorgsförvaltning och Proxima Specialistvård. Den största arbetsgivaren i Borensberg är Arla Plast, och på pendlingsavstånd från Motala (ca 40 minuter med tåg) finns också arbetstillfällen i Linköping.