Söderköping

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Söderköpings kommun ligger vid Östgötakusten med kort pendlaravstånd till universitetsstäderna Norrköping och Linköping. I den idylliska staden med starka rötter i medeltiden, bor hälften av invånarna. Den andra hälften bor på den omgivande landsbygden, där det finns flera mindre tätorter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

14626

Storlek till ytan

1326 km²

Genom Söderköping rinner Göta kanal och sommartid blomstrar Kanalhamnen med restauranger, butiker och Sveriges största glassrestaurang "Smultronstället". S:t Anna skärgård, en av Sveriges vackraste och örikaste kustremsor, växer med flera tusen besökare och fritidsboende på sommaren. Några hundra bor i området året runt, många är småföretagare i turist- och hantverksbranschen. Trygghet, öppenhet och omtanke präglar vår kommun. Välkommen till oss!

Boende

Det kommunala bolaget, Ramunderstaden, har ett stort hyresbestånd i staden och planerar även nybyggnation under 2015. Det finns även flera privata hyresvärdar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Några av de största språken bland våra utlandsfödda kommuninnevånare är arabiska, dari, somaliska, tigrinska, bosniska, spanska, thai, engelska och franska.

Föreningar och organisationer

På Söderköping kommuns​ hemsida finns information om de olika föreningar som finns både inom idrott, kultur och övrigt.​

Vad finns i närområdet

Informationskontoret i Stinsen vid Resecentrum hjälper till med olika samhällskontakter. Här finns också Söderköpings bibliotek. Arbetsförmedling finns vid Hagatorget. Socialkontoret och flyktingmottagningen finns i Samverkanshuset. Tre stycken secondhand-butiker finns i staden: Röda korset, Bra Begagnat och Återvinningen.

Barnomsorg

Barnomsorg finns både som kommunal och fristående, spridd över hela kommunen. Öppna förskolor finns på Familjecentralen och genom de kristna församlingarna.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolor finns i staden och även på fem mindre orter på landsbygden. En waldorfskola finns i staden. I staden finns också en gymnasieskola, Nyströmska skolan.

Utbildningsmöjligheter

På Nyströmska skolan erbjuds olika gymnasieprogram och språkintroduktion för ungdomar, Komvux med grundskole- och gymnasiekurser och yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna, lärlingsutbildning, folkhögskoleutbildning, sfi och Introvux.

Hälso- och sjukvård

Söderköping har en vårdcentral i landstingets regi och en vårdcentral, som drivs privat, Geria. Folktandvård och flera privata tandläkare finns i staden.

En familjecentral med mödravård, barnavård och öppen förskola finns vid landstingets vårdcentral i samarbete med kommunen.​​

Tolkhjälp

Den som behöver tolk har rätt att få det vid besök hos alla svenska myndigheter.

Kommunikationer

Östgötatrafikens bussar trafikerar kommunen och har direktförbindelser till Valdemarsvik och Norrköping. Från Norrköping går pendeltåg till Linköping och till en del andra orter.

Arbete och företagande

I Söderköping är kommunen den största arbetsgivaren. Här finns även flera mindre industrier och företag inom handeln, till exempel matbutiker. I Norrköping finns på bekvämt pendlingsavstånd flera stora företag och offentliga institutioner.