Bromölla

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Bromölla kommun ligger i nordöstra Skåne vid gränsen mot Blekinge. Vi har den lilla kommunens fördelar med närhet och korta avstånd både geografiskt och mellan människorna. Här finns goda kommunikationer mot övriga Skåne och Blekinge.

Kommunfakta

Folkmängd

12869

Storlek till ytan

197 km²

Bromölla har vacker och omväxlande natur med allt ifrån öppna landskap till bokskogar och stränder vid Östersjökusten. I kommunen finns Skånes största sjö, Ivösjön. De största orterna i kommunen är Bromölla, Gualöv, Näsum, Valje, Nymölla och Edenryd.

Boende

I Bromölla kommun finns en blandad bebyggelse av villor, bostadsrätter och hyresrätter. Den största hyresvärden är BromöllaHem med ca 800 lägenheter fördelade i hela kommunen. Centralt i Bromölla tätort har även hyresvärden Sydbo fastigheter bostäder till uthyrning.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper, bland annat beroende på att kommunen under mycket lång tid haft flyktingmottagande. Några av de största språken är arabiska, somaliska, thailändska och dari.

Föreningar och organisationer

I Bromölla kommun finns många olika föreningar inom till exempel idrott och kultur och många människor deltar i föreningsverksamhet. På kommunens webbplats kan du läsa mer om föreningsverksamheten. Information om de olika föreningarna hittar du i föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

I Bromölla tätort finns bland annat arbetsförmedling, integrationsenhet, socialtjänst, bibliotek, turistbyrå, sporthallar, simhall och olika typer av butiker samt banker och apotek. På biblioteket finns också ett informationskontor med konsumentrådgivning. De största livsmedelsbutikerna finns inom gångavstånd från Bromölla centrum.

I Bromölla finns även en välsorterad secondhand-affär och en barn-secondhand som drivs i kommunens regi. I Näsum finns biblioteksfilial och livsmedelsaffärer. Försäkringskassan och Skatteverket har kontor i Kristianstad.

Barnomsorg

I Bromölla kommun finns kommunala förskolor på flera orter. Det finns inga privata alternativ. I Bromölla kommun finns även möjlighet att få barnomsorg på kvällar, nätter och dagtid på helger, om du arbetar på dessa tider. Barn till föräldrar som är föräldralediga eller arbetssökande har rätt att vara i förskolan tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolan är obligatorisk för alla barn mellan 7-16 år. För barn som är 6 år finns förskoleklassen, som är frivillig. I Bromölla kommun finns F-6-skolor (låg- och mellanstadier) på flera orter och 7-9 skolor (högstadier) i tätorten Bromölla. Fritidshem finns på alla F-6-skolorna. I kommunen finns inga privata alternativ.

Furulundsskolan är närmaste gymnasieskola och den finns i Sölvesborg.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildning i Bromölla-Sölvesborg har regelbunden antagning till studier i svenska för invandrare (sfi). Även du som har bott i Sverige en längre tid kan börja studera. I Bromölla finns komvux och nyanlända erbjuds samhällsorientering i samarbete med Kristianstad kommun. Det finns även möjlighet att studera på folkhögskola i närliggande kommuner.

Har du för avsikt att studera på högskola eller universitet finns det utmärkta kommunikationsmöjligheter till studieorterna. De närmaste högskolorna/universiteten är Högskolan Kristianstad, Blekinge tekniska högskola, Malmö högskola och Lunds universitet.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

I centrala Bromölla finns vårdcentraler som även ansvarar för mödravård och barnavård. Det finns även tandläkare på orten. Närmaste sjukhus och akutmottagning finns i Kristianstad.

På 1177 – vårdguiden hittar du kontaktuppgifter till sjukvården och tandvården. Här kan du även få sjukvårdsrådgivning eller information om hälsa- och sjukvård. Du kan även ringa 1177.

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter finns möjlighet att få tolkhjälp.

Kommunikationer

Från Bromölla kan du ta snabbt och enkelt ta tåget mot Blekinge, Skåne eller Danmark. Tågstationen i finns i södra delen av Bromölla tätort och busstationen ligger i Bromölla centrum. Det finns goda bussförbindelser mellan orterna i kommunen.

Arbete och företagande

Ifö Sanitär och Nymölla Bruk är verksamma inom tillverkningsindustrin och är kommunens två största industrier. Även Bromölla kommun är en stor arbetsgivare med ca 900 personer anställda. I kommunen finns också många mindre och medelstora företag inom olika typer av näringsverksamhet.

Det finns goda möjligheter att pendla till arbete i någon större stad i närheten som till exempel Kristianstad, Hässleholm, eller Karlshamn. Mer information om näringslivet i Bromölla finns på kommunens webbplats.