Lund

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Lund är en av Skandinaviens äldsta städer med ett av världens hundra högst rankade universitet. Här möts tradition och innovation. Här är avstånden korta och forskningen bland den bästa i världen. I Lunds kommun är det nära till det mesta. Här finns stad, landsbygd och natur och ett rikt förenings- och kulturliv. Här finns helt enkelt något som passar alla. Välkommen!

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

124741

Storlek till ytan

440 km²

Boende

Hyresbostäder i Lunds kommun finns hos det kommunala bostadsbolaget Lunds kommuns fastighets AB (LKF), samt hos privata fastighetsägare och bostadsföretag. För att söka hyresbostad måste du själv kontakta varje fastighetsägare eller fastighetsbolag.

Kontakta kommunen för att få en lista över privata hyresvärdar i Lund samt i byarna Veberöd, Södra Sandby och Genarp.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Lunds kommun finns flera olika språkgrupper representerade. Kontakta kommunen för mer information.

Föreningar och organisationer

I Lunds kommun finns ett rikt förenings, fritids- och kulturutbud. Det finns flera hundra föreningar, studiecirklar, organisationer och andra sällskap att engagera sig i. I vår evenemangskalender hittar du information om vad som är på gång den närmaste tiden.

Vad finns i närområdet

I Lunds kommun finns olika typer av butiker samt banker, bibliotek, apotek, arbetsförmedling och kommunens socialkontor och medborgarkontor. Skatteverket och Försäkringskassan har kontor i Lund.

Här finns idrottsanläggningar, simhallar och ett stort utbud av olika fritids- och kulturaktiviteter.

Barnomsorg

Lunds kommun erbjuder alla barn en plats i förskolan från att de är ett år tills att de börjar i skolan.

Du som är hemma med små barn, som inte är inskrivna i förskolan, är varmt välkommen till någon av våra öppna förskolor som fungerar som en mötesplats för både barn och vuxna!

Grundskolor och gymnasieskolor

I grundskolan går alla barn mellan 6 och 16 år. I början av det år ditt barn fyller 6 år, är det dags att lämna in önskemål om vilken skola ditt barn ska gå i förskoleklass. Inom kommunen kan du välja mellan både kommunala och fristående grundskolor.

I Lund kan du välja mellan fem kommunala och tolv fristående gymnasieskolor. Inom den kommunala gymnasieskolan finns ett brett utbud av utbildningar, så du ska kunna välja en utbildning som passar just dig.

I Lunds kommun välkomnas alla nyanlända barn och elever till LundaVälkomsten. Här skriver vi in och kartlägger eleven som sedan går där mellan 1 -3 veckor. Därefter erbjuds eleven en skolplacering.

Utbildningsmöjligheter

På Lunds Vägledningscentrum kan du få vägledning, planering och information kring studier och arbetsmarknad. Vi erbjuder kostnadsfri studie- och yrkesvägledning och vänder oss till dig som är vuxen och folkbokförd i Lunds kommun.

Svenska för invandrare (SFI) erbjuds till dig som är bosatt i Sverige och saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. På utbildningen får du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

Vuxenutbildningen i Lund erbjuder dig som vill börja studera i vuxen ålder flera olika utbildningsalternativ. På så vis kan du välja en utbildning som passar just dig, och som utgår ifrån dina intressen, behov och förutsättningar.

Samhällsorientering för nyanlända är en kurs om Sverige för dig som är ny i Sverige. Här får du kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur det svenska samhället fungerar. Kursen hålls på ditt modersmål eller något annat språk som du kan. Du kan också gå kursen på distans. Under kursen får du möjlighet att ställa frågor och diskutera. Efter avslutad kurs får du ett intyg.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

Du kan ta del av flera olika vårdformer i Lunds kommun. Här finns bland annat vårdcentraler, mödravårdscentraler, barnavårdscentraler och tandvård.

Närmaste akutmottagning finns på universitetssjukhuset i Lund, det finns också sjukhus i Malmö och Landskrona. För frågor och information om hälsa och vård kan du kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Lunds kommun har många pendlingsmöjligheter och det är nära och enkelt att ta sig till exempelvis Malmö, Köpenhamn eller Helsingborg. Resor inom kommunen och Skåne görs med Skånetrafiken. Det finns tre tågstationer: Lunds centralstation, Gunnesbo och Stångby.

Kollektivtrafik i kommunen

Om du vill åka längre sträckor, till exempel till Göteborg, Stockholm eller andra större orter i Sverige, kan du åka tåg med SJ. Från Lund kan du också åka buss i Sverige med Swebus och Nettbuss. De närmaste flygplatserna finns i Malmö (Sturup) och Köpenhamn (Kastrup).

Arbete och företagande

I Lund finns en lång tradition av företagande. Mycket näringsliv är kopplat till universitetet och sjukhuset, men Lund är även hemvist för många framgångsrika företag.

På Arbetsförmedlingens webbplats finns information om lediga jobb. Vill du arbeta i Lunds kommun så hittar du alla lediga jobb på kommunens webbplats. Information om att starta och driva företag finns på kommunens webbplats.

Här kan du läsa mer om: