Simrishamn

Senast uppdaterad: 15/2-2022

Välkommen till Simrishamns kommun som ligger i det sydöstra hörnet av Skåne, i hjärtat av Österlen.

Kommunfakta

Folkmängd

19 429

Storlek till ytan

1 254 km²

Avstånd till större orter

  • Lund 78 km
  • Kristianstad 79 km
  • Malmö 93 km
Fyra badhytter i olika färger står vid havet. Snö ligger på marken. Tre personer är ute och går med sina hundar vid badhytterna.

Foto: Jutta Jönsson

I vår kontrastrika kulturkommun finns många små och medelstora tätorter. I söder har vi slättland med intensiv jordbruksodling och i norr skogsbygd med mer kuperad terräng. Kustlandet har sin speciella karaktär med omväxlande breda sandstränder och klippig kust och där emellan små genuina fiskelägen. Närheten till havet ger oss ett milt klimat, vilket inte minst lockar många turister till oss. I kommunen finns mer än 3000 företag, var tredje företagare är kvinna och vi är bäst i landet på nyföretagande.

Boende

Största fastighetsförvaltaren i kommunen är kommunala Simrishamnsbostäder​ men det finns också ett stort urval av bostadsföretag och mäklare i vår kommun.

Stora Norregatan i Simrishamn. Längs med den snötäckta gatan ligger låga färgglada hus.

Foto: Ivar Svensson

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera språkgrupper representerade: arabiska, dari, albanska, franska, engelska.

Föreningar och organisationer

Det finns ett rikt föreningsliv i kommunen med mer än 400 registrerade föreningar som har en rad aktiviteter. Trossamfund som Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Missionskyrkan m.fl. finns också representerade. Samtliga registrerade föreningar hittar du i vårt föreningsregister.

Två ryttare rider sina hästar i en skog.

Foto: Folke Graff

Vad finns i närområdet

I Simrishamn finns all upptänklig service med ett brett urval av butiker och samhällsservice som bibliotek, arbetsförmedling, socialkontor, försäkringskassa, polis och skattekontor. I de större byarna på landsbygden finns välsorterade dagligvarubutiker och många tillfällen att handla second hand, antingen i permanenta butiker eller på särskilda loppisar.

Sandstrand vid havet med träbänk i förgrunden.

Foto: Folke Graff

Barnomsorg

Förskola, fritidshem och förskoleklass finns på de flesta orterna. Fristående förskolor i form av föräldrakoopera¬tiv och waldorfförskolor finns runt om i kommunen.

Grundskolor och gymnasieskolor

Skola till och med årskurs 3 finns på de flesta orterna och årskurserna 7–9 finns i Simrishamns tätort. I tätorten finns också två gymnasier: Österlengymnasiet med praktisk inriktning och Nova Academy med teoretisk. Alternativ till de kommunala grundskolorna finns.

Utbildningsmöjligheter

För dig som har behov av utbildning och kompetensutveckling, erbjuder vi vuxenutbildning (inkl. SFI) i samverkan med Ystads kommun och Forum Ystad. Forum Ystad finns på regementsområdet i Ystad där huvuddelen av undervisningen finns. Folkhögskola finns i vår grannkommun Tomelilla och inom pendlingsavstånd finns universitet och högskolor i Lund, Kristianstad, Malmö och Köpenhamn.

Ett fält med blommande röd vallmo.

Foto: Brita Martinsson

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral finns i tätorten Simrishamn (ej akutmottagning) och på de flesta av de större samhällena på landsbygden. Folktandvården finns bl.a. i Simrishamn och det finns gott om privata alternativ runt om i kommunen.

Tolkhjälp

Vid behov, ring Teletolktjänst, 042-13 96 44.

Kommunikationer

Skånetrafikens bussar trafikerar hela kommunen och Skåneexpressen tar dig snabbt till Kristianstad eller till Lund. Skånetrafikens bekväma lokaltåg, Pågatågen, kör till Malmö via Ystad. Vi har tre flygplatser nära: Malmö Airport, Kristianstad-Österlen Airport och Copenhagen Airport.

Stora vågor slår mot en pir.

Foto: Bengt-Åke Larsson

Arbete och företagande

Kommunens näringsliv domineras av små och mellanstora företag inom alla branschen. De största företagen är: Plastal, Praktikertjänst, Kiviks musteri, Nordic Sea Winery, Gärsnäs och Skillinge Fisk-Impex.

En traktor plöjer ett fält. En flock fåglar flyger över fältet.

Foto: Ivar Svensson