Staffanstorp

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Staffanstorps kommun är du alltid nära. Nära vacker natur, landsbygd eller stad. Nära jobb, service och affärer. Staffanstorp har nära till många städer såsom Köpenhamn, Malmö och Lund.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

25108

Storlek till ytan

107 km²

Boende

I kommunen finns bostadsföretag där du kan söka efter hyresrätter, bostadsrätter och andra former av boende. Många förmedlas via hemsidan Boplats Syd.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språkgrupper representerade. Modersmålsundervisning erbjuds för närvarande i albanska, arabiska, danska, engelska, finska, grekiska, isländska, italienska, kroatiska, kurdiska/badinani, mandarin, nederländska, persiska, polska, romani, spanska, thai, tyska och ungerska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund.

Vad finns i närområdet

Kommunen har det mesta du kan tänkas behöva. Här finns bibliotek, mataffärer och olika typer av service och butiker. Här finns även idrottsanläggningar och ett stort utbud av olika fritids- och kulturaktiviteter. På Bråhögsbadet kan du simma både inom – och utomhus. Det finns sportcenter, bibliotek, och musikskola i både Staffanstorp och Hjärup. Konsthallen i Staffanstorp är aktiv och har många utställningar.

Närmaste servicekontor för Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen finns i Lund.

Barnomsorg

Kommunen erbjuder förskoleverksamhet för dig som är hemma med barn. Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år. Se kommunens hemsida för mer information.

I Staffanstorp och Hjärup finns även en öppen förskola som är en mötesplats för föräldrar med barn i åldern 0-6 år. Du som förälder kan tillsammans med ditt barn komma till den öppna förskolan för att leka, läsa, sjunga och umgås med andra barn och vuxna.

Grundskolor och gymnasieskolor

Staffanstorps kommuns grundskolor finns i Staffanstorp tätort och Hjärup. Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9.

Det finns ingen kommunal gymnasieskola i Staffanstorp med nationella program, men du kan söka till vilken gymnasieutbildning du vill i Skåne och västra Blekinge på ditt slutbetyg från grundskolan.

Utbildningsmöjligheter

Hvilan utbildning ligger i Staffanstorps kommun och erbjuder både högskoleförberedande program och yrkesutbildningar.

Vuxenutbildningen i Staffanstorp erbjuder utbildning för kommuninvånarna på bland annat Komvux genom att köpa utbildningsplatser av andra kommuner. Vi erbjuder Sfi genom att köpa platser i andra kommuner, främst i Burlöv, Lund och Malmö.

Hälso- och sjukvård

I både Staffanstorp och Hjärup finns vårdcentral för allmänna ärenden och tillgång till barnavård, och mödravård. Folktandvården finns i Staffanstorp.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Att ta sig till och från Staffanstorps tätort är enklast med buss, det är Skånetrafiken som trafikerar området. Till Hjärup kan man ta sig med både buss och tåg.

Arbete och företagande

Staffanstorps kommun har ett rikt företagsklimat där det finns en blandning av arbetsgivare både små och stora. Kommunen har en god arbetsmarknad och arbetslösheten är låg så det finns stora möjligheter för dig att hitta ett jobb i kommunen. Det finns också goda möjligheter att pendla till större kommuner såsom Malmö och Lund.