Ystad

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Ystad är kommunen som förutom möjlighet till natursköna upplevelser, levande historia och livskvalitet även erbjuder ett rikt näringsliv, utvecklade kommunikationer och stark tillväxt i en dynamisk region.

Kommunfakta

Folkmängd

30492

Storlek till ytan

1184 km²

Ystad är staden som präglas av en medeltida stadskärna, som erbjuder museer, historiska byggnader och en filmproduktion på frammarsch.

Här finns också en miljö med milslånga sandstränder, vackra naturområden och charmerande fiskelägen samt en sällsynt kvalitet i form av livsrum, utveckling och framtidstro.

Till det kan läggas kommunikationer med direkttåg till Malmö/Kastrup/Köpenhamn, och en hamn som spelar rollen som internationellt kommunikationsnav.

Boende

Hyra bostad i Ystads kommun

Den största förvaltaren och förmedlaren av hyreslägenheter i Ystad är det kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder. Ystadbostäder förvaltar och hyr ut ca 1300 lägenheter i Ystad. Vill du ställa dig i deras bostadskö eller hitta mer information om deras fastighetsbestånd och aktuella projekt hittar du detta på Ystadbostäders webbplats.

I Ystads kommun finns det också ett antal privata hyresvärdar som hyr ut lägenheter i Ystad och i en del av de mindre tätorterna i kommunen. För att underlätta för dig att hitta din hyreslägenhet har vi har sammanställt en lista på hyresvärdar i Ystads kommun.

Här kan du se Filmen om Ystad

Vilka språkgrupper finns på orten?

Modersmålsundervisning ges i albanska, arabiska, bosniska, danska, engelska, finska, kroatiska, polska, ryska, serbiska, somaliska, sorani, spanska, thailändska och tyska.

Föreningar och organisationer

I Ystad finns Svenska Kyrkan – Ystads församling, Sankt Nikolai – Katolska församlingen i Ystad, Smyrnaförsamlingen i Ystad, Församlingen av Jehovas Vittnen och Frälsningsarmén.

När det gäller föreningar finns det nästan 300 stycken i ystad. Du kan hitta kontaktinformation till dessa i Föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

I Ystads centrum hittar du många affärer, och stormarknader ligger i stadens utkanter. Det finns även ett fint bibliotek i staden.

Samhällsservice som arbetsförmedling, socialkontor, försäkringskassa och skatteverk finns naturligtvis.

Barnomsorg

I Ystad finns både kommunala förskolor och enskilda förskolor. Elever i årskurs ett till fem kan före och efter skolan vara på fritidshem. För ungdomar från mellanstadiet och uppåt finns Ungdomens hus och dess mötesplatser.

Kulturskolan erbjuder aktiviteter för dig som vill spela instrument, sjunga, spela teater, teckna eller skriva.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

På Forum Ystad finns komvux, sfi, särvux och dyslexicentrum. Det finns även lokaler och teknisk utrustning för distansstudier via högskola/universitet. Studie- och yrkesvägledare finns att tillgå.

Hälso- och sjukvård

I Ystad finns både regionens vårdcentral, såväl som privata Novakliniken. Vid akut sjukdom eller olycka vänd dig till Akutmottagningen. Mödravård finns på Barnmorskemottagningen och Novakliniken. Regionens Barnavårdscentral och Novaklinikens Barnens hus erbjuder barnhälsovård. Tandvård kan du få hos Folktandvården eller hos flera privattandläkare, t.ex. Novakliniken och Ystad Tand & Implantatcenter AB.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid alla kontakter med myndigheter.

Kommunikationer

Tåg till Malmö/Lund varje halvtimme, och tåg från Malmö till Köpenhamn var 20:e minut.

Tåg till Simrishamn varje timme. Tidtabeller finns hos Skånetrafiken.

Färja till Bornholm och Polen.

Arbete och företagande

Med de goda kommunikationerna så ligger hela Malmö/Lund-regionen inom pendlingsavstånd.