Helsingborg

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Helsingborgs kommun är det nära till havet och till Europa. Åker du 20 minuter med färja kommer du till grannlandet Danmark. Med tåget kommer du snabbt till Lund, Malmö och Köpenhamn. I Helsingborgs centrum finns många affärer, restauranger och caféer. I staden finns gott om parker och det är nära till stranden, skogen och landsbygden.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

147191

Storlek till ytan

423 km²

Boende

I Helsingborgs kommun bor över 130 000 människor. Många bor i lägenheter och en del i villor. Det finns lägenheter att hyra och lägenheter att köpa. Kommunens bostadsbolag Helsingborgshem hyr ut bostäder. De har en bostadskö som du kan anmäla dig till. Helsingborgshem har lägenheter i staden men också i Kattarp, Mörarp, Påarp och Ödåkra. Vill du köpa lägenhet eller annan bostad, sök efter mäklare i Helsingborg på internet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Helsingborgs kommun bor det människor som kommer från många olika delar av världen. Förutom svenska och danska talar många helsingborgare arabiska, persiska, bosnisk-kroatiska-serbiska, turkiska, vietnamesiska, polska, badinani och övriga kurdiska dialekter.

Föreningar och organisationer

I Helsingborg finns många föreningar. En del är idrottsföreningar som sysslar med allt från fotboll till parkour. Mer information om föreningarna i Helsingborg finns på kommunens webbplats. Du kan också söka i föreningsregistret för att hitta en förening. I Helsingborg finns det också många invandrarföreningar och du kan läsa mer om dem på kommunens webbplats.

Vad finns i närområdet

Service

Vid Terrasstrapporna i Helsingborgs centrum ligger Helsingborg kontaktcenter. Det är dit du vänder dig om du vill fråga Helsingborgs kommun något. Det går bra att komma dit, mejla eller ringa - se kommunens hemsida för kontaktuppgifter.

Utomhus i centrala Helsingborg kan du surfa gratis på internet. Du kopplar upp dig med din dator, surfplatta eller mobiltelefon på kommunens trådlösa nätverk, så kallat wifi. Nätverket heter "Helsingborg". Arbetsförmedlingen ligger på Södergatan 39. Dit ska du som är nyanländ vända dig när du fått uppehållstillstånd.

Handel

I centrala Helsingborg finns många butiker. Det finns också många affärer i Väla köpcenter utanför Helsingborg. Där ligger möbelvaruhuset Ikea. Det finns också flera secondhand-butiker i kommunen.

Bibliotek

Det största biblioteket i Helsingborgs kommun heter Helsingborgs stadsbibliotek och ligger vid Stadsparken på Bollbrogatan 1. Här finns många böcker på många olika språk. På bibliotekens webbplats kan du se när biblioteken har öppet.

Barnomsorg

Ditt barn kan gå i förskolan från ett års ålder och fram till skolstarten vid sex eller sju års ålder. Det finns 130 förskolor i Helsingborgs kommun och de kan ha olika inriktningar som till exempel svensk-arabisk förskola eller en förskola för barn som har allergi och astma.

I förskolan jobbar flera skötare eller pedagoger som tar hand om ditt barn. På Helsingborgs stads webbplats finns en lista över både kommunala och privata förskolor. Kommunens förskolor kallas Kunskapsstaden Helsingborg, de privata skolorna kallas fristående förskolor.

I Helsingborgs kommun finns flera familjecentraler. Dit kan du och dina barn komma för att träffa andra föräldrar och barn. På kommunens webbplats kan du se vilken familjecentral som är närmast där du bor.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Helsingborgs kommun finns cirka 60 grundskolor. Skolorna kan ha olika inriktning, till exempel musik, dans, naturvetenskap eller språk. Det finns också en svensk-arabisk tvåspråksskola och en helt engelskspråkig skola.

Det finns cirka 20 gymnasieskolor i Helsingborgs kommun. Skolorna är inriktade på exempelvis idrott, dans, teater, musik, naturvetenskap och hantverk. De skolor som kommunen driver kallas för Kunskapsstaden Helsingborg. De skolor som drivs privat kallas fristående skolor.

Utbildningsmöjligheter

Helsingborgs kommun ansvarar för att lära dig hur det svenska samhället fungerar. Kommunen ansvarar också för att du lär dig det svenska språket. Den utbildningen kallas svenska för invandrare, sfi. På Helsingborgs stads webbplats kan du läsa mer om svenska för invandrare och hur du anmäler dig till sfi-utbildningen.

På vuxenutbildningen i Helsingborg kan du läsa upp din gymnasiekompetens. I Helsingborg finns också Campus Helsingborg, som är en del av Lunds universitet. Här finns också en utbildning som riktar sig till vuxna personer med utvecklingsstörning eller hjärnskada.

Hälso- och sjukvård

Det finns flera vårdcentraler i Helsingborgs kommun och de drivs av Region Skåne. Om du blir sjuk, ska du i första hand åka till en vårdcentral. Mer information om var vårdcentralerna finns hittar du på Primärvården Skånes hemsida. I kommunen finns också Helsingborgs lasarett.

Tolkhjälp

Du som inte kan tala svenska kan få hjälp av en tolk när du möter Helsingborgs kommun. Behöver du tolk? Berätta det för kommunen innan möte, så ordnar kommunen en tolk till ditt besök. Det är gratis.

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig till och från Helsingborgs kommun. Tågen stannar i centrala Helsingborg men även i orterna Vallåkra, Rydebäck, Gantofta, Påarp, Mörarp, Ödåkra och Kattarp. Det finns också stadsbussar i Helsingborg som tar dig till stadens olika stadsdelar. På Skånetrafikens webbplats kan du se när tågen och bussarna går.

Arbete och företagande

Helsingborgs kommun vill att det ska vara lätt att starta och driva företag här. Här kan du få hjälp om du är företagare eller om du vill starta eget företag, mer information om att driva företag i Helsingborg finns på kommunens hemsida. På Arbetsförmedlingens hemsida kan du se vilka lediga jobb som finns i kommunen just nu.