Kävlinge

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Med nästan 30 000 invånare är Kävlinge kommun en attraktiv boendekommun mitt i Öresundsregionen. Näringslivet i kommunen präglas av entreprenörskap, handel och service.

Kommunfakta

Folkmängd

31730

Storlek till ytan

293 km²

Från Kävlinge tar man sig lätt med tåg till städerna Lund, Malmö, Köpenhamn, Landskrona och Helsingborg. Tåget till Lund tar mindre än 10 minuter och till Malmö cirka 20 minuter.

Boende

Kävlinge kommun står för det småskaliga, gröna boendealternativet. Miljöerna är variationsrika och det finns gott om områden för rekreation. Om du vill flytta till Kävlinge kommun finns det flera olika orter att välja mellan, på kommunens webbplats kan du läsa mer om dem. Den största hyresvärden i kommunen är KKB, det kommunala bostadsbolaget. En lista över alla hyresvärdar i Kävlinge finns på kommunens webbplats.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna utöver svenska är thailändska, arabiska och polska. Andra språkgrupper i kommunen är persiska, engelska, dari, punjabi, somaliska, albanska, kinesiska, turkiska, serbiska, swahili, portugisiska, spanska, kroatiska, litauiska, holländska, ryska, ungerska, tyska, telugu, tamil och kurdiska; kurmanji, badinani samt amarinja.

Föreningar och organisationer

Det är vanligt att engagera sig ideellt i olika typer av föreningar i Sverige. Kävlinge kommun rymmer många aktiva föreningar och här finns stora möjligheter till ett rikt kultur- och fritidsliv för alla åldrar. Samtliga föreningar hittar du i kommunens föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Kävlinge finns olika typer av butiker samt banker, bibliotek, apotek, arbetsförmedling och kommunens socialkontor och medborgarkontor. I Löddeköpinge finns bibliotek och shoppingcentret Center Syd med cirka 60 butiker, caféer och restauranger. Secondhand-kläder finns att köpa i Furulund, secondhand-möbler i Kävlinge. Billiga möbler finns också på Center Syd.

Det finns två inomhusbad, Vikenbadet i Furulund och Tolvåkerbadet i Löddeköpinge. Sommartid går det också att bada i havet i bland annat Barsebäck. Skatteverket och Försäkringskassan har kontor i Lund.

Barnomsorg

I Kävlinge kommun finns det 15 kommunala förskolor och 4 förskolor. Öppna förskolan finns i Kävlinge och Löddeköpinge.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns 13 grundskolor i kommunen. De närmaste gymnasieskolorna finns i Lund. I kommunen erbjuds också språkintroduktion för ungdomar mellan 16-20 år samt modersmålsundervisning, om minst en av föräldrarna har ett annat modersmål än svenska och det språket används dagligen i hemmet.

Utbildningsmöjligheter

I Kävlinge finns kommunal vuxenutbildning, komvux, på Lärcentrum. Där kan du ta del av sfi samt olika utbildningar och kurser. Kävlinge kommun erbjuder också samhällsorientering för nyanlända. Universitet och högskolor finns i bland annat Lund, Malmö, Köpenhamn och Helsingborg.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

Det finns två vårdcentraler samt mödravårdscentral, barnavårdscentral och folktandvård i Kävlinge och Löddeköpinge. Närmaste akutmottagning finns på universitetssjukhuset i Lund, det finns också sjukhus i Malmö och Landskrona samt specialistvård i Eslöv. För frågor och information om hälsa och vård kan du kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177.

Tolkhjälp

Kävlinge kommun erbjuder tolkhjälp på plats eller per telefon genom tolkförmedling i Lund, Landskrona och Helsingborg.

Kommunikationer

Kävlinge har ett unikt geografiskt läge och erbjuder utmärka pendlingsmöjligheter, det är nära och enkelt att ta sig till Lund, Malmö, Köpenhamn, Helsingborg och Landskrona. Resor inom kommunen och Skåne görs med Skånetrafiken. Tågstationer finns i Kävlinge och Dösjebro.

Om du vill åka längre sträckor, till exempel till Göteborg, Stockholm eller andra större orter i Sverige, kan du åka tåg med SJ. Med dem kan du åka från Lund eller Malmö. Från Lund kan du också åka buss i Sverige med Swebus och Nettbuss. De närmaste flygplatserna finns i Malmö (Sturup) och Köpenhamn (Kastrup).

Kollektivtrafik i kommunen

Arbete och företagande

Kävlinge är en boendekommun och många pendlar till arbete på andra orter, till exempel Lund, Malmö och Köpenhamn. Inom kommunen är Center Syd den största arbetsplatsen. På Arbetsförmedlingens webbplats finns information om lediga jobb. Information om att starta och driva företag finns på kommunens webbplats.