Sjöbo

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Sjöbo kommun ligger mitt i södra Skåne, nära storstadsregionen Malmö-Lund. Kommunen är Skånes största till ytan och består förutom Sjöbo tätort också av flera byar. Byarna är aktiva och erbjuder både service, affärer och aktiviteter.

Kommunfakta

Folkmängd

19246

Storlek till ytan

507 km²

Sjöbo tätort har flera affärer och ett brett serviceutbud. Sjöbo marknad i juli varje år är en av Sveriges mest kända och äldsta marknader.

Boende

I Sjöbo kan man välja att bo i lägenhet, radhus eller villa oavsett om man vill köpa eller hyra sin bostad. Det finns större privata och kommunala bostadsbolag som hyr ut bostäder. En lista över fastighetsägare finns på kommunens hemsida men många privata hyresvärda hyr också ut stugor och småhus, så du kan även leta bostad på Blocket bostad eller någon annan bostadssida på nätet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i Sjöbo, förutom svenska, är danska, polska, tyska och thailändska. Här finns även invånare som talar engelska, holländska, arabiska, dari och pashto.

Föreningar och organisationer

I Sjöbo kommun finns det många aktiva föreningar och organisationer. På kommunens hemsida kan man söka i föreningsregistret om man vill leta efter till exempel en särskild idrott eller ett speciellt intresseområde. Svenska Kyrkan är den största religiösa organisationen i Sjöbo kommun. I Lund och Malmö, som båda ligger nära Sjöbo, finns ett stort antal organisationer och samfund för utövare av många olika religioner och religiösa inriktningar.

Vad finns i närområdet

I Sjöbo tätort finns torghandel och flera mataffärer, andra affärer och caféer. Bibliotek, apotek, biografen Flora och badhus finns också här. Även ute i byarna finns affärer och i Blentarp, Lövestad och Vollsjö finns det även bibliotek. Fotbollsplaner finns på många platser runt om i kommunen. I Sjöbo finns ungdoms- och kulturhuset Navet för unga i åldrarna 13-20 år. I Blentarp, Lövestad och Vollsjö finns det fritidsgårdar för unga mellan 13 och 20 år.

Det är i Sjöbo tätort som du hittar Arbetsförmedlingens kontor, flyktingmottagningen och kommunens Individ- och familjeomsorg. Försäkringskassan har kontor i Ystad dit man kan åka med buss. Även Skatteverket finns i Ystad.

Billiga möbler kan man köpa på någon av de loppmarknader som idrottsföreningar och andra ofta anordnar runt om i kommunen. Även Erikshjälpen i Tomelilla har en del möbler. I Sjöbo finns affärskedjan Jysk med möbler och husgeråd. I Utkanten av Malmö ligger närmaste IKEA. Om man inte har tillgång till bil kan man ta sig till Malmö med buss och där byta till tåg mot hållplats Svågertorp.

Barnomsorg

Till förskolan är barn vars föräldrar arbetar eller studerar välkomna från 1 års ålder och fram till dess de börjar skolan. I förskolan får barnets språk, matematik, motorik och sociala förmåga möjlighet att utvecklas. Lek, musik och skapande aktiviteter utgör grunden för barns kreativa utveckling.

För föräldrar som inte arbetar eller studerar så erbjuds allmän förskola (15 tim/vecka) från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. Allmän förskola erbjuder alla barn pedagogisk stimulans för att förbättra deras möjligheter till lärande och utveckling. Verksamheten är avgiftsfri.

I Sjöbo kommun finns 13 kommunala och 11 fristående förskolor. Mer om var de ligger och vilka regler som gäller kan man läsa på kommunens hemsida.

Öppna förskolan i Sjöbo kallas för Mötesplatsen och är öppen två dagar i veckan för alla familjer med barn i åldrarna 0-5 år. Där finns en pedagogisk verksamhet för små och stora barn. På Mötesplatsen ges föräldrarna möjlighet till kontakt, gemenskap och erfarenhetsutbyte.

Även Svenska kyrkan i Sjöbo har aktiviteter för barn och föräldrar.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Sjöbo kommun finns det sex kommunala grundskolor och tre fristående grundskolor. Tre av skolorna finns i Sjöbo tätort, övriga skolor finns i byarna Blentarp, Lövestad och Vollsjö.

På Malenagymnasiet i Sjöbo kan ungdomar som fullföljt grundskolan läsa programmen Bygg- och anläggning, Fordon- och transport eller Hotell- och turism. Flera andra gymnasieprogram finns att söka inom pendlingsavstånd till Ystad, Lund eller Malmö. Ansöker gör man via skanegy.se.

Utbildningsmöjligheter

I Sjöbo finns vuxenutbildning. Du kan även läsa svenska för invandrare (sfi) och samhällsorientering för nyanlända. Här finns bra lärare och handledare som stöttar och hjälper. Yrkes- och studievägledare hjälper dig att hitta en utbildning och yrke som passar för dig. Vi har flexibelt intag på våra kurser och vi har inga köer utan du kan börja direkt.

Lunds universitet och Högskolan i Malmö ligger båda inom pendlingsavstånd från Sjöbo. Det finns också många folkhögskolor i kommunerna runt Sjöbo.

Hälso- och sjukvård

I Sjöbo tätort finns det två vårdcentraler, Vårdcentralen Sjöbo och Novakliniken Sjöbo. Båda erbjuder många olika verksamheter så som mödravård och barnhälsovård.

Både Folktandvården och Novakliniken erbjuder tandvård i Sjöbo, här finns också privatpraktiserande tandläkare.

Närmaste sjukhus finns Ystad. Det finns även universitetssjukhus i Lund och Malmö.

Tolkhjälp

Du har rätt till tolkhjälp vid möten med myndigheter och sjukvård. Det är bra om du berättar att du vill ha tolkhjälp redan när du bokar en tid med en myndighet eller sjukvården.

Kommunikationer

I Sjöbo kommun kan du åka regionbuss inom kommunen eller till andra kommuner. Det är Skånetrafiken som kör bussarna.

Det går många olika busslinjer i kommunen, även snabbussar till Malmö och till Lund. Med buss tar det en halvtimme från Sjöbo busstation till Ystad, mellan 40 och 55 minuter till Lund och ungefär en timme till Malmö.

I Skåne finns också Pågatåget som är olika tåglinjer som binder ihop flera orter i Skåne. Pågatåget stannar bland annat i Ystad, Lund och Malmö och därifrån kan man enkelt och varje timme resa vidare i Skåne eller till Danmark. Med Skånetrafiken kan du också köpa biljetter och resa vidare till Blekinge eller Halland och till Göteborg. Från Lund och Malmö kan man också resa med olika tågbolag till Norge (Oslo) eller till Stockholm, och många andra orter.

Från Ystad går det färjor till Polen och Danmark (ön Bornholm). Det finns en flygplats utanför Malmö (Sturup) och en stor internationell flygplats i Köpenhamn (Kastrup). Det tar ungefär 1½ timme att resa med buss och tåg mellan Sjöbo och Kastrup.

Arbete och företagande

Sjöbo kommun är kommunens största arbetsgivare med runt 1 200 anställda. Här finns arbetstillfällen inom förskola, utbildning, individ- och familjeomsorg, äldre- och handikappsomsorg, kultur och fritid, miljö och byggnad, gata, vatten och avlopp, administration, ekonomi med mera. Du kan läsa mer om kommunen som arbetsgivare och vilka lediga jobb som finns för tillfället på kommunens hemsida.

I Sjöbo kommun finns många, ofta mindre, privata företag. Vilka företag som finns kan du söka efter i företagsregistret.

Sjöbo erbjuder goda förutsättningar för företagsutveckling och värnar om småföretagen inom alla branscher. Funderar du på att starta ett eget företag så samarbetar Sjöbo kommun med NyföretagarCentrum Öresund dit du kan vända dig för att få hjälp och mer information.

Med de goda kommunikationerna ligger hela Malmö/Lund-regionen inom pendlingsavstånd. Till exempel innebär etableringen av de två världsunika forskningsanläggningarna MAX IV (2015) och ESS (2019) i Lund stora möjligheter inte bara för vetenskapsmän och forskare utan även för mindre företag som kan erbjuda varor och tjänster som anläggningarna och de som arbetar där behöver.