Skurup

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Skurups kommun ligger mellan Ystad och Malmö är en liten kommun med lantlig charm i närhet av storstäder. Skurups tätort och Rydsgård har täta tågförbindelser till Malmö/Köpenhamn/Kastrup och Ystad-Simrishamn. Malmö Airport 18 km.

Kommunfakta

Folkmängd

15869

Storlek till ytan

511 km²

Boende

Skurups kommun erbjuder attraktivt boende i och nära naturen. Bostäderna består av både villor och lägenheter. Skurups kommunala bostadsbolag heter Skurups hem.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Främst arabiska och dari. Undervisning på andra språk vid behov.

Föreningar och organisationer

I Skurups kommun finns Svenska kyrkan. Det finns även olika idrotts- och kulturföreningar.

Vad finns i närområdet

I Skurups centrum finns Arbetsförmedlingen och olika typer av butiker samt banker, apotek, bibliotek och ett populärt bad m.m. De största livsmedelsbutikerna finns i centrum och inom gångavstånd. I orterna Rydsgård, Skivarp och Abbekås finns också butik. Det finns även restauranger i alla orterna.

Barnomsorg

I Skurups kommun finns många förskolor. Väntetiderna till förskolorna är korta, vilket innebär att du kan få plats för ditt barn i stor sett omgående.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Skurups kommun finns grundskola i de fyra tätorterna Skurup, Slimminge, Rydsgård och Skivarp. Gymnasieskolan Nils Holgerssongymnasiet finns i Skurup.

Utbildningsmöjligheter

Komvux och sfi finns på Nils Holgersson vuxenutbildning.

Hälso- och sjukvård

I Skurup finns vårdcentral, mödravårdscentral, barnavårdscentral och tandvård, i Rydsgård och Skivarp finns vårdcentral. Närmaste sjukhus finns i Ystad ca 2,4 mil.

Tolkhjälp

Tolkhjälp finns för arabiska, dari och somaliska.

Kommunikationer

Bra förbindelser med tåg och buss från Skurup till bl a Malmö, Ystad, Lund och Trelleborg. Det går även direkttåg till Köpenhamn och Svedala. Läs mer om avgångar och tidtabeller hos Skånetrafiken.

Arbete och företagande

Eftersom förbindelserna till större orter är bra finns det många arbetsgivare inom pendlingsavstånd.