Svalöv

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till Svalövs kommun! Våra tre nyckelord i kommunen är grönt, groende och grannskap.

Kommunfakta

Folkmängd

14261

Storlek till ytan

389 km²

Grönt står för det naturnära livet. Groende för de möjligheter som våra växande barn får och erbjuds, liksom näringslivets utrymme för utveckling. Grannskap beskriver den gemenskap som sätter sin prägel på våra tätorter. Lund, Malmö och Helsingborg ligger på praktiskt pendlingsavstånd. Med Pågatågen eller med bussarna tar du dig dit på mindre än en halvtimme. Tack vare det kan du och familjen ta del både av den arbetsmarknad och av det kulturliv som storstaden erbjuder. Samtidigt kan du njuta av tryggheten som den lilla orten ger. Svalöv, Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Kågeröd och Röstånga är tätorterna i Svalövs kommun. Här bor cirka 13 400 invånare. Välkommen att flytta till Svalöv, du också. Här finns plats för liv!

Boende

Att välja att bo i Svalövs kommun är att välja det bästa för din familj. Här finns trivsamt och bekvämt boende i olika former. Var du än väljer att bosätta dig, kan du vara säker på att få en god kommunal service och en bra, trygg skola för dina barn samt ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Högskola och universitet finns inom pendlingsavstånd.

Kommunens bostadsbolag SvalövsBostäder AB erbjuder trevliga hyresrätter i kommunens orter. Mer information om utbud och lediga lägenheter hittar du på SvalövsBostäders webbplats. I kommunen finns också ett antal privata hyresvärdar som hyr ut bostäder.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Svalövs kommun. Detta beror bland annat på att kommunen under en längre tid haft ett flyktingmottagande. Några av de största språken är arabiska, somaliska, bosniska och persiska/dari. Språkgrupperna varierar såklart på grund av in- och utflyttning. Kontakta gärna kommunens flyktingsamordnare för information.

Föreningar och organisationer

Det finns ett stort antal aktiva föreningar i kommunen. Det ger dig som kommuninvånare stora möjligheter att hitta en aktivitet som passar just dig. Fritidsverksamheterna i kommunen drivs av respektive förening. Kommunens roll är att underlätta för föreningarna att driva sina verksamheter.

Vad finns i närområdet

I centrala Svalöv finns det tillgång till flera livsmedelsaffärer, apotek, bank och flera secondhand-affärer. Den samhällsservice som finns i Svalövs tätort är: arbetsförmedling, bibliotek och kommunkontor.

Få kommuner kan erbjuda en sådan mångfald av naturupplevelser som Svalöv. De bördiga jordbruksbygderna i söder är inte minst hänförande när rapsen blommar på våren och i norr finns Söderåsens nationalpark, som är unik i sitt slag.

Barnomsorg

Svalövs kommun erbjuder föräldrar och barn ett varierat utbud av barnomsorg i samtliga kommundelar. Det finns både kommunala förskolor och fristående förskolor. Elever i årskurs ett till fem erbjuds att före och efter skolan vara på fritidshem.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Svalövs kommun finns kommunala grundskolor i Billeberga, Kågeröd, Röstånga, Svalöv och Teckomatorp. Dessutom finns det i Svalövs tätort en 7-9 skola som heter Linåkerskolan. Denna skola tar emot elever från alla kommunens orter.

Modersmålsundervisning ges om det finns tillräckligt antal elever för den aktuella språkgruppen.

I Svalövs kommun finns det två fristående skolor: Svalövs Montessori och Blichers friskola.

I kommunen finns en gymnasieskola: Svalöfs Gymnasium.

Utbildningsmöjligheter

I Svalövs kommun är det komvux som ansvarar för vuxenutbildningen. Komvux erbjuder bland annat sfi, särvux och vuxenutbildning.

För nyanlända barn, upp till 18 år, erbjuds språkintroduktion. Modersmålsundervisning ges om det finns tillräckligt antal elever för den aktuella språkgruppen.

På orten finns också Fridhems folkhögskola. Skolan är politiskt och religiöst obunden och huvudman för skolan är Föreningen Fridhems folkhögskola.

Hälso- och sjukvård

I Svalövs tätort finns det vårdcentral samt folktandvård.

Tolkhjälp

Det finns möjlighet till tolk vid alla myndighetskontakter.

Kommunikationer

Lund, Malmö och Helsingborg ligger på praktiskt pendlingsavstånd. Med Pågatågen eller med bussarna tar du dig dit på mindre än en halvtimme. Även Köpenhamn är lätt att nå med tåg eller bil. Tack vare detta kan du och familjen ta del både av den arbetsmarknad och av det kulturliv som storstaden erbjuder.

Läs mer om avgångar och tidtabeller hos Skånetrafiken.

Arbete och företagande

I kommunen är Svalövs kommun den enskilt största arbetsgivaren. Det lokala näringslivet och besöksnäringen består huvudsakligen av små och medelstora företag.