Södermanlands län

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Södermanland är ett av Sveriges 21 län. Länet ligger söder om Stockholm, norr om Östergötland och gränsar österut mot Östersjön. Det bor cirka 280 000 människor i Södermanland och den största staden (kommunen) är Eskilstuna som har lite fler än 100 000 invånare. I Södermanland finns goda pendlingsmöjligheter med kollektivtrafik och det finns en flygplats: Skavsta, utanför Nyköping.

Map of Sweden Created with Highcharts 10.2.1

Kommuner i Södermanlands län

Välj den kommun i Södermanlands län som du vill läsa mer om nedan.

Bostadssituation

Du kan hyra eller köpa din bostad. När du hyr bostad betalar du hyra till hyresvärden (ägaren). Om du vill hyra en bostad är det viktigt att du ställer dig i bostadskö så snabbt som möjligt. Det är många som vill hyra bostäder och det kan vara svårt att hitta lediga bostäder. ​

På kommunernas webbplatser brukar det finnas information och kontaktuppgifter till hyresvärdarna i kommunen. Du kan också hitta bostäder att köpa eller hyra via annonser, exempelvis på internet. På Hyresgästföreningen​ kan du få information och hjälp när du ska hyra din bostad.

Näringsliv och arbetsgivare

De största arbetsgivarna i länet finns inom den offentliga sektorn. Den offentliga sektorn är kommuner, regionen och olika statliga myndigheter. De största kommunerna; Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm, har flest arbetsplatser. Regionen, som ansvarar för sjukvården, anställer också många.

De största privata arbetsgivarna är industriföretag. Det finns också stora företag som arbetar med livsmedel, textil och handel. Dessutom finns Samhall Aktiebolag, där man har många olika typer av jobb och arbetsträning. Du kan se en lista över de största arbetsgivarna hos regionfakta.

Skolor och utbildning

Barn upp till 16-års ålder går i grundskola och efter det i gymnasieskolan där man själv väljer inriktning för sin utbildning. Information om skolor hittar du hos kommunen. Utbildning i grundskola och gymnasieskola är gratis i Sverige.

Om man är vuxen och vill utbilda sig finns många möjligheter. Kommunen ordnar vuxenutbildning och det finns också folkhögskolor och yrkeshögskolor. I Södermanland finns en högskola, Mälardalens Högskola i Eskilstuna, men det går också att pendla till universitet i exempelvis Linköping-Norrköping eller Stockholm.

Sjukvård

I Södermanland har alla rätt till sjukvård. Det gäller också asylsökande. Om du behöver akut sjukvård, när det är bråttom, ska du ringa SOS Alarm 112.

Om det inte är bråttom ska du gå till en vårdcentral. På vårdcentralen arbetar läkare och sjuksköterskor. Om du behöver mer specialiserad vård får du hjälp av vårdcentralen att komma till rätt sjukhus. Din närmaste vårdcentral kan du hitta på regionens hemsida.

Det finns tre sjukhus i Södermanland. De ligger i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Där finns specialistmottagningar och akutmottagning. Du kan också vända dig till vårdguiden via telefonnummer 1177 eller vårdguidens hemsida. Hos vårdguiden kan du få svar på frågor och rådgivning om sjukdomar och hälsa.

Länkar till andra webbplatser

Kultur och fritid

Sverige har ett starkt föreningsliv. Föreningar är organisationer som drivs av medlemmarna. Bland föreningarna finns idrottsklubbar, kulturföreningar och arbetsföreningar. Det finns också många föreningar där du kan träffa människor från olika delar av världen. Några av föreningarna kan du hitta via Immigrantinstitutet​.

Alla kommuner har fria bibliotek och de fungerar ofta som samlingspunkt för lokal kultur. Här kan du låna böcker, CD- skivor och filmer, läsa tidningar på flera språk och använda datorer med internetuppkoppling. Biblioteken har ofta information om kommunen. En del ordnar olika aktiviteter, till exempel språkkaféer där man träffas och övar svenska. Det finns också flyktingguider och språkvänner i Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Katrineholm.

Om du vill veta vad som händer i Södermanland eller någon av kommunerna är det bra att läsa de lokala tidningarna. De flesta lokala tidningarna har nätupplagor: Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter, Katrineholmskuriren, Folket och Tidningen Sörmlandsbygden. Det finns också lokala radionyheter via P4 Södermanland och lokala Tv-nyheter på SVT Sörmland.

Länkar till andra webbplatser