Katrineholm

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Katrineholm är en medelstor svensk kommun med ett utmärkt, strategiskt läge. Inom en radie på 15 mil når vi en tredjedel av Sveriges befolkning. I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling – för liv, lärande och företagsamhet.

Kommunfakta

Folkmängd

34 820

Storlek till ytan

1 189 km²

Avstånd till större orter

  • Norrköping 51 km
  • Nyköping 59 km
  • Örebro 74 km
En somrig vy över torg med många personer, försäljningsstånd och uteservering.

Det började med järnvägen 1862. Nu bygger vi det nya Katrineholm – en industriort längs järnvägen har utvecklats till en boende- och företagarort i Stockholms närhet. Det är attraktivt att bo och verka här och det märks. De senaste åren har både befolkningen och våra företag vuxit. Med en fantastisk och varierande natur, sjöar och vacker landsbygd hittar du livskvalité. Här bor du i hjärtat av Sveriges Lustgård.

Boende

Vill du hyra bostad? Köpa bostadsrätt? Det finns en mängd fastighetsföretag som erbjuder olika typer av bostäder; centralt boende i tätorten men även varierat boende i våra mindre orter Bie, Sköldinge, Valla, Strångsjö, Julita/Äsköping, Björkvik och Forssjö.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Katrineholms kommun talas förutom svenska bland annat arabiska, somaliska, thai, tigrinska, tigre, dari, albanska, persiska, amhariska, kurmanji, engelska, finska, franska och swahili.

Du kan översätta Katrineholms kommuns webbplats till andra språk med hjälp av google translate.

Föreningar och organisationer

I Katrineholm finns Svenska kyrkan och ett antal frikyrkor. I kommunen finns många aktiva föreningar och flera invandrarföreningar att välja på. Du hittar alla föreningar i kommunens föreningsregister.

Vad finns i närområdet

Katrineholms kommun ligger mitt i det vackra Sörmland. Här finns fina möjligheter till att ge sig ut i naturen, antingen för en skön promenad för att motionera och lufta kropp och själ eller för att ge sig ut och vandra längre sträckor med packning.

Här finns också ett rikt utbud av konst, kultur och sportanläggningar. Vi har en av Sveriges största sportanläggningar i Sportcentrum. Den är som en olympisk anläggning i koncentrat. Här kan du utöva ungefär 40 olika idrotter, året runt.

Fem unga personer paddlar kajak i vatten med åkermark och skog i bakgrunden.

I Katrineholm finns många evenemang att delta i, se gärna kommunens evenemangskalender.

Och på vår turistwebb hittar du mer saker att se och göra. Besök även vår turistbyrå som ligger i stationshuset på centralstation.

I tätorten Katrineholm finns all den service som du behöver i form av sjukhus, vårdcentraler, bibliotek, banker, apotek, biograf, secondhand-butiker, restauranger, livsmedelsbutiker och ett populärt badhus. På flera platser erbjuder vi fritt WiFi exempelvis vid biblioteket Ängeln, Sportcentrum, Stadsparken, Ungdomshuset Perrongen, fritidsområdet Djulö.

Vårt läge erbjuder oss en närhet till flera av de större städerna i Sverige. Med tåget kommer du till Stockholm på cirka en timme, drygt två timmar till Göteborg, 40 minuter till Eskilstuna och Norrköping.

Kulturhuset Ängeln är en mötesplats i centrala Katrineholm för alla åldrar. Här hittar du bibliotek, konsthall och kafé samt Servicekontor med Försäkringskassan och Skatteverket.

Barnomsorg

Det finns 22 kommunala förskolor och två fristående förskolor i Katrineholms kommun. Vi har samlat information om alla Katrineholms förskolor på en gemensam förskolewebb. Här hittar du specifik information om varje förskola, kan ansöka om plats och läsa mer om hur vi arbetar.

Två barn och en liten brun hund springer i högt gräs i riktning mot kameran.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Katrineholms kommun finns ett tiotal grundskolor i Katrineholm och i våra kransorter Strångsjö, Valla, Bie, Julita, Björkvik, Sköldinge och Forssjö. I Katrineholm finns även tre fristående grundskolor.

Katrineholm erbjuder fyra gymnasieskolor. Gymnasieskolorna har flera nationella program med olika inriktningar. Vissa program förbereder dig för yrkeslivet direkt efter gymnasietiden. Andra är i första hand förberedande för vidare studier.

Det finns också möjlighet till flera former av vuxenutbildning i Katrineholm.

Utbildningsmöjligheter

I Katrineholms kommun kan du som vuxen studera på Viadidakt. Viadidakt är en gemensam förvaltning för arbetsmarknad, integration och vuxnas lärande i Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Samhällsorientering för nyanlända

Samhällsorientering för nyanlända är en utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar.

Utbildning i svenska för invandrare

Utbildning i svenska för invandrare som förkortas sfi är undervisning i svenska för dig som talar ett annat språk än de nordiska språken.

Rätt till utbildning i svenska för invandrare har den som är bosatt i landet, från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 16 år. Man ska också sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.
Utifrån egna förutsättningar får varje person stöd för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning samt ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Utbildningen kan vara olika lång beroende på vad du redan kan och på hur lätt du har för att lära dig språk.

Språkcafé

På kommunens språkcafé kan du träna svenska och få nya vänner! Tillsammans med biblioteket i Katrineholm erbjuder Viadidakt språkcaféer. Där kan invandrare och svenskar träffas för att prata svenska och fika. Under trevliga och informella former får vi lära oss om varandras kulturer, få nya vänner och öva på svenska språket.

Grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning är utbildning för dig som är över 20 år och som inte har de kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan. Utbildningen är gratis och frivillig.

Du bestämmer målet med utbildningen och hur snabbt eller långsamt du vill studera. Du kan läsa den grundläggande vuxenutbildningen samtidigt som du arbetar eller studerar något annat. Viadidakt erbjuder även grundläggande utbildning till vuxna med utvecklingsstörning, så kallad särskild vuxenutbildning.

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning är till för dig som är vuxen och vill läsa en eller flera kurser på gymnasial nivå för att få jobb eller behörighet för högre studier.

Universitet, högskola och yrkeshögskola

I Katrineholm finns möjlighet till högre studier. Viadidakt samarbetar med flera universitet, högskolor och yrkeshögskolor. Det gör att du kan läsa flera utbildningar på plats i Katrineholm

Campus Viadidakt

Du som studerar på högskolenivå kan använda lokaler, service och den tekniska utrustningen som finns på Campus Viadidakt i Kullbergska huset i Katrineholm. I våra lokaler finns nätuppkoppling, datorer, skrivare, kopiator, fax, telebildutrustning, trådlöst nätverk och ett pentry där du kan köpa kaffe, te eller varm choklad.

Våra lokaler är öppna alla veckans dagar. Ibland är lokalerna upptagna när de är bokade för föreläsning eller utbildning.

En man pekar och visar något på en dataskärm för en kvinna som sitter vid ett skrivbord.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

I Katrineholms kommun finns ett länsdelssjukhus, Kullbergska sjukhuset. Det är Region Sörmland som ansvarar för sjukhuset och de tre vårdcentralerna med barnavårdscentraler och distriktssköterskemottagningar.

Tolkhjälp

Vid kontakter med kommun, myndigheter och sjukvård erbjuds tolkhjälp vid behov. Du kontaktar respektive myndighet för tolkhjälp.

Kommunikationer

Katrineholms geografiska läge är unikt. Här möts östra och västra stambanan. Inom en radie på 15 mil finns en tredjedel av Sveriges befolkning. Från Stockholm kommer man med tåg till Katrineholm på mindre än en timme, från Göteborg på två timmar. Andra orter som är lätta att nå med tåg är Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Västerås. Många boende i Katrineholm pendlar till arbete i närliggande städer.

Från Norrköping, Nyköping, Eskilstuna och Örebro kommer du till Katrineholm på ungefär en timme med bil.

Både Norrköpings flygplats och Stockholm-Skavsta flygplats ligger mindre än en timmes bilresa härifrån. Där checkar du in snabbt och smidigt utan långa köer och väntetider.

Här finns småstadens fördelar med huvudstadens möjligheter på bekvämt avstånd.

Personer sitter och står på perrongen framför Katrineholms centralstation.

Arbete och företagande

Större arbetsgivare är förutom Katrineholms kommun och Region Sörmland, SKF, Ericsson, Kronfågel, Sörmlands Grafiska och Finja Prefab.

Det finns även en stor arbetsmarknad inom pendlingsavstånd. Stockholm, Örebro, Eskilstuna, Norrköping och Linköping ligger inom en timmes restid från Katrineholm.