Gnesta

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Gnesta är en ung kommun i hjärtat av den sörmländska kulturbygden. Du når oss med pendeltåg från Stockholm på en timme. Med regionaltåget tar det bara en dryg halvtimme och du har även förbindelse mot Linköping, Göteborg och Örebro.

Kommunfakta

Folkmängd

11374

Storlek till ytan

538 km²

Gnesta kommun är en utpräglad småföretagarort med drygt 1000 registrerade företag. Många av dem är lantbruk vilka, tillsammans med alla våra sjöar (180 stycken), lägger grunden för vårt vackra och mångskiftande naturlandskap. I Gnesta finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter för alla intressen, åldrar och säsonger. I kommunen finns också de mindre orterna Stjärnhov, Björnlunda och Laxne. Här kan du också njuta av vacker natur och många aktiviteter inom kultur och konst.

Boende

Det kommunala fastighetsbolaget Gnestahem kan erbjuda dig centralt boende i tätorten, men även ett boende i de mindre orterna i kommunen för dig som vill ha närhet till skog och sjöar. Du kan också välja att hyra bostad av privata fastighetsbolag. Du hittar mer information om dessa på Gnesta kommuns hemsida. För nyanlända flyktingar hjälper integrationssamordnaren på Medborgarkontoret till med att hitta lägenhet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna i Gnesta kommun förutom svenska är för närvarande engelska, arabiska, tigrinja, persiska och dari.

Föreningar och organisationer

I Gnesta finns ett rikt föreningsliv, som du kan läsa mera om i vårt föreningsregister. Det finns inga specifika invandrarföreningar i kommunen, men det finns i närliggande större orter.

Vad finns i närområdet

I Gnesta tätort finns Arbetsförmedlingen, bibliotek och Medborgarkontor. Här finns en mängd olika typer av butiker samt banker, apotek, biograf och ett populärt badhus m.m. Det finns två livsmedelsbutiker i centrum samt en i utkanten av Gnesta. I de mindre orterna i kommunen finns flera butiker och mataffärer, t ex Strandhallen i Stjärnhov och Jarbells i Björnlunda.

I Gnesta finns två Second handbutiker med möbler och husgeråd.

Barnomsorg

Det finns 11 kommunala och 3 fristående förskolor i Gnesta kommun. På varje förskola finns mellan två och fyra avdelningar.

Grundskolor och gymnasieskolor

Här finns fem kommunala skolor. Frejaskolan F-9 och Dansutskolan F-5 i Gnesta, Kvarnbackaskolan F-5 i Stjärnhov, Welandersborgs skola F-5 i Björnlunda och Laxne skola F-5 i Laxne. I Gnesta finns även en fristående Waldorfskola F-9.

Gnesta kommun har ingen egen gymnasieskola men ett fristående - Baggium Gnesta praktiska gymnasium. Dessutom finns avtal med kommunerna Strängnäs, Flen, Nyköping, Salem, Botkyrka och Södertälje.

Utbildningsmöjligheter

För dig som är vuxen och vill studera finns det många olika möjligheter beroende på vad du är intresserad av och vilken nivå du vill studera på. På Utbildningscentrum i centrala Gnesta finns till exempel vuxenutbildningen, särvux, SFI, högskola m.m.

Hälso- och sjukvård

Vid behov av hälso- och sjukvård finns det en vårdcentral i Gnesta. Det finns också en distriktssköterskemottagning i Stjärnhov. Närmaste akutmottagning finns i Nyköping som ligger ca 4,5 mil från Gnesta. I Gnesta finns också familjecentral/mödravårdscentral. Vid behov av tandvård finns Folktandvården samt ett antal privata tandkliniker i Gnesta kommun.

Tolkhjälp

Vid kontakter med kommun, myndigheter och sjukvård erbjuds tolkhjälp om det behövs.

Kommunikationer

Gnesta kommun är lättillgängligt med E4 och järnvägen som viktiga kommunikationsstråk. Kollektivtrafiken utgörs av tågtrafik med stopp i Gnesta samt regional och lokal busstrafik vilket gör även de mindre orterna tillgängliga. Gnesta stationsområde utgör kommunens resecentrum med samordning mellan tåg och buss. För de mindre orterna i kommunen finns regelbunden kollektivtrafik med buss.

En stor del av kommunens förvärvsarbetande invånare pendlar till arbetsplatser utanför kommunens gränser med tåg, buss eller bil. Till Södertälje tar det ca 30 minuter med pendeltåg, till Stockholm kommer man på under en timme med tåg.

Arbete och företagande

I Gnesta kommun är Rekal Svenska AB samt kommunen de största arbetsgivarna. Det finns även en mängd andra mindre företag. Inom pendlingsavstånd finns exempelvis Scania och Astra i Södertälje samt CamfillFarr i Trosa.