Vingåker

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Vingåkers kommun har ca 8 800 invånare och en lång tradition inom klädhandel. I Vingåker tillverkades bland annat kostymer i en stor fabrik som idag har blivit en av Sveriges största outlet med kvalitetskläder, Vingåkers Factory Outlet.

Kommunfakta

Folkmängd

9123

Storlek till ytan

439 km²

Boende

I Vingåkers kommun finns det sju tätorter. Läppe, Österåker, Högsjö, Viala, Baggetorp, Marmorbyn och Vingåker. Det finns flera olika bostadsföretag som man kan vända sig till.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Vingåkers kommun talas förutom svenska bland annat turkiska, kurdiska, persiska, dari, tigrinska, arabiska, thailändska, franska, amhariska, romani, ryska, pashto, tigre, albanska, bengaliska, engelska, portugisiska och syrianska.

Föreningar och organisationer

I Vingåkers kommun finns det många föreningar, till exempel Vingåkers volleybollklubb, Båsenberga slalomklubb och Vingåkers ryttarförening. Det finns många mindre företag i Vingåker och det största som spinner vidare i Vingåkers historia i klädväg är Vingåkers Factory Outlet som erbjuder billiga märkeskläder. Du hittar alla föreningar i kommunens föreningsregister.​​

Vad finns i närområdet

I centrala Vingåker finns det mesta. Kommu​nkontor, bibliotek, badhus och Säfstaholmsslott. Mer information om vad som finns att göra finns på kommunens webbplats​.

Svenska Kyrkan och Röda Korset bedriver sedan ett antal år Mötesplatsen, ett öppet hus där alla Vingåkersbor kan träffas. På Vingåkers servicekontor i Åbrogården Storgatan 55 finns bland annat socialkontor, polis och vuxenutbildning inom Viadidakt.

Vid kontakt med Arbetsförmedlingen krävs det oftast att man bokar ett möte i förväg. Annars erbjuds telebild.

Barnomsorg

I Vingåkers kommun finns det sammanlagt 11 förskolor. Sex förskolor finns i Vingåker, en i Högsjö, en i Österåker, en i Marmorbyn, en i Baggetorp och den enskilda finns i Läppe. Familjecentralen i Vingåker erbjuder också en öppen förskola.

Det finns sex stycken fritidshem i Vingåkers kommun. Det finns två i Vingåker, en i Marmorbyn, en i Högsjö och en i Österåker.

Grundskolor och gymnasieskolor

Fem stycken grundskolor finns i Vingåker. Samtliga grundskolor är från förskoleklass till årskurs 6 förutom Vidåkersskolan som är årskurs 7-9. Det finns tre i Vingåker, en i Högsjö och en i Marmorbyn.

Vingåkers kommun har ingen egen gymnasieskola, med undantag för två av introduktionsprogrammen. Vår kommun har avtal med Katrineholm, Flen och Hallsberg när det gäller gymnasieplatser.

Utbildningsmöjligheter

Viadidakt​ är en gemensam organisation för Katrineholms och Vingåkers kommuner som bland annat ansvarar för samhällsorientering för nyanlända, svenska för invandrare och grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Viadidakt har även studie- och yrkesvägledning.

Samhällsorientering för nyanlända

Samhällsorientering för nyanlända är en utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar.

Utbildning i svenska för invandrare

Utbildning i svenska för invandrare som förkortas sfi är undervisning i svenska för dig som talar ett annat språk än de nordiska språken. Rätt till utbildning i svenska för invandrare har den som är bosatt i landet, från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 16 år. Man ska också sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.

Utifrån egna förutsättningar får varje person stöd för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning samt ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Utbildningen kan vara olika lång beroende på vad du redan kan och på hur lätt du har för att lära dig språk.

Grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning är utbildning för dig som är över 20 år och som inte har de kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan. Utbildningen är gratis och frivillig.

Du bestämmer målet med utbildningen och hur snabbt eller långsamt du vill studera. Du kan läsa den grundläggande vuxenutbildningen samtidigt som du arbetar eller studerar något annat. Viadidakt erbjuder även grundläggande utbildning till vuxna med utvecklingsstörning, så kallad särskild vuxenutbildning.

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning är till för dig som är vuxen och vill läsa en eller flera kurser på gymnasial nivå för att få jobb eller behörighet för högre studier.

Universitet, högskola och yrkeshögskola

I Katrineholm finns möjlighet till högre studier. Viadidakt samarbetar med flera universitet, högskolor och yrkeshögskolor. Det gör att du kan läsa flera utbildningar på plats i Katrineholm.

Campus Viadidakt

Du som studerar på högskolenivå kan använda lokaler, service och den tekniska utrustningen som finns på Campus Viadidakt i Åbrogården, Storgatan 55 i Vingåker. I våra lokaler finns nätuppkoppling, datorer, skrivare, kopiator, fax, telebildutrustning, trådlöst nätverk och ett pentry där du kan köpa kaffe, te eller varm choklad. Våra lokaler är öppna alla veckans dagar. Ibland är lokalerna upptagna när de är bokade för föreläsning eller utbildning.​

Hälso- och sjukvård

I Vingåker finns Vingåkers vårdcentral, Familjecentralen, Folktandvården och Vingåkerstandläkarna. Akutmottagning finns i Katrineholm på Kullbergska sjukhuset​.

Tolkhjälp

Vid kontakter med kommun, myndigheter och sjukvård erbjuds tolkhjälp vid behov. Du kontaktar respektive myndighet för tolkhjälp.​​

Kommunikationer

De lokala bussarna som kör i Vingåkers kommun är Länstrafiken Örebro och Länstrafiken Sörmland. Från tågstationen går tåg från SJ.

Arbete och företagande

Vingåker ligger centralt med cirka en timmas bilresa till Örebro, Eskilstuna, Nyköping och Norrköping. Tågen från Hallsberg till Stockholm stannar i Vingåker, Katrineholm, Flen, Gnesta och Södertälje. Detta ger goda möjligheter till pendling mellan de större städerna.