Norrtälje

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Norrtälje kommun är hjärtat i Roslagen. Här hittar du en idyllisk stadskärna, öppet landskap och en fantastisk skärgård. I Norrtälje finns 11 000 öar, 57 000 invånare och på sommaren blir vi dubbelt så många.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

62830

Storlek till ytan

6030 km²

Norrtälje ligger bara en timme från Stockholm city och det är nära till både Uppsala och Arlanda. Möjligheter, tillväxt och framtidstro hittar du hos oss.

Boende

I Norrtälje kommun finns både privata och kommunala bostadsbolag. Det kommunala bolaget Roslagsbostäder AB är den största förvaltaren av bostäder och har bostäder på olika orter i kommunen.​

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Norrtälje kommun finns många olika språkgrupper representerade vilket delvis beror på att kommunen under lång tid haft ett flyktingmottagande. Några av språken är arabiska, tigrinska, somaliska och dari.​

Föreningar och organisationer

I Norrtälje kommun finns ett brett och aktivt föreningsliv med över 200 föreningar. I vårt föreningsregister ​hittar du information och kontaktuppgifter.

Vad finns i närområdet

I centrala Norrtälje finns arbetsförmedlingen där även försäkringskassan, pensionsmyndigheten och skatteverket har kundtjänstservice i samma lokaler. Här finns livsmedelsbutiker, apotek, caféer, restauranger, biograf och olika typer av butiker.

Runt om i kommunen finns tio bibliotek och i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik finns badhus.

Du som är ny i Sverige och behöver hjälp med olika frågor är välkommen på Drop-in på vår flyktingmottagning i Norrtälje där du kan få hjälp med olika frågor.

Barnomsorg

Förskoleverksamheten i Norrtälje kommun vänder sig till barn i åldern 0-5 år. Verksamheten bedrivs i form av förskola, familjedaghem, nattomsorg och allmän och öppen förskola. Hos oss finns 66 förskolor. Vi har förskolor på alla orter och i varje mindre samhälle.

Hos oss finns också flera öppna förskolor där alla familjer med barn i ålder 0-6 år är välkomna.

Grundskolor och gymnasieskolor

I grundskolan går alla barn i åldern 6-16 år. Verksamheten bedrivs i form av skola, fritidshem och fritidsgård. Hos oss finns 35 grundskolor och du hittar skolor på alla orter.

På Lommarskolan, Roslagsskolan, Långsjöskolan och Rodengymnasiet erbjuder vi språkintroduktion för barn och ungdomar som nyligen anlänt till Sverige.

I kommunen finns fyra gymnasieskolor.

Utbildningsmöjligheter

På Norrtälje kommunala vuxenutbildning kan du som inte har svenska som modersmål få grundläggande kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. I Norrtälje kommun erbjuds vuxenutbildning via Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning (NKV) och Campus Roslagen.

Hälso- och sjukvård

I Norrtälje kommun finns allt från vårdcentraler till barnavårdscentraler och ett akutsjukhus.
Här finns också tandvård på flera orter i kommunen.

Tolkhjälp

Om du inte talar svenska så har du rätt till tolkhjälp i dina kontakter med myndigheter. När du kontaktar en myndighet så talar du om att du behöver en tolk.

Kommunikationer

Norrtälje är en till ytan stor kommun och närheten till Stockholm och Uppsala gör att många människor pendlar både till och från kommunen. Mellan Norrtälje och Stockholm går tät busstrafik med rymliga dubbeldäckare som erbjuder gratis wifi under resan. Regelbundna bussar går också mellan Norrtälje, Rimbo och Hallstavik och till Uppsala och Arlanda.

Arbete och företagande

De största arbetsgivarna i kommunen är Vårdbolaget Tiohundra och Norrtälje kommun.