Sundbyberg

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Med närhet till Stockholm city och flygplatser samt en stadskärna med brett utbud av service har Sundbyberg mycket att erbjuda.

Kommunfakta

Folkmängd

52 823

Storlek till ytan

9 km²

Avstånd till större orter

  • Stockholm 9 km
  • Uppsala 66 km
  • Västerås 78 km
En flicka och pojke i 7-årsåldern i förgrunden, på promenad med pappa på en kajkant. Bostadshus i bakgrunden.

Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan samtidigt som den växer snabbast i landet. Det gör kommunen till en av landets mest tätbebyggda kommuner.

I kommunen finns butiker, restauranger, banker och väl utvecklad kollektivtrafik. Här finns ett rikt förenings- och kulturliv. Dessutom är det nära till natur och fritidsområden.

Boende

I Sundbyberg finns hyres- och bostadsrätter, villor och radhus. Ett av Sveriges största bostadsbyggnadsprojekt, Ursvik​, ligger här. Vilket gör att invånarantalet ökar snabbt.

Sundbybergs kommunala fastighetsbolag heter Fastighets AB Förvaltaren och erbjuder hyresrätter. Du kan ställa dig i bostadskön genom att besöka fastighetsbolagets hemsida. Det som kallas ungdomsgaranti innebär att ungdomar mellan 16 och 25 år som är folkbokförda i kommunen ska kunna få en bostad.

En stillsam gata som kantas av moderna hyreshus i tre våningar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De vanligaste utländska språken i Sundbyberg är tigrinska, amhariska, arabiska och persiska.

Föreningar och organisationer

Det finns många föreningar i Sundbyberg, bland annat inom idrott, kultur och musik. Det finns föreningar för pensionärer och för invandrare, till exempel Eritreanska föreningen.

Äldre herrar i en schackförening spelar schack.

Vad finns i närområdet

Det sägs att Sundbyberg är en av landets restaurangtätaste kommuner, här finns också många mataffärer, butiker och second handaffärer. Det finns banker, två bibliotek, en nybyggd simhall, sporthallar, ishall, lekplatser, grönområden och motionsområden. Dessutom finns Marabouparkens konsthall här, kulturcentrum och ett stadsmuseum. Sundbybergs stadskärneförening​ arbetar för en aktiv stadskärna med attraktiv handel.

Kommunhuset ligger på Östra Madenvägen 4 i Hallonbergen. Här finns bland annat socialtjänst och personer som arbetar med flyktingar. I Hallonbergen kan man också läsa sfi.

I Sundbyberg ligger Migrationsverket och ett skattekontor, närmaste arbetsförmedlingskontor finns i Solna och Stockholm.

En flicka i tonåren sitter i en blå soffa tillsammans med en bibliotekarie. I bakgrunden finns ett bord med lånedatorer och bokhyllor med låneböcker.

Barnomsorg

I Sundbyberg finns 40 förskolor (kommunala och fristående). En av dem har heldygnsomsorg, vilket betyder att förskolan har öppet dygnet runt och är till för de barn med föräldrar som arbetar på kvällar och nätter.

Det finns även dagbarnvårdare, där barnen vistas i mindre barngrupper i hemmamiljö.

I staden finns också tre öppna förskolor. Dit kan föräldrar som är hemma med sina barn gå för att träffa andra föräldrar och barn samt delta i olika aktiviteter.

Öppen förskola i bostadsområde med småbarn som leker tillsammans med sina föräldrar.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns tolv grundskolor (kommunala och fristående). En av skolorna är en grundsärskola, där barn med utvecklingsstörning och som inte klarar kunskapskraven i grundskolan får sina behov tillgodosedda.

Barn upp till årskurs 3 kan gå på fritidshem efter skoldagens slut och under lov. För barn i årskurs 4-6 finns fritidsklubb.

I Sundbyberg finns fyra gymnasieskolor (kommunala och fristående). En av skolorna, S:t Martins gymnasium, har yrkesutbildningar där du kan utbilda dig inom exempelvis hantverk eller mode och design. Löfströms gymnasium vänder sig till elever som inte har behörighet till gymnasieskolans nationella program. Skolan förbereder eleverna för annan gymnasieutbildning eller arbete.

Två ungdomar arbetar med kläddesign. En tjej sitter vid en symaskin och den andra tjejen arbetar vid en provdocka.

Utbildningsmöjligheter

SFI (svenska för invandrare) finns för dig som är över 16 år.

På Centrum för vuxenutbildning kan vuxna läsa in grundskoleutbildning, gymnasiekompetens eller behörighet till högskola och universitet. Här finns också yrkesutbildningar.

Särvux (särskild utbildning för vuxna) är till för vuxna med särskilda behov, som saknar utbildning eller behöver förbättra sin utbildning.

Hälso- och sjukvård

Det finns vårdcentraler runtom i Sundbyberg, där du kan boka tid hos läkare eller få en akut tid. I kommunen finns också mödravårdcentral och barnavårdcentral. Det finns också ett flertal tandläkare.

Tolkhjälp

Kommunen har avtal med ett tolkföretag och ordnar tolkhjälp när det behövs i kommunikationen med kommuninvånare.

Kommunikationer

Kommunikationerna inom, till och från Sundbyberg är goda. Här finns tunnelbana, buss, pendeltåg, fjärrtåg och tvärbana. Det tar cirka tio minuter att åka in till centrala Stockholm. Dessutom tar kommunikationerna dig till flera andra förorter och områden.

Två flygplatser, Bromma flygplats och Arlanda, finns i närheten. Dit kan du åka med bil eller kollektivtrafik.

Pendeltågsstation med tågbro och vägbro över. Några personer cyklar på vägen utanför.

Arbete och företagande

I Sundbyberg finns det många arbetsplatser och ett stort utbud av service. Det finns över 4 000 små och stora företag i kommunen. Nyföretagarcentrum finns till hjälp för dig som vill starta företag eller nyligen har gjort det. Där får du rådgivning om till exempel din affärsidé och finansiering.​

En man och en kvinna sitter i sitt lagerrum omgivna av elektronikmaterial.

1 800 personer är anställda av kommunen. Samtidigt som många flyttar till Sundbyberg behöver kommunen anställa fler för att kunna tillgodose servicen. Bland annat finns arbete att söka inom förskola och äldreomsorg.