Haninge

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Haninge ligger cirka 20 minuter från Stockholm och är en av de största kommunerna i länet. I Haninge hittar du trevliga bostäder, ett växande centrum med många butiker och caféer, men även vacker skärgård och natur. I Haninge finns det något för alla.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

92672

Storlek till ytan

2177 km²

Boende

Haninge bostäder ​är ett kommunalägt fastighetsbolag där du kan ställa dig i bostadskö. Det finns även ett flertal privata bolag som hyr ut bostäder i kommunen. I Haninge är 43 procent av bostäderna småhus, 25 procent hyresrätt i flerbostadshus och 32 procent bostadsrätt i flerbostadshus.

Vilka språkgrupper finns på orten?

En fjärdedel av Haninges befolkning är födda i andra länder. De vanligaste födelseländerna, förutom Sverige, är Polen, Finland, Turkiet och Chile. För barn och ungdomar finns det undervisning i modersmål, i Haninge kommun undervisar vi i över 40 olika språk. Läs mer om undervisning i modersmål på Haninge kommuns hemsida.

Föreningar och organisationer

I Haninge finns det många föreningar som ägnar sig åt allt från idrott och kultur till religion och politik. Här finns något för alla. Du hittar alla aktiva föreningar i kommunens föreningsregister.

I Haninge finns det flera idrottsplatser för fritidsaktiviteter, här finns många badplatser och vacker natur. Det finns även ett stort antal kyrkor och religiösa samfund i Haninge.

Vad finns i närområdet

I Haninge finns kommuninformation, arbetsförmedling, socialtjänst och försäkringskassa. I Handens centrum finns ett stort utbud av affärer och restauranger. Strax utanför centrala Handen finns det stormarknader och andra större butiksområden.

Det finns även ett flertal secondhand-butiker där man kan handla billiga kläder, husgeråd och möbler. Bland annat kommunens egna secondhand-butik Fyndet​ (ta bort länk) där intäkterna går till insatser för arbetslösa i kommunen.

Det finns sex bibliotek i Haninge: Brandbergen, Handen, Jordbro, Ornö och Västerhaninge samt bokbussen. På biblioteken kan du låna böcker och tidningar, låna dator med internet och få hjälp och stöd av vår kunniga personal.

Barnomsorg

I Haninge finns det många förskolor och familjedaghem, både kommunala och fristående. Ditt barn kan börja från ett års ålder. Det finns två öppna förskolor dit alla får gå, öppna förskolan är gratis.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns omkring tjugo kommunala grundskolor och tio fristående grundskolor i Haninge.​​ Fredrika Bremer gymnasiet i Haninge sköts av kommunen. Här finns sex olika skolor med olika gymnasieprogram. Det finns även ett naturbruksgymnasium.

Utbildningsmöjligheter

I Haninge finns flera möjligheter att studera som vuxen. Den som fyllt tjugo år kan börja läsa på Centrum Vux. Du kan läsa kurser i till exempel matematik eller språk. Det finns också utbildning till olika yrken. Du kan läsa på dagtid eller kvällstid. På Centrum Vux kan du även läsa svenska för invandrare.​

Vid Kungliga Tekniska Högskolan​ hittar du olika tekniska utbildningar och vid Alma folkhögskola kan du läsa upp dina gymnasiebetyg.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

I Haninge finns flera vårdcentraler​, barnavårdscentraler ​och även en ungdomsmottagning​. Det finns även ett flertal tandläkare ​och en mödravårdscentral ​på Handens sjukhus​. Det är Region Stockholm som ansvarar för att länets invånare får den hälso- och sjukvård de behöver.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Du har även rätt till tolk om du är hörsel - eller talskadad. I Haninge kommun säger du till att du behöver tolk när du bokar ett besök, så ordnar vi det.

Kommunikationer

Till Haninge kommun tar man sig med pendeltåg eller buss. Dessutom trafikeras skärgården av båtar. Pendeltåget stannar vid Handen, Jordbro, Västerhaninge, Krigslida, Tungelsta och Hemfosa räknat norrifrån. Övriga orter i kommunen når du lätt med bussar och våra öar med båt. ​På SL:s hemsida kan du planera dina resa och läsa mer om biljettpriser med mera.

Arbete och företagande

I Haninge kommun finns det över 6000 företag i olika storlekar. Allt från små lokala företag med ett fåtal anställda till stora internationella företag som Coca Cola. Kommunen är den största arbetsgivaren i Haninge med nästan 5 000 anställda. Men eftersom du når Stockholms central på bara 25 minuter så kan du arbeta var som helst i Stockholmsregionen utan att ha långt till arbetet.

Om du söker jobb i Haninge ska du vända dig till arbetsförmedlingen ​som har kontor i Handen, där får du den hjälp du behöver. Kommunens arbetscentrum​ hjälper dem som har svårt att få ett vanligt arbete. Här får du hjälp med praktik eller att söka jobb. Om du vill starta ett företag i Haninge kan du kontakta NyföretagarCentrum.