Nynäshamn

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Nynäshamn möts stad, landsbygd och hav. Här har du närhet till det viktiga i livet. Du kan kombinera en trygg småstadsmiljö med storstadens möjligheter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

28686

Storlek till ytan

1301 km²

Havsnära områden och ett vackert kulturlandskap ger dig möjlighet att hitta ett boende med närhet till skärgård, en fri horisont och spännande naturupplevelser. Vi är en del av Sveriges starkaste tillväxtregion. Bra kommunikationer med pendeltåg och motorväg ger dig tillgång till Stockholms stora utbud och arbetsmarknad. Upptäck Nynäshamn – där havet och livet möts.

Boende

I Nynäshamns kommun bor 27 500 personer i varierat boende. Några bor havsnära, några bor på landsbygden, andra bor i mindre tätorter samt i stadsmiljö.

I Nynäshamn finns allt från småhus till lägenheter. Kommunen har ingen egen bostadskö eller bostadsförmedling men däremot ett kommunalt bostadsbolag som heter Nynäshamnsbostäder.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språkgrupper representerade. Kontakta kommunens flyktingmottagning för mer information.

Föreningar och organisationer

I Nynäshamn är föreningslivet stort och engagerar intresserade människor i alla åldrar kring musik, konst, djur och hälsa med mera. I Nynäshamns kommuns föreningsregister kan du söka efter föreningar som kan passa dig.

Vad finns i närområdet

Kommuninformation och samhällsservice hittar du hos kommunen. Bibliotek finns i Folkets hus och på skolor i Ösmo och Sorunda. I flera delar av kommunen finns livsmedelsaffärer, restauranger, caféer och affärer som bland annat säljer nya och gamla möbler, kläder och leksaker.

I Nynäshams stad hittar du flera apotek, banker, optiker och mycket mer. Nynäshamns Centrum presenterar flera affärer och serviceföretag på sin webbplats.

När det gäller livsmedelsaffärer finns det flera i kommunen

I Nynäshamns stad hittar du Coop Nynäshamn, Willys Nynäshamn, Lidl Nynäshamn och Maxi ICA Stormarknad Nynäshamn.

I Ösmo finns ICA Supermarket och i Sorunda hittar du Coop Nära Spångbro.

Barnomsorg

Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens webbplats hittar du mer information om kommunens grundskolor.

Nynäshamns kommun ger även möjligheter för gymnasieutbildning, på Nynäshamns gymnasium, i följande program:

  • Bygg- och anläggning
  • Ekonomi
  • El- och energi
  • Estetisk
  • Introduktion
  • Naturvetenskap
  • Restaurang- och livsmedel
  • Samhällsvetenskap
  • Teknik

Utbildningsmöjligheter

Nynäshamns KompetensCentrum - NKC är den kommunala vuxenutbildningen i Nynäshamn. Här finns samlad kompetens för dig som är i behov av vuxenutbildning, studie- och yrkesvägledning. NKC finns för dig som har kommit ny till Sverige och behöver lära sig dig svenska, vill byta inriktning i karriären eller behöver komma närmare arbetslivet.

Här kan du läsa mer om:

Kulturskolan står för en betydande del av Nynäshamns kulturutbud och ger barn, ungdom och vuxna en aktiv och betydelsefull fritidssysselsättning.

Naturskolan är en utbildningsresurs inom natur-/miljö- och it utbildning. De arbetar utifrån idén att lära in ute.

Hälso- och sjukvård

Inom kommunen kan du ta del av ett flertal olika vårdformer. Här finns bland annat en vårdcentral för allmänna ärenden och tillgång till barnavård, mödravård och tandvård.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Till och från Nynäshamn kan du resa med SL:s pendeltåg och bussar.

I kommunen finns fem pendeltågsstationer varav tre finns i staden. Från Nynäshamns station är du centralt i Stockholm på drygt 60 minuter med pendeltåg.

Från Nynäshamns kan du även resa till och från Gotland samt till skärgårdsöarna Nåttarö, Aspö, Norrö, Rånö och Ålö med Waxholmsbolaget.

Arbete och företagande

Många pendlar till andra närliggande kommuner men många pendlar även till Nynäshamns kommun för att arbeta.

De största arbetsgivarna i kommunen är Nynäshamns kommun, Nynas AB, Legevisitten AB, Keolis Sverige, och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av näringslivsarbetet inom kommunen.