Knivsta

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Knivsta är en ung och växande kommun med nybyggaranda och stark identitet. Mitt emellan storstäderna erbjuder kommunen en härlig landsbygd med rika möjligheter till en aktiv fritid. Här finns också ett omfattande kultur- och föreningsliv.

Kommunfakta

Folkmängd

18 835

Storlek till ytan

295 km²

Avstånd till större orter

  • Uppsala 21 km
  • Stockholm 55 km
  • Arlanda 15 km
Kommunhuset i Knivsta. Byggnaden har en röd fasad.

Kommunhuset finns c​​​entralt i Knivsta.

Boende

I tätorterna Knivsta och Alsike bor många i villa med trädgård. Men det är inte bara tätorterna som är attraktiva. I vår levande landsbygd bor en stor del av kommunens invånare. Kommunens bostadsbolag Knivstabostäder hyr ut lägenheter i Knivsta. I kommunen finns också flera andra hyresvärdar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Arabiska, persiska, somaliska, finska, svenska och engelska är exempel på de språk som finns representerade i kommunen. Språkgrupper varierar med in- och utflyttning. På Knivsta kommuns webbsida finns information på flera språk och det är engelska, arabiska, tyska, farsi, romani, somaliska och finska. Webbsidan översätts även till ett stort antal språk via Google translate.​

Föreningar och organisationer

Knivsta kommun har ett rikt föreningsliv med ett 55-tal olika föreningar, som ägnar sig åt idrott, kultur, friluftsliv med mera för såväl barn och ungdomar som vuxna. Tätorten och alla landsbygdsorter har en rik och spännande kulturhistoria, och har sedan stenålder varit boplatser med stor betydelse. Denna kunskap och arv hålls levande av flera aktiva hembygdsföreningar.​​

Vad finns i närområdet

Kontaktcenter Knivsta och Bibliotek finns i kommunhuset. Socialtjänstkontor finns centralt i kommunen. Ett flertal mataffärer samt några mindre butiker för kläder, inredning och pappersvaror finns i Knivsta. En gång i veckan finns polisen på plats i Kommunhuset och kan svara på frågor samt ta hand om enklare ärenden. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skattekontoret finns i Uppsala.

Bibliotek med stora fönster. Ett litet bord för barn i mitten av rummet.

I kommunhuset finns det stora biblioteket som passar både stora och små.

Barnomsorg

Det finns 12 kommunala samt 11 fristående förskolor i kommunen.

Lekplats med tallar i bakgrunden.

När skolorna är stängda är skolgårdarna tillgängliga för alla i kommunen. Här är lekplatsen vid Brännkärrsskolan.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns tio grundskolor i Knivsta, åtta kommunala och två fristående. Tre av dem har högstadium, det är Thunmanskolan, Margarethaskolan och Alsike skola. I närheten av Thunmanskolan finns Hälsohuset med simhall och gym. I Knivsta finns Sjögrenska gymnasiet som erbjuder ett flertal yrkesförberedande program. Skolan har också introduktionsprogrammet. Man kan också gå på gymnasium​ i andra kommuner.​

En simhall där en pojke hoppar i vattnet baklänges.

Hälsohuset med både simhall och gym ligger central i Knivsta med gångavstånd från tågstationen.​

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildning​ med sfi finns i Knivsta. Universitet och folkhögskolor finns i närområdet.

Hälso- och sjukvård

Det finns två vårdcentraler samt folktandvård i Knivsta. Närmaste akutmottagning är vid Akademiska sjukhuset​ i Uppsala.

Tolkhjälp

Vid besök på t.ex. vårdcentral, socialtjänst, försäkringskassa och arbetsförmedling har du som behöver rätt till tolk. Säg till om detta när du bokar din tid.​

Kommunikationer

Tåg, pendeltåg och buss går till Uppsala, Arlanda och Stockholm. Knivsta ligger strax intill E4. Arlanda airport är Sveriges största internationella flygplats. Med tåget tar det 10 minuter till Uppsala, 30 minuter till Stockholm och 7 minuter till Arlanda.

Ett pendeltåg åker förbi en tågstation.

Knivsta är ett gammalt tågsamhälle med goda kommunikationer till Stockholm och Uppsala.

Arbete och företagande

Största arbetsgivare är Knivsta kommun med nästan 900 anställda. Därefter kommer tillverkningsindustri och handel. De flesta företag är dock småföretag, en- eller tvåmansföretag, inom olika områden. En stor del av arbetsmarknaden ligger utanför kommunen. Varje dag pendlar över 5 000 personer ut från Knivsta. De viktigaste arbetsplatserna för dem finns i Uppsala (Akademiska sjukhuset och universiteten) och i Sigtuna kommun (Arlandaområdet).

Ett torg med ett stort schackspel. I förgrunden lila blommor.

Sågentorget är ett levande torg omgärdat av bostäder och butikslokaler.