Älvkarleby

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Älvkarleby kommun med 9 000 invånare ligger nära städerna Gävle (20 km) och Uppsala (80 km). Kommunen består av tätorterna Älvkarleby, Älvkarleö Bruk, Långsand, Gårdskär samt Marma och centralorten Skutskär.

Kommunfakta

Folkmängd

9457

Storlek till ytan

616 km²

Boende

Det finns flera boendealternativ i kommunen, och oavsett om du föredrar att bo centralt eller mera avskilt vågar vi påstå att här finns något för dig. Vill du hyra din bostad erbjuder både privata hyresvärdar och det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus lägenheter i alla delar av kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språkgrupper representerade. Kontakta kommunens flyktingmottagning för mer information.

Föreningar och organisationer

I Älvkarleby kommun finns många föreningar och du har stora möjligheter att utöva dina fritidsintressen. Fotboll och tennis, bandy och motorsport är några exempel på sporter som har egna föreningar och många medlemmar.

Vad finns i närområdet

I Skutskärs centrum finns ett bra utbud av service med t.ex. banker och restauranger, livsmedelsbutiker och apotek. Här hittar du också flera frisörer och centralt beläget ligger även sportaffär, sko- och klädbutiker, liksom biograf och ett fint bibliotek. För dig som gillar att vara utomhus finns fina motions- och skidspår, vandringsleder och härliga badplatser.

Barnomsorg

Kommunen erbjuder förskoleverksamhet för dig som är hemma med barn. Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år. Se kommunens hemsida för mer information.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Älvboda Friskola är ett privat alternativ som tar emot elever i åldrarna 6-16 år.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. På kommunens hemsida kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

För den som vill studera vidare ligger Högskolan i Gävle och universiteten i Uppsala och Stockholm på pendlingsavstånd.

Hyresgästföreningen anordnar ett språkcafé vissa dagar i veckan. Här möts människor för att träna på det svenska språket och fika tillsammans.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral med läkarmottagning, distriktssköterska, mödra- och barnhälsovård finns i Skutskär. Folktandvården och Apoteksgruppen är också centralt belägna i kommunen.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Kommunikationerna i och kring Älvkarleby är goda. Upptåget kör mellan Gävle i norr och Uppsala i söder och det stannar i Skutskär, Älvkarleby och Marma. Vill du åka vidare byter du enkelt till Stockholmspendeln i Uppsala och når Arlanda med restid på totalt 80 minuter och Stockholms central på cirka två timmar. Mellan Älvkarleby kommun och Gävle åker du också snabbt och enkelt med buss. Aktuella tidtabeller finns på www.ul.se. Där hittar du också prisuppgifter för både busstrafik och Upptåget.

Arbete och företagande

I kommunen finns stora arbetsgivare som Stora Enso och Vattenfall, här finns också drygt 400 småföretag inom olika branscher. Älvkarleby har ett strategiskt läge för handel och utbyte av varor och tjänster. Med städer som Sandviken, Gävle och Uppsala på pendlingsavstånd finns en stor arbetsmarknad inom räckhåll.