Tierp

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Tierps kommun finns fiskebyar, vacker natur, slott och herrgårdar. Det är nära till kusten och havet och till de större städerna Gävle, Uppsala och Stockholm. Tierp ligger också nära flygplatsen Arlanda. I kommunen bor ungefär 20 000 människor i Tierp, Örbyhus, Söderfors och Skärplinge eller på landet.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

21136

Storlek till ytan

2578 km²

Boende

Tierps kommun har ingen bostadsförmedling. Du får själv leta bostad. Du kan hyra eller köpa bostad. Tierps kommun äger ett bostadsföretag som heter Tierpsbyggen.

Du hittar alla hyresvärdar i Tierps på kommunens hemsida.​​​

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i kommunen, förutom svenska, är somaliska, tigrinska, arabiska och persiska.

Föreningar och organisationer

Det finns många platser att möta andra människor på i vår kommun. Här finns också många föreningar. På kommunens hemsida finns en lista över alla aktiva föreningar i Tierp.

Vad finns i närområdet

I Tierps kommun finns ett flertal tätorter där det finns basservice. I Tierp finns bland annat ett stort urval av butiker, apotek, sjukvård, restauranger och servicekontor. Om du inte hittar det du söker kan du snabbt ta dig till Uppsala eller Gävle där utbudet är ännu större.

Barnomsorg

Förskolan är för barn mellan 1 och 5 år. I Tierps kommun finns 17 förskolor i Tierp, Kyrkbyn, Mehedeby, Månkarbo, Söderfors, Tobo, Vendel och Örbyhus och Edvalla/Hållnäs, Karlholm och Skärplinge.

I familjedaghem tar dagbarnvårdare emot barn i sitt hem. Familjedaghem finns i Skärplinge och Karlholm, Kyrkbyn, Mehedeby, Tierp, Vendel och Örbyhus.

Björkgårdens öppna förskola är för föräldrar och barn från 0 till 6 år.

Grundskolor och gymnasieskolor

Svensk lag säger att alla barn i Sverige mellan 7 och 16 år ska gå i skolan. De går då i grundskolan som är från årskurs 1 till 9. Barnen börjar oftast när de är sju år, men kan också börja när de är sex år och går då i förskoleklass.

I Tierps kommun finns det 11 grundskolor som är fördelade på 10 orter i kommunen.

I Tierps kommun finns en gymnasieskola som heter Högbergsskolan och som ligger i Tierps köping.​​

Utbildningsmöjligheter

Svenska för invandrare (sfi)​ ger vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket.

Det finns många utbildningar för vuxna i kommunen​, och bara 40 minuter bort ligger Uppsala Universitet.

Här kan du läsa mer om:

Hälso- och sjukvård

I Tierp finns Tierps vårdcentral.​ Här finns barnavårdscentral, akutmottagning, psykologer, läkar- och sköterskemottagning.

Tolkhjälp

Om den enskilde inte talar eller förstår svenska har hon eller han rätt till tolkhjälp.

För mer information, kontakta Medborgarservice i Tierps Kommun.

Kommunikationer

Tierps kommun ligger nära Stockholm, Arlanda, Uppsala och Gävle. Upplands lokaltrafik sköter bussarna i Uppsala län.

Tågstationen finns mitt inne i Tierps köping. Fjärrtåg kommer norrifrån från Gävle och söderifrån från Uppsala, Arlanda och Stockholm.

Med regionaltåget Upptåget kan du åka ända till Gävle i norr och Uppsala i söder.

Upptåget kör till flygplatsen Arlanda.

Arbete och företagande

I Tierp finns några större företag och många små företag. Exempel på lite större företag är Atlas Copco, Munters och Erasteel. De goda kommunikationerna gör att du har nära till en stor arbetsmarknad.

I Tierps kommun finns stöd för den som vill starta företag. Kommunens Medborgarservice talar om för dig vem du ska tala med för att få hjälp, både i kommunen och hos andra myndigheter.​