Värmlands län

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Värmlands län bor ungefär 274 300 invånare. De flesta bor i länets största stad Karlstad. Värmland har en vacker natur med närhet till skog och vatten var man än är. Här kan man ägna sig åt allt ifrån bad, fiske och båtliv till skidåkning på vintern.

Map of Sweden Created with Highcharts 10.2.1

Kommuner i Värmlands län

Välj den kommun i Värmlands län som du vill läsa mer om nedan.

Bostadssituation

I vissa av länets kommuner är det brist på lediga bostäder. Oftast är det lättare att få en bostad på en mindre ort. Många i Värmland bor på en ort och arbetar eller studerar på en annan. Det finns bra buss- och tågförbindelser mellan de flesta orter i länet.

Näringsliv och arbetsgivare

I länet finns en stor traditionell industri med företag inom bland annat massa och papper, stål och verkstad. Det finns också branscher inom utveckling, IT, förpackningar, livsmedel, handel, turism och kultur. Den offentliga sektorn med kommunerna, regionen och andra myndigheter är också en stor arbetsgivare.

Föreningar och organisationer – det civila samhället

I Värmland finns flera organisationer och föreningar som arbetar med flykting- och integrationsfrågor. Några utav dessa är Rädda Barnen, Migrationscenter, Internationella Qvinnoföreningen och Röda Korset.

Skolor och utbildning

Värmland har ett stort utbud av utbildningar. Utöver de 18 nationella utbildningsprogrammen på gymnasiet finns stor tillgång till högre utbildning och forskning vid Karlstads universitet. Det finns också två mindre högskolor - Bergskolan och Gammelkroppa skogshögskola.

Länkar till andra webbplatser

Sjukvård

Region Värmland arbetar med hälso- och sjukvård samt tandvård. Inom regionen finns ungefär 7000 anställda. Det finns ett trettiotal vårdcentraler i länet och sjukhus finns i Arvika, Karlstad samt Torsby kommun. Centralsjukhuset i Karlstad är det största i länet. Tandvården har cirka 40 kliniker runt om i Värmland.

Kultur och fritid

 I Värmland finns ett rikt utbud av aktiviteter för den som är intresserad av kultur, historia, musik, idrott, nöjesliv eller natur. De många sjöarna bjuder in till aktiviteter som fiske, bad och båtliv om sommaren och om vintrarna finns goda möjligheter till skidåkning i norra Värmland. Med sina många vandringsleder och runt 160 naturreservat, är Värmland en perfekt plats för den som vill vandra i vacker natur. Länet har också en intressant historia med fornlämningar ända från stenåldern. Det finns också ett utbrett föreningsliv med stora möjligheter till idrotts- och fritidsaktiviteter.