Filipstad

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Filipstad har den lilla kommunens personliga charm och erbjuder dig stora möjligheter. Här hittar du tilltalande boende, utbildning på alla nivåer och ett näringsliv med framåtanda. Du har nära till arbete, skola, fritid och natur och dessutom ett kultur- och evenemangsutbud av rang.

Kommunfakta

Folkmängd

10 606

Storlek till ytan

1 712 km²

Avstånd till större orter

  • Karlstad 61 km
  • Örebro 96 km
  • Stockholm 297 km

Boende

Söker du boende i Filipstad? Hos Filipstadsbostäder hittar du lediga objekt. På kommunens webbplats finns även övriga bostadsbolag och fastighetsmäklare.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Filipstads kommun finns många olika språkgrupper representerade, bland annat somaliska, syrianska, holländska med flera.

En stor grupp människor i olika åldrar och etnicitet har samlats vid Ärepelaren för ett firande.

Föreningar och organisationer

Det finns gott om idrotts- och motionsanläggningar runt om i kommunen, till exempel Kalhyttans friluftsområde med en av Sveriges modernaste konstsnöanläggningar och vandringsleder i naturskön miljö.

Nils Ferlinstatyn sedd bakifrån när han blickar ut över Skillerälven.

Vad finns i närområdet

I Filipstads kommun finns livsmedelsbutiker, torghandel, restauranger med svensk husmanskost eller mat från olika kulturer, caféer, klädbutiker och secondhand-butiker. Här finns också bibliotek, arbetsförmedling, apotek och affärer av skiftande slag.

Ett café vid stora torget med uteservering. Några människor sitter ute i solen och fikar.

Barnomsorg

Förskola och familjedaghem erbjuds ditt barn om du arbetar, studerar, söker arbete, är föräldraledig eller om barnet har ett eget behov.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Filipstads kommuns åtta grundskolor gör alla sitt bästa för att nå goda resultat utifrån egen förmåga. Här finns även en gymnasieskola.

Utbildningsmöjligheter

Här finns Lärcentrum där man kan studera olika högskole- och distansutbildningar. Här finns sfi och vuxenutbildningar. Filipstads kommun har två högskolor – Bergsskolan och Gammelkroppa skogsskola.

Hälso- och sjukvård

I Filipstad finns två vårdcentraler och en familjecentral med bland annat barnavårdscentral och ungdomsmottagning. Det finns också ett flertal tandvårdskliniker i kommunen.

Tolkhjälp

Vid behov kan tolk anlitas.

Kommunikationer

Värmlandstrafiks gula bussar kör dig inom kommunen och i övriga Värmland.

Arbete och företagande

Filipstads kommun är den största arbetsgivaren, med cirka 1 100 tillsvidareanställda inom många olika yrkeskategorier. Här finns stora industrier, såsom Barilla och OLW.