Arvika

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Att stå stilla är detsamma som att gå bakåt – Arvika är en kommun i rörelse framåt. Befolkningsmässigt är Arvika kommun den näst största kommunen i Värmland med omkring 26 000 invånare.

Kommunfakta

Folkmängd

26025

Storlek till ytan

1956 km²

I centralorten Arvika bor mer än hälften av kommuninvånarna. I Arvika finns en hög livskvalitet där närhet mellan människor ger trygghet och balans i tillvaron.

Boende

I Arvika kommun finns både privata och kommunala bostadsbolag. Här kan man välja att bo i lägenhet, radhus eller villa oavsett om man vill köpa eller hyra sin bostad. Det kommunägda bolaget Arvika Fastighets AB är den största förvaltaren av bostäder med närmare 3 000 lägenheter i sitt bestånd.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Arvika finns många olika språkgrupper representerade. Det beror dels på att kommunen haft ett mångårigt flyktingmottagande men också på att kommunen är så naturskön att många sökt sig hit av den anledningen. De största språkgrupperna är somaliska, arabiska, albanska, bosniska, persiska, dari, urdu, spanska, tyska och holländska.

Föreningar och organisationer

Omkring 370 föreningar finns inom fritid, kultur och religion. Det finns gott om idrotts- och motionsanläggningar runt om i kommunen, vandringsleder i naturskön miljö, ett rikt och omväxlande musikliv som engagerar ung som gammal. Konst och kultur är framträdande i bygden. Här finns en somalisk och keldansk förening och ett islamskt center liksom kyrkor såsom Svenska kyrkan, Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Jehovas vittnen.

Vad finns i närområdet

Arvika är en kommun där många olika intressen samsas. Här finns välsorterade livsmedelsbutiker, traditionell torghandel, restauranger med svensk husmanskost eller mat från olika kulturer, caféer, klädbutiker med senaste modet eller secondhand-kläder.

Här finns medborgarkontor, bibliotek, arbetsförmedling, försäkringskassa, skattekontor och socialkontor. Affärslivet är varierande, från den lilla butiken i centrum till de lite större byggvaruhusen en bit utanför. Möbler och husgeråd finns i alla prisklasser och ett flertal secondhand-affärer finns i stadskärnan. Arvika ligger ungefär en timmes bilresa från Karlstad, där IKEA finns.

Barnomsorg

Barnomsorg ​finns i hela kommunen och består av förskolor, pedagogisk omsorg, allmän förskola för 4-5 åringar, öppen förskola, fritidshem och lovtillsyn.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Arvika finns 17 kommunala grundskolor och två kommunala gymnasieskolor med de flesta av de nationella programmen. Det finns också en friskola på högstadie- och gymnasienivå med estetisk inriktning.​ Till den kommunala musikskolan kan man anmäla sitt intresse om man tycker om att sjunga eller spela instrument på sin fritid.

Utbildningsmöjligheter

På Arvika näringslivscenter finns möjlighet för dig som är vuxen att studera. Här finns Lärcentrum där man kan studera olika högskole- och distansutbildningar, yrkeshögskola och uppdragsutbildningar. Här finns sfi, grundvux, särvux och gymnasievux. I Arvika finns också Ingesunds folkhögskola och Ingesunds musikhögskola.​

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

I Arvika finns två vårdcentraler som är anslutna till hälsoval Värmland: Vårdcentralen Verkstaden ​och Kinnekullehälsan. Sjukhuset i Arvika har de flesta specialiteter och är ett av tre sjukhus i Värmland.

Tolkhjälp

Då vi har ett ömsesidigt behov av att förstå varandra anlitar vi tolk när det behövs. Det kan gälla kontakt med arbetsliv, skola, besök på myndigheter och i sjukvården. De flesta tolkkontakter sker via telefon.

Kommunikationer

I Arvika är långt borta nära. Arvikas läge längs järnvägslinjen Stockholm – Oslo ger förutsättningar för bra förbindelser med båda huvudstäderna. Från Arvika busstation kan du med buss ta dig runt lokalt i Arvika via tätortstrafiken​ men också åka vidare och ansluta till långfärdsbussar som går till bland annat Stockholm, Göteborg och Örebro.

Arbete och företagande

Med omkring 11 000 arbetstillfällen är Arvika en kommun där tillverkningsindustrin dominerar företagsbilden, med stora företag såsom Volvo, Thermia och Swegon, men här finns också ett antal mindre företag med hög spetskompetens. Vård, utbildning och handel är andra verksamheter som har många arbetstillfällen. Det är ca 1 500 personer som pendlar från närliggande kommuner till sina arbeten i Arvika.