Forshaga
Senast uppdaterad: 13/12-2022
I Forshaga kommun bor 11 300 personer som uppskattar de mjuka värdena i livet. Vi trivs i Deje, Forshaga och Olsäter och vi mår också gott av den värmländska naturen på landsbygden.

Kommunfakta
Folkmängd
11488
Storlek till ytan
397 km²
Välkommen till en barnkommun i Värmland! Närheten ger oss valmöjligheter. Stadens puls eller naturens lugn? Här har vi båda miljöerna inom räckhåll.
Boende
Söker du boende i Forshaga? Vårt kommunala bostadsbolag FABO hyr ut lägenheter i bra skick och med god standard. På vår webbplats har vi sammanställt information om våra bostadsområden och där finns också en lista på privata hyresvärdar.
Vilka språkgrupper finns på orten?
I kommunen talas minst tiotalet språk, bland annat arabiska, persiska, burmesiska, tigrinska och somaliska.
Föreningar och organisationer
I Forshaga kommun finns ett rikt föreningsliv med långt över 100 föreningar inom idrott, kultur med mera, de flesta med verksamhet för barn och unga. I föreningsregistret kan du söka efter en specifik förening och du kan också få information om vilka föreningar som är verksamma inom ett visst område.
Vad finns i närområdet
Här finns två bibliotek (Forshaga och Deje), Kulturhus, Folkets Hus, socialkontor, Fritidsbanken, badhus, sporthallar, idrottsplatser, ishall, skatepark, slalombacke, elljusspår, badplatser och återvinningscentral.
Här finns också flyktingmottagning, Familjecentrum, arbetsförmedling, Röda Korsets Kupan (mötesplats, flyktingguider och secondhand-butik), kyrkor, livsmedelsbutiker, banker, caféer, frisörer och bensinstationer med mera. IKEA, köpcentrum och secondhand-butiker (Gengåvan, Myrorna, Solareturen) finns i grannkommunen Karlstad.
Barnomsorg
Förskolor, familjedaghem och fritidshem finns i olika delar av kommunen, och erbjuds från det att ditt barn fyllt ett år om du arbetar/är arbetssökande eller studerar. På Familjecentrum finns också en öppen förskola och ett babycafé.
Grundskolor och gymnasieskolor
I Forshaga finns fem kommunala grundskolor, varav två också är högstadieskolor. Du har som förälder tillsammans med ditt barn rätt att välja den grundskola som du tycker passar ditt barn bäst.
I Forshaga finns ingen gymnasieskola som drivs i kommunal regi. Det finns en fristående gymnasieskola, ForshagaAkademin med fyra utbildningsinriktningar. De flesta gymnasieelever i kommunen går i olika gymnasieskolor i Värmland.
Utbildningsmöjligheter
Inom den kommunala vuxenutbildningen (komvux) i Forshaga kan du läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå, yrkeskurser och utbildning i svenska för invandrare (sfi).
Yrkeshögskoleutbildning (YH) är en utbildningsform på eftergymnasial nivå. Teori varvas med praktik och utbildningen har inriktning psykosocialt arbete. I närområdet finns också ett universitet, Karlstad universitet.
Läs mer om vuxenutbildning på:
Hälso- och sjukvård
I kommunen finns vårdcentral, barn- och mödravårdscentral, folktandvård och apotek. Kontakt med vården fås genom 1177-Vårdguiden.
Tolkhjälp
Tolkhjälp kan du få genom Tolkcentralen i Karlstad. Där finns 205 tolkar registrerade som behärskar sammanlagt 135 språk.
Kommunikationer
Värmlandstrafik trafikerar kommunen med flera busslinjer. Ska du vidare ut i världen finns goda möjligheter med buss och tåg eller med flyg från Karlstad Airport.I kommunen finns kollektiva trafikförbindelser. Information om tidtabeller och olika sätt att resa hittar du på kommunens hemsida.
Arbete och företagande
I kommunen finns många små och medelstora företag inom ett brett spektra av branscher. Flera av dem är verksamma inom dentalteknik och inom vård och rehabilitering av ungdomar. Forshaga kommun är den största arbetsgivaren och det största privata företaget är Stora Enso. Många som bor i Forshaga arbetar i kommunerna runt omkring, främst i Karlstad.