Karlstad
Senast uppdaterad: 13/12-2022
Karlstad är residensstad i Värmland och här finns service och tjänster för hela Karlstadsregionen som består av Karlstad och de fyra kranskommunerna Forshaga, Grums, Hammarö och Kil.

Kommunfakta
Folkmängd
94194
Storlek till ytan
1518 km²
Karlstad ligger på Klarälvens delta vid Vänerns norra strand, mitt emellan Stockholm och Oslo och är Sveriges 21:a största kommun.
Karlstad har ett av Sveriges yngsta universitet med cirka 12 500 studenter som studerar till bland annat lärare, civilingenjör, civilekonom och sjuksköterska. Här finns också ett stort centralsjukhus och många viktiga myndigheter, som till exempel Konsumentverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Boende
Söker du bostad i Karlstad? På kommunens webbplats har vi samlat listor på bostadsbolag och fastighetsägare. Du kan även läsa om Karlstads bostadsområden för att få en känsla för var det skulle passa dig att bo.
Vilka språkgrupper finns på orten?
Arabiska, dari, kurdiska/sorani, somaliska och persiska.
Föreningar och organisationer
I föreningsregistret kan du söka efter en specifik förening. Du kan också få information om vilka föreningar som är verksamma inom ett visst område.
Vad finns i närområdet
Solareturen är Karlstads största secondhand-butik. Hos Solareturen hittar du secondhand-varor till hemmet. Här finns det mesta: möbler, böcker, elektronik, verktyg, tavlor, köksgrejer och kläder. Samtidigt som du fyndar så gör du även en insats för miljön.
Barnomsorg
Vi erbjuder förskola och familjedaghem till ditt barn från det att barnet fyllt ett år, om du arbetar, studerar eller söker arbete. När ditt barn fyller tre år erbjuder kommunen femton avgiftsfria timmar per vecka, det kallas allmän förskola.
Grundskolor och gymnasieskolor
I Karlstad kan du som förälder tillsammans med ditt barn välja den grundskola som du tycker passar ditt barn bäst. Det kan vara skolan i ditt närområde eller någon annan skola. Det finns ett 30-tal grundskolor i Karlstad varav de flesta drivs i kommunens egen regi. Dessutom finns ett antal fristående skolor. Ditt barn har rätt att börja i grundskolan vid sex års ålder.
Utbildningsmöjligheter
Inom den kommunala vuxenutbildningen i Karlstad-Hammarö kan du läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå, yrkeskurser, utbildning i svenska för invandrare (sfi) och särskild utbildning för vuxna.
Yrkeshögskolan är en utbildningsform på eftergymnasial nivå. Här kan du läsa skräddarsydda utbildningar som tagits fram i nära samarbete med arbetslivet. Teori varvas med praktik och de flesta utbildningar innehåller LIA (Lärande i arbete) på en arbetsplats. Alla Yh-utbildningar är avgiftsfria och kan ge dig rätt till studiemedel från CSN.
Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.
Hälso- och sjukvård
Söker du kontakt med vården eller andra mottagningar gå till 1177s webbplats, med hjälp av sökfunktionen Hitta vård kommer du snabbt rätt. Mina vårdkontakter är ett enkelt sätt att nå vården via webben dygnet runt. Du kan bland annat omboka tid, förnya recept och se dina läkemedel.
Tolkhjälp
Hos tolkcentralen kan du beställa tolk och vi förmedlar även översättningsuppdrag. Hos oss är 205 tolkar registrerade som behärskar sammanlagt 135 språk.
Kommunikationer
Med Värmlandstrafik kan du åka kollektivt och värna miljön! Här kan du söka din resa, skriva ut tidtabeller och lära dig mer om vilka resor vi har. Missa inte uppslagsverket A till Ö.
Arbete och företagande
Regionfakta.com ger en snabb och lättillgänglig bild av länet och kommunerna i länet. Statistiken på Regionfakta.com används av myndigheter i arbetet för regional utveckling men också av den intresserade allmänheten, massmedia, skolor och högskolor.