Kil

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Kil är det nära till det mesta man behöver. Närheten skapar trygghet och engagemang. Det märker du bland annat i våra många föreningar. Här finns bland mycket annat golfbana, slalombacke, idrottsplats, ishall, tennishall, ridklubb, sporthallar och fotbollsplaner.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

12069

Storlek till ytan

407 km²

Boende

I vår kommun kan du bo i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Vi satsar på nya bostadsområden i Lövenstrand med närhet till sjön Fryken.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De vanligaste språkgrupperna är arabiska, dari, persiska och somali men vi har enstaka individer som talar andra språk.

Föreningar och organisationer

Våra drygt 100 föreningar har nästan 13 000 medlemmar. På vår hemsida hittar du mer information och vårt föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I centralorten Kil finns bibliotek, affärer, arbetsförmedling och secondhand-butiker. Det är nära till handeln i Karlstad (20 km) där du bland annat hittar möbelvaruhuset IKEA.

Barnomsorg

Vi har 11 kommunala förskolor, två privata förskolor, några familjedaghem och öppen förskola på familjecentralen. Hösten 2015 är vår nästa kommunala förskola på Mons Backe klar. Det är många barnfamiljer som flyttar till Kil.

Grundskolor och gymnasieskolor

Sannerudsskolan, vår högstadieskola, är nybyggd och har ambitionen att bli Sveriges bästa skola. I centrala Kil finns fyra låg- och mellanstadieskolor och i Fagerås, Högboda och Tolita finns våra landsbygdsskolor. Vi har ingen egen gymnasieskola. De flesta går gymnasiet i Karlstad.

Utbildningsmöjligheter

Till Karlstads universitet tar det 20 minuter med kollektivtrafik. Du som vill studera på distans kan använda Lärstudion i Kils bibliotek till en låg kostnad. Vuxenskolan i centrala Kil erbjuder undervisning i svenska för invandrare (sfi). Genom Folkhögskolan i Kristinehamn kan nyanlända få samhällsorientering på hemspråk.

Lär känna Kil genom att titta på våra filmer, till exempel filmen när våra ensamkommande flyktingbarn lär sig åka slalom i Frykstabacken. Filmerna hittar du på vår hemsida.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

Vi har en vårdcentral. Där finns Familjecentralen, en mötesplats för blivande föräldrar och föräldrar med barn i förskoleåldern. I Kil finns två tandläkare. Närmaste akutmottagning finns på centralsjukhuset i Karlstad.

Omsorg, hälsovård och sjukvård i kommunen

Tolkhjälp

Kils kommun köper in tolktjänster av Tolkcentralen i Karlstad. Vi kan också använda tolkar vid myndighetskontakter och som en del i integrationsprocessen.

Kommunikationer

Kils geografiska läge gör det lätt att resa. Via tåg, buss eller bil pendlar du till Karlstad på femton minuter och på tre timmar når du Stockholm, Göteborg eller Oslo. Karlstad Airport, 8 km nära, gör det enkelt att nå övriga världen.

Arbete och företagande

Kil har många småföretag och några större verkstadsindustrier. Företagare i Kil kan vända sig till företagarrådet för att diskutera behov, idéer eller lämna synpunkter. Företagarrådets medlemmar, totalt 10 personer, kommer från olika branscher. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på vår hemsida.