Västerbottens län

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till Västerbotten, länet som sträcker sig från den flacka och steniga Bottenvikskusten via jordbrukslandskap, älvdalar och djupa skogar mitt i länet ända till fjällkedjan vid norska gränsen. Västerbotten är det näst största länet i Sverige. Länet har 15 kommuner: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Nordmaling, Malå, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele. Här bor ungefär 263 000 invånare. Bjurholms kommun är Sveriges minsta sett till antalet invånare. Umeå är residensstad.

Map of Sweden Created with Highcharts 10.2.1

Kommuner i Västerbottens län

Välj den kommun i Västerbottens län som du vill läsa mer om nedan.

Bostadssituation

Det är tydliga skillnader inom länet när det gäller bostadssituationen. I vissa kommuner är det överskott på bostäder och andra kommuner har brist på bostäder både i och utanför centralorten. Med en åldrande befolkning finns det även ett behov av att anpassa bostäder. I Umeå ökar befolkningen och det är svårt att få bostad eftersom efterfrågan är större än tillgången på bostäder. Samtidigt har Umeå ett mål att öka antalet invånare och det byggs en hel del.

Näringsliv och arbetsgivare

I Västerbotten finns många olika typer av företag. Kommuner och regionen är de största arbetsgivarna med uppdrag inom vård, omsorg och kommunikationer. Umeå Universitet, Volvo Lastvagnar och Boliden Mineral är andra stora arbetsgivare.

Föreningar och organisationer – det civila samhället

De nya svenskarna och deras integration i samhället är idag en viktig del i länsstyrelsens och kommunernas uppgifter. Invandringen är motorn i länets befolkningstillväxt. Tillsammans med idéburna organisationer, näringsliv, kommuner och regionen arbetar länsstyrelsen för att ta emot nyanlända på ett värdigt, rättssäkert och medmänskligt sätt.

Skolor och utbildning

I Västerbotten finns två universitet. Umeå universitet är det i särklass största med 37 000 studenter samt utbildningar inom de flesta sektorer. I Umeå finns också Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt högskolor inom design, arkitekt, handel, idrott och konst. I Skellefteå kan man utbilda sig inom trä och teknik, linjer som hör till Luleå Tekniska universitet.

Sjukvård

I Västerbotten finns tre sjukhus, Norrlands Universitetssjukhus som ligger i Umeå, Lycksele lasarett och Skellefteå lasarett. På sjukhusen finns olika mottagningar, avdelningar och verksamheter. I länet finns 32 hälsocentraler. Varje kommun har minst en hälsocentral. De flesta drivs av regionen, men några drivs av privata vårdgivare.

Kultur och fritid

Västerbotten är rikt på kultur och det finns stora möjligheter till en aktiv fritid. Det finns intressanta natur- och kulturmiljöer och omtyckta besöksmål. I Västerbottens län finns gott om naturreservat. Här finns Europas största naturreservat Vindelfjällen och här finns nationalälven Vindelälven. Västerbotten har också många idrottsföreningar som gör det möjligt för människor i alla åldrar att sporta eller röra på sig. I länet finns även teatrar och museer och varje kommun har välbesökta bibliotek.