Bjurholm

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till Bjurholm – Sveriges minsta kommun och en av de tryggaste för dig och din familj. Bjurholm är en av sju kommuner i samverkan där Umeå är den största kommunen.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

2398

Storlek till ytan

1364 km²

Att hitta en egen lägenhet här är ganska enkelt. Många som väljer att bosätta sig i Bjurholm studerar eller arbetar i någon av de närliggande kommunerna.

Boende

I Bjurholm har vi kommunen som största hyresvärd. Kommunen har drygt 170 lägenheter. Det finns få privata hyresvärdar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Vi är många som talar annat språk än svenska. Vi har 32 nationaliteter i Bjurholm. Största flyktingspråken är arabiska, tigrinja och somaliska.

Föreningar och organisationer

Bjurholm har ett antal kyrkor, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan och EFS.

Vad finns i närområdet

Här finns affärer, bibliotek, arbetsförmedling, secondhand-butiker, caféer, gym, bank, studieförbund, apotek och simhall. Vi bedriver alltid någon form av projekt med inriktning på integration i samverkan med andra aktörer.

Barnomsorg

Bjurholm har kort väntetid på förskola så ditt barn kan snabbt få plats.

Grundskolor och gymnasieskolor

Castorskolan är kommunens F-9 skola och finns i centrala Bjurholm med närhet till bibliotek och badhus.

Utbildningsmöjligheter

SFI kommer under hösten 2016 att ingå i Komvux, vilket gör att du kan på plats studera från nivå A till D och sedan grundläggande svenska. Vi jobbar med att kunna erbjuda även engelska och matematik under hösten. Flyktingmottagningen sitter i samma lokaler som du studerar i, vilket gör att du snabbt kan få hjälp av kommunens flyktingsamordnare.

Hälso- och sjukvård

Bjurholms hälsocentral har både läkare och tandläkare.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid kontakter med myndigheter. Många myndigheter har i dag en mängd information på flera språk.

Kommunikationer

Mellan Bjurholm och Umeå är det 60 km, bussen tar ca en timme. Tabussen.nu är en portal för kollektivtrafiken i Västerbotten. Till Umeå Airport är det ca 6,5 mil. Det tar en timme att flyga mellan Umeå och Stockholm.

Arbete och företagande

Bjurholms kommun är största arbetsgivaren, inom den privata sektorn är Nyåkers pepparkakor störst. Många arbetspendlar till Umeå. Du har möjlighet att söka arbetsgivare i Vännäs och Umeå kommun.