Lycksele

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Lycksele, staden i Lappland, har i flera hundra år varit navet i Lappland. Vildmarken runt hörnet, rejäla vintrar, ljusa somrar och tid för varandra ger guldkant på tillvaron.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

12251

Storlek till ytan

5889 km²

Här är livskvalitén hög och våra företag skapar ett blomstrande näringsliv. Med ett ökat behov av arbetskraft och en stark framtidstro väntar vi på dig!

Boende

Den största förvaltaren och förmedlaren av hyreslägenheter i Lycksele är det kommunala bolaget Lycksele bostäder AB (LYBO). LYBO äger och förvaltar ca 1 340 hyreslägenheter. Vill du ställa dig i deras bostadskö, hitta mer information om deras fastighetsbestånd och se lägenheter som är lediga just nu kan du göra det på LYBO:s hemsida.

I Lycksele finns ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter. När det gäller nyanlända flyktingar hjälper Integrationsavdelningen till med att hitta en lägenhet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Lycksele kommun bland annat beroende på att kommunen under en mycket lång tid haft ett flyktingmottagande. Några av de största språken förutom svenska är: engelska, arabiska, tigrinska, amhariska, oromo, somaliska, thailändska, dari, krio, dinka, lingala, franska, samiska och swahili.

Föreningar och organisationer

Lycksele har ett rikt föreningsliv med ca 245 föreningar. Föreningslivet genomför årligen ett antal stora arrangemang, tävlingar och aktiviteter. Det finns ett antal kyrkor, religiösa samfund och föreningar i Lycksele, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Missionskyrkan, Jehovas vittnen, Kristi Moders katolska församling och föreningen för Lyckseles Muslimer. Fler organisationer är Röda korset Lycksele och Medborgarskolan Lycksele. Samtliga föreningar hittar du i föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

I Lycksele är utbudet av affärer och annan service stort. Bland annat finns det ett antal mat-, kläd-, sko-, möbel- och elektronikaffärer, en invandrarbutik, tre secondhand-butiker, apotek, hotell, restauranger, banker, konditori och caféer samt mycket mer.

Samhällsservice som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, socialkontor och posten finns på orten. Centralt beläget hittar du också Lycksele djurpark, Ansia badpark, bibliotek, badhus, gym, fritidsgård, bowlinghall, biograf, studieförbund, körskolor med mera.

Filmen om Lycksele

Barnomsorg

I Lycksele erbjuds barnomsorg inom fyra månader och vi har öppnat nya förskolor. Bland annat en med öppet kvällar och helger för att täcka behovet av barnomsorg. I kommunen finns även pedagogisk omsorg (familjedaghem) och öppen förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Lycksele kommun finns det tio grundskolor, särskola och språkklass. Gymnasieskolan Tannbergsskolan erbjuder ett brett utbud av utbildningar för både ungdomar och vuxna. Förutom 16 nationella program finns till exempel skid-, hockey- och fotbollsgymnasium, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. I Lycksele har vi också Second chance school som är kompletterande gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

Den kommunala vuxenutbildningen i Lycksele har utbildningar för alla, från grundskolenivå till eftergymnasial nivå, sfi, yrkesvux och Second chance school. Lycksele kommun erbjuder även studier på universitetsnivå. Lycksele lärcentrum anordnar i samarbete med flera universitet utbildningar. I snitt studerar 50 universitetsstudenter på heltid i Lycksele.

Hälso- och sjukvård

I Lycksele finns ett välutrustat akutsjukhus och länets ambulanshelikopter är stationerad här. För att erbjuda trygghet finns en välutvecklad prehospital vård med välutbildad ambulanspersonal. Det finns två hälsocentraler i Lycksele, en i regionens regi: Stenbergska samt en privat: Medicinkonsulten AB. På båda hälsocentraler finns tillgång till läkare, distriktssköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast och barnmorska. På Stenbergska finns även en ungdomsmottagning och Folktandvården.

Tolkhjälp

Möjlighet till tolkhjälp finns vid alla myndighetskontakter och kommunen. Tolk finns företrädesvis via telefon.

Kommunikationer

Lycksele har bra kommunikationer i alla väderstreck via väg, flyg och tåg. Det finns täta bussförbindelser med olika delar av länet och andra delar av Sverige. Det går även tåg mellan Lycksele och Umeå. Dagliga flygturer mellan Lycksele och Arlanda bidrar mycket till tillgängligheten. Flygplatsen är belägen ca fem km från Lycksele centrum. Sju dagar i veckan kan du på ca 85 minuter ta dig till och från Stockholm/Arlanda.

Arbete och företagande

Lycksele är en företagstät kommun i förhållande till storleken med ca 900 företag. Vill du starta företag kontakta kommunen och fråga efter näringslivsutvecklaren. De största arbetsgivarna är Lycksele kommun, Region Västerbotten, Kristinebergsgruvan, Boliden Mineral, Hotell Lappland, ICA Supermarket, Coop, Hedlunda industrier och Texor. Vi har även stora arbetsgivare inom besöksnäringen både i tätorten och på landsbygden.