Malå

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Malå är en liten trevlig kommun i norra Sverige. I Malå centrum är det nära till affärer, sjukstuga, tandläkare och skola. Det är även nära till skogen, vattnet och landsbygden.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

3054

Storlek till ytan

1727 km²

Många som bor i Malå kommun tycker om att fiska, plocka bär, åka skidor och åka skoter. Om du vill bo i eget hus finns det billiga hus att köpa i Malå kommun. Välkommen till Malå - med allt så nära!

Boende

I Malå kommun bor det drygt 3 000 människor. De flesta bor i egna hus men många bor också i lägenheter.

Kommunens eget bostadsbolag, Malåbostaden, hyr ut lägenheter. Lägenheter ligger i centrala Malå. Om du vill kan du köpa en bostad, till exempel en villa.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Malå kommun bor det människor som kommer från många olika delar av världen. Det finns Malåbor som talar svenska, tigrinja, tyska, somaliska, finska, ryska, spanska, nederländska, samiska, norska, lettiska, urdu, pashto, tamil, dari, thai, ungerska och filipino.

Föreningar och organisationer

I Malå kommun finns det många föreningar. Att vara med i en förening är ett bra sätt att träffa andra Malåbor. Om du är intresserad av att hålla på med idrott, till exempel åka skidor, spela i lagsporter eller rida, finns det flera olika idrottsföreningar. Studieförbundet Vuxenskolan samt ABF med sina kurser finns i Malå.

ABF

Vad finns i närområdet

Service

Kommunhuset ligger på Storgatan 13 vid älven. I kommunhuset finns Inflyttar- och integrationsservice. Dit kan du som nyanländ vända dig för att få information och hjälp till exempel med frågor om skola, bostad, kontakt med myndigheter eller sjukvården.

Handel

I Malå centrum finns två mataffärer, en klädaffär för barn och vuxna, en bokhandel, en leksaksaffär, en lampaffär och en blomsterhandel. I kommunens Second hand-butik kan du köpa begagnade kläder, möbler och andra saker till hemmet. I Malå finns även apotek, frisörer, post, banker, pizzeria och ett hotell med restaurang.

Bibliotek

Malå bibliotek ligger i Nilaskolan på Skolgatan 2. Där kan du låna böcker på flera olika språk. Det är gratis att låna böcker. På bibliotekets hemsida kan du se när biblioteket är öppet.

Fritid

I Malå finns Forum på Parkgatan 1. Där kan du bland annat se film och teater. För dig som vill idrotta finns det simhall, sporthall, ishall och slalombackar som alla ligger nära varandra i Malå centrum. På skolan finns en ungdomsgård där skolelever kan träffas på fritiden.

Barnomsorg

Det är Malå kommun som ansvarar för barnomsorg. I Malå kommun finns det förskolor för barn mellan ett och fem år. På förskolan kan barnen vara under tiden föräldrarna studerar eller arbetar. Förskolan är det första steget i den svenska skolan. För att barnen ska få vara på förskolan måste du betala en avgift.

Barn som går i skolan kan få vara på fritids efter skolan om föräldrarna studerar eller arbetar. För att barnen ska få vara på fritids måste du betala en avgift.

Om du är förälder och är hemma med ett litet barn kan du gå på Öppet hus som ordnas av Svenska kyrkan. Där kan du och dina barn träffas och umgås med andra föräldrar och barn.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Malå kommun finns en grundskola för elever upp till årskurs 9. Skolan heter Nilaskolan och ligger på Skolgatan 2 i Malå centrum. På Nilaskolan går barn som är mellan 6 och 16 år.

Ungdomar som gått klart grundskolan kan läsa vidare på en gymnasieutbildning i någon av grannkommunerna Lycksele eller Arvidsjaur. Gymnasiet är för ungdomar mellan 15 och 18 år.

Ungdomar mellan 15 och 18 år som nyss har anlänt till Sverige kan gå kursen språkintroduktion. Där får man lära sig svenska för att sedan kunna börja i gymnasiet eller gå en annan utbildning.

Utbildningsmöjligheter

Samhällsorientering för nyanlända (SO)

Du som är nyanländ eller är anhöriginvandrare mellan 18-64 år har rätt att få minst 60 timmars samhällsorientering under det första året som du bor här. Samhällsorienteringen är en kurs där du får lära dig mer om Sverige. Kursen ska vara på ditt hemspråk och anordnas av kommunen.

Svenska för invandrare (SFI)

Malå kommun ansvarar för att du lär dig svenska. Den utbildningen kallas Svenska för invandrare, SFI.

Studera på distans

Om du vill läsa en utbildning på distans på en högskola eller ett universitet kan du få stöd av Lärcentrum i Malå.

Malå kommun erbjuder även andra typer av vuxenutbildningar.

Hälso- och sjukvård

I Malå finns en vårdcentral som heter Malå sjukstuga. Där finns allmänläkare, kurator, sjukgymnast, mödravård (MVC) och barnhälsovård (BVC). Barnhälsovården gör hälsoundersökningar och vaccinationer. De kan även svara på frågor kring ditt barns hälsa och utveckling.

Det finns även en ambulans och en akutvårdsavdelning i Malå. Ett akutsjukhus finns i Lycksele.

Tandläkare finns på Folktandvården i Malå som ligger i huset bredvid Malå sjukstuga.

Tolkhjälp

Du som inte talar svenska kan få hjälp av en tolk när du ska tala med Malå kommun. Tolken kan sitta med på mötet eller vara med via telefon. Säg till i förväg om du behöver tolk på mötet så ordnar Malå kommun det.

Kommunikationer

Du kan resa till Malå med bil, buss, tåg eller flyg.

Du kan använda reseplanerare på:

Arbete och företagande

Malå Kommun är den största arbetsgivaren med cirka 500 anställda. Här arbetar till exempel många lärare, förskollärare, undersköterskor, vaktmästare och kontorspersonal.

I Malå finns även många kvinnor och män som driver företag. Om du är företagare eller vill starta ett eget företag kan du kontakta Malå kommun för att få hjälp och stöd.