Nordmaling

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Nordmalings kommun ligger mitt mellan de två städerna Umeå och Örnsköldsvik och kallas därför centrum mellan städerna. Nordmaling är en trygg kommun med ett aktivt föreningsliv – här finns idrotts- och kulturföreningar samt olika församlingar.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

7110

Storlek till ytan

2509 km²

I kommunen finns all tänkbar service som exempelvis skolor, barnomsorg, vårdcentral, mataffärer, klädaffärer och bibliotek. Tack vare Botniabanan går det utmärkt att ta sig till kommunen med både buss och tåg. En annan anledning att välja Nordmaling är den vackra naturen med närheten till havet, två älvar och skogen.

Boende

I Nordmalings kommun finns flera företag som erbjuder bostäder. Den största hyresvärden är kommunens eget bolag Nordmalingshus som har lägenheter i de flesta tätorter i kommunen. Det finns även flera privata hyresvärdar och mäklare som säljer hus. Du hittar kontaktuppgifter till dem på kommunens boendesida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Nordmalings kommun bor människor med många olika nationaliteter. De största språkgrupperna förutom svenska och engelska är tigrinska, dari samt arabiska. ​

Föreningar och organisationer

I Nordmalings kommun finns ett 80-tal aktiva föreningar. Här finns exempelvis ett stort antal idrottsföreningar inom bland annat fotboll, hockey, handboll, ridsport, orientering och skidåkning. I kommunen finns även ett flertal kulturföreningar som sysslar med exempelvis musik, teater, konst och utställningar. Nordmalings kommun har även ett antal olika församlingar som exempelvis pingstkyrkan, baptisterna, Svenska kyrkan, missionskyrkan och EFS.

Vad finns i närområdet

I Nordmalings kommun finns all nödvändig service. Här finns flera mataffärer och även affärer som säljer kläder, tyg och skor. Om du behöver köpa billiga möbler och husgeråd finns flera loppisar, exempelvis Repahusets loppis. Nära skolorna finns simhall och ett bibliotek.

Barnomsorg

I Nordmalings kommun finns 10 förskolor i orterna Nordmaling, Rundvik, Lögdeå, Håknäs, Nyåker och Gräsmyr för barn i åldern 1-5 år. Det finns även en öppen förskola i Nordmaling där det är gratis att delta. I kommunen finns även ett antal så kallade familjedaghem, där barnen har barnomsorg i hemmiljö och i mindre grupper.​​

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

I Nordmalings kommun kan du studera sfi (svenska för invandrare), kommunal vuxenutbildning på grundskolenivå och gymnasienivå samt särskild utbildning för vuxna.

Hälso- och sjukvård

I Nordmaling finns en hälsocentral som erbjuder vård till de som bor i kommunen. Här arbetar läkare, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. I centrala Nordmaling finns även folktandvård. I samma hus som socialkontoret finns även barnavårdscentral och barnmorska. Närmaste sjukhus med akutvård finns i Umeå.

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter som exempelvis Nordmalings kommun har du rätt att begära tolk. Tolkning sker i första hand via telefon. ​

Kommunikationer

Nordmalings kommun ligger mitt mellan de två större städerna Umeå och Örnsköldsvik. I Nordmaling finns ett Resecentrum där det stannar både tåg och bussar söderut och norrut flera avgångar per dag. Det finns även busslinjer som kör ut till kommunens mindre byar. Det går bra att pendla med buss eller tåg från Nordmaling och till Umeå och Örnsköldsvik. För att hitta information om när bussar och tåg kan du besöka Tabussen.nu.

Arbete och företagande

Näringslivet i Nordmalings kommun består av många små företag och ett litet antal större företag. Kommunens största arbetsgivare är Nordmalings kommun med cirka 800 anställda. Kommunens största företag består av industriföretag som exempelvis Olofsfors AB, Masonite Beams samt åkerier. På grund av Nordmalings centrala läge går det utmärkt att pendla med tåg, buss eller bil till exempelvis Umeå och Örnsköldsvik.

Om du vill starta företag i Nordmaling kan du kontakta kommunens näringslivsutvecklare som arbetar med att ge stöd åt nystartade och befintliga företag.