Norsjö

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Norsjö kommun är en liten kommun i norra Sveriges inland. Trots kommunens litenhet kan du hitta bra service här. Det finns affärer, banker, tandläkare, hälsocentral, skolor, med mera.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

3970

Storlek till ytan

1924 km²

Norsjö kommun är en av de tryggaste kommunerna i landet och vi har liten brottslighet. Därför har vi en bra miljö för barn att växa upp i. I Norsjö kommun är det många som är idrottsintresserade så om du gillar fotboll, hockey eller volleyboll finns det goda möjligheter att utöva det. Närheten till naturen gör att många Norsjöbor jagar, fiskar och plockar bär. Om du vill ut och resa finns det järnvägsstation och goda bussförbindelser med de närliggande städerna. Det är bara en timmes resväg till närmaste flygplats.

Boende

De två största bostadsföretagen är det kommunägda Norsjölägenheter och det privatägda Norsjöbo AB.

I Norsjö kommun finns det också ett antal andra mindre hyresvärdar som hyr ut lägenheter. För att underlätta för dig att hitta din hyreslägenhet kan du gå in på Norsjö kommuns hemsida där du hittar en lista med hyresvärdar.

Kontakta gärna kommunens flyktingsamordnare om du har frågor om boende, ring kommunens växel 0918-140 00.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Somaliska, arabiska, tigrinska, amhariska, dari, spanska, ryska, tyska, holländska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns Svenska kyrkan, Pingstförsamlingen och Missionskyrkan. Kyrkorna ordnar regelbundet aktiviteter. Det finns även en muslimsk grupp som träffas regelbundet.

Det finns många föreningar i kommunen. Om du vill komma i kontakt med någon förening finns det ett föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Norsjö hittar du affärer, bibliotek, arbetsförmedling, kommunkontor, fritidsgård och banker.

När du ska utrusta ditt hem finns det en secondhandaffär som heter Knut'n, där hittar du allt från möbler och porslin till kläder.

Barnomsorg

I kommunen finns det förskolor, familjedaghem och öppen förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

Sveriges föräldrar och lärare har rankat Norsjö till en av de bästa skolkommunerna i landet. I kommunen finns det två grundskolor, en i Bastuträsk årskurs F-5 och en i Norsjö centralort årskurs F-9. Det finns också särskola och gymnasieskola.

Utbildningsmöjligheter

Det finns möjlighet att läsa vuxenutbildning. Dessutom har du chans att läsa universitets- och högskoleutbildningar på distans.

Både i Norsjö och i Bastuträsk finns SFI-undervisning.

Hälso- och sjukvård

I Norsjö centralort ligger hälsocentralen med barnmorskemottagning och barnavårdscentral. I samma byggnad hittar du också folktandvården.

Tolkhjälp

Kommunen ordnar tolkhjälp vid behov. Tolkning sker oftast via telefon men också i speciella fall med tolk på plats.

Kommunikationer

Om du vill ut och resa finns det järnvägsstation och goda bussförbindelser med de närliggande städerna. Det är bara en timmes resväg till närmaste flygplats.

Arbete och företagande

De största arbetsgivarna i kommunen är: Norsjö kommun (skola, vård och omsorg), Trätrappor (träindustri), Inwido (träindustri), Extena (plastindustri), Norsjö betong (betongarbeten).

Många Norsjöbor pendlar dagligen för arbete i Skellefteå, Lycksele och Malå.