Umeå

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Strax nordväst om Umeälvens delta där älven rinner ut i Bottenviken ligger Umeå. Staden är residensstad för Västerbottens län och Norrlands största tätort.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

129231

Storlek till ytan

5277 km²

Kommunen har i sin helhet ungefär 120 000 invånare. Antalet invånare stiger dock stadigt varje år tack vare goda möjligheter till utbildning och en stabil tillväxt som pågått under en lång tid. Då staden har många studenter är Umeå också en av landets "yngsta" städer med en medelålder på 38 år.

Boende

Det är inte så lätt att få bostad i Umeå eftersom att efterfrågan är större än tillgången på bostäder. Samtidigt har staden ett mål om att öka antalet invånare, så det byggs trots allt en hel del.​

Det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden har störst utbud av hyresrätter i staden. Bolaget har också hyresrätter på andra orter i kommunen, bland annat i Holmsund, Obbola, Ersmark och Sävar. På de orterna är det oftast lättare att få en bostad på grund av kortare kötider. Att söka bostad och pendla från närliggande kommuner är självklart också ett alternativ.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Utöver de nordiska språken och engelska så är de största språkgrupperna arabiska, somaliska, tigrinja, dari med flera.

Föreningar och organisationer

Flera etniska och religiösa föreningar finns, men också föreningar inom många andra områden. Lägg därtill ett antal studieförbund.

Vad finns i närområdet

De flesta myndigheter och annan samhällsservice så som arbetsförmedling, socialkontor, försäkringskassa, skattekontor och Umeå stadsbibliotek är samlade i centrum.

När det gäller handel och annat i centrum finns cirka 200 butiker, flera gallerior, restauranger, caféer och pubar. De centrala delarna har ett stort nöjes- och kulturutbud med bland annat Norrlandsoperan, teatrar, biografer och museer. Det arrangeras också många festivaler och andra evenemang inom kultur och nöje i staden med jämna mellanrum.

I utkanten av staden ligger ett antal köpcentra, stormarknader och specialbutiker. Returbutiken som drivs i kommunal regi finns i stadsdelen Gimonäs. Där säljs begagnade möbler, husgeråd, cyklar och mycket annat. Exempel på övriga secondhand-butiker i staden är Myrorna, Röda Korset och PMU/Pingstkyrkans secondhand.

Umeå har ett brett utbud av idrottsanläggningar. Här kan man hitta allt från stora moderna idrottscenter till enklare motionsspår. Under delen idrott, motion och friluftsliv på kommunens webbsida ligger information om anläggningar och lokaler. Där kan du också få veta mer om övriga former av friluftsliv och rekreation inom kommunen.

Barnomsorg

När det gäller barnomsorg finns olika alternativ, former och lösningar.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Umeå kommun finns 49 kommunala grundskolor indelade i geografiska skolområden och ett antal friskolor med olika inriktningar.

Staden har fyra kommunala gymnasier och en mängd fristående alternativ. Det finns även några specialinriktade skolor med riksintag. Kommunen har också ett samarbete med Liljaskolan i Vännäs. Allt detta i kombination gör att den studerande har många möjligheter att välja bland för att hitta rätt utbildning.

Utbildningsmöjligheter

I Umeå finns två universitet. Det ena är Umeå universitet, som också inrymmer åtta högskolor. Där finns även Korta vägen som är en kompletterande utbildning för utländska akademiker. Umeå universitet har också en av landets polisutbildningar. Stadens andra universitet är Sveriges Lantbruksuniversitet där bland annat jägmästare utbildas.

På kommunens sida för vuxenutbildning finns information om komvux, distanskurser, YH-utbildningar och lärlingsutbildningar med mera. Hemsidan för Undervisning i svenska för invandrare, sfi, ligger under Viva Komvux hemsida. Dessutom finns några folkhögskolor i närområdet.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

I Umeå kommun finns Norrlands universitetssjukhus, ett flertal vårdcentraler och folktandvård.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk erbjuds vid kontakter med myndigheter. Många myndigheter har också en mängd information på flera olika språk.

Kommunikationer

Kommunikationer av god kvalitet finns både med omvärlden, regionen och inom själva staden. Umeå Airport ligger bara fyra kilometer från centrala Umeå. Större delen av trafiken går mellan Umeå och Stockholm med flera dagliga avgångar, men även andra destinationer trafikeras - både inom och utom landet.

​När det kommer till järnväg så är det Norrtåg som sköter persontrafiken med linjer norrut och inåt landet, men speciellt söderut längs Norrlandskusten. Där finns snabbtåg till Örnsköldsvik och Sundsvall med möjlighet att eventuellt fortsätta resan till exempelvis Stockholm.

Kollektivtrafik i kommunen

På länstrafikens portal för kollektivtrafik tabussen.nu samlas all information och tidtabeller för lokaltrafik och regionbussar. Därtill så passerar europavägarna E4 och E12 Umeå där den senare har färjeförbindelse med Vasa i Finland.

Arbete och företagande

De stora offentliga arbetsgivarna i kommunen är Umeå kommun, Region Västerbotten och Umeå universitet. Dessutom finns på grund av goda kommunikationer möjlighet att pendla till jobb i närliggande kommuner som Örnsköldsvik, Vännäs, Vindeln

Det finns, och startas många nya företag i Umeå. Branscher som växer är till exempel IT och telekommunikation, utbildning, forskning och den privata service- och tjänstesektorn.