Vännäs

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till det upplevelsenära Vännäs – välkomnande, livfullt och nytänkande! Oavsett om du söker nöjen, upplevelser, studiemöjligheter eller vill hitta ett bra ställe att bo på för din familj, så är Vännäs stället för dig.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

8902

Storlek till ytan

554 km²

Vännäs ligger mitt i Umeåregionen, som består av 6 kommuner i samverkan, med Umeå som naturligt centrum. Vännäs är en pendlingsort vilket innebär att vi har mycket goda kommunikationer till kringliggande kommuner.

Som boende här har du fullgod offentlig service. Utbildningsmöjligheter från förskola till universitet och med god livskvalitet, allt från det trygga mindre samhället som passar barnfamiljer, till det pulserande nöjes- och kulturutbudet i Umeå som lockar många unga människor och studenter.

Boende

Det finns många boendemöjligheter i Vännäs - hyresrätt, bostadsrätt, befintlig villa eller nybygge. Om du söker villa kan du kontakta någon av fastighetsmäklarna i Västerbottens län. Vännäsbostäder, VÄBO, är det kommunala bostadsbolaget i Vännäs. De förvaltar cirka 400 lägenheter med hyresrätt i Vännäs med omnejd. I Vännäs kommun finns också ett antal privata hyresvärdar som hyr ut lägenheter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Modersmålsundervisning ges för närvarande i följande språk; arabiska, engelska, finska, kinesiska, meänkieli, persiska, somaliska, spanska, sydsamiska, thailändska, tyska och umesamiska. Bland vuxna inflyttade finns ytterligare ett antal språk som talas, t ex tigrinska, amhariska och franska.

Föreningar och organisationer

I Vännäs finns cirka 150 aktiva föreningar som omfattar allt från sport till kultur. Om du söker något speciellt kan du gärna leta i vårt föreningsregister. I Vännäs finns flera församlingar med anknytning till svenska kyrkan. I Umeå finns, förutom Svenska kyrkan, föreningen Svenska muslimer i Umeå samt katolska kyrkan.

Vad finns i närområdet

I Vännäs centrum hittar du bland annat mataffärer, klädaffärer, apotek, optiker, liten secondhand-butik, bibliotek, restauranger och café. Samhällsservice som arbetsförmedling, socialkontor och Inflyttarsamordnare finns också centralt i det lilla men mysiga samhället. För information om kommunen är du välkommen att besöka Vännäs kommuns officiella hemsida.

I Umeå finns det mesta som erbjuds i storstäder, och även skattekontor, försäkringskassa samt Migrationsverkets kontor. På umeåregionens gemensamma besökssida kan du hitta allt från evenemangskalender till kulturinformation, kartor och aktiviteter du kan göra.

Barnomsorg

I Vännäs erbjuds du och ditt barn bra barnomsorg genom en väl fungerande förskole-, fritids- och familjedaghemsverksamhet samt ett familjecenter med BVC, MVC, Öppen förskola och familjerådgivning. Här hittar du förskolorna.

På öppen förskola kan du som är hemma med barn umgås och låta barnen ta del av de pedagogiska utmaningar som finns, tillsammans med förskollärare.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Vännäs finns sex kommunala grundskolor och en friskola. Alla F-6 skolorna i kommunen har fritidshemsverksamhet. Liljaskolan som är Vännäs gymnasieskola, är det näst största gymnasiet i hela Umeåregionen. Här studerar cirka 1200 elever som kommer från hela regionen och även övriga landet.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen inklusive sfi bedrivs också på Liljaskolan. Efter sfi kan du läsa svenska som andra språk. Liljaskolan har också en mängd andra program, både yrkesförberedande och teoretiska. Alla elever som läser sfi har tillgång till studie- och yrkesvägledning. Strömbäcks folkhögskola finns 5 mil från Vännäs och Umeå universitet med sina 36 000 studenter från hela världen, ligger på bekvämt avstånd i Umeå.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

I Vännäs finns landstingets vårdcentral och folktandvården. Det finns också några privata tandläkare. För akutsjukvård och specialistvård hänvisas till NUS, Norrlands universitetssjukhus.

Tolkhjälp

Möjligheter att få tolk finns vid alla kontakter med myndigheter.

Kommunikationer

Tåg och buss mellan Umeå och Vännäs avgår regelbundet med upp mot 30 turer per dag på vardagar. Tåget tar 25 minuter och buss från 35 minuter och mer beroende på tur. Många turer går via Umeå C till NUS, Norrlands universitetssjukhus.

Till Umeå airport är det cirka 3.5 mil, för närvarande trafikeras linjen Umeå - Stockholm av tre flygbolag. Det tar mindre än en timme att flyga till Stockholm. Utöver detta går det också utrikesflyg från Umeå till många orter i Europa.

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns flera både större och mindre arbetsgivare. De jobb som finns att söka i området hittar du i inledningen av presentationen under fliken Lediga jobb. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.