Vilhelmina

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Vilhelmina kommun ligger i Västerbottens län i landskapet Lappland. Kommunen har ca 7200 invånare. Hälften av dessa bor i centralorten, övriga i mindre byar utanför centralorten.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

6667

Storlek till ytan

8741 km²

Vilhelmina ligger ca 70 mil från Stockholm, 38 mil från Luleå, 115 mil från Göteborg och 130 mil från Malmö. Förutom fjällen och den storslagna naturen, så finns det många sevärdheter i Vilhelmina. Många av dessa påminner om en tid då detta var väglöst land, där samer och nybyggare levde sida vid sida.

Boende

Den största förvaltaren och förmedlare av hyreslägenheter i Vilhelmina är det kommunala bolaget Vilhelmina bostäder, VIBO. VIBO förvaltar och hyr ut ca 700 hyresrätter. Vill du ställa dig i bostadskö eller hitta mer information gör du det på deras hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper på orten, bl.a. somaliska, tigrinska, tamil, burmesiska, dari, arabiska, amhariska, ryska, spanska, swahili, persiska och engelska.

Föreningar och organisationer

I Vilhelmina finns Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Vilhelmina fria församling, Missionskyrkan, Frälsningsarmén och Islamska förbundet. Islamska förbundet bedriver koranskola och har en moské vid bostadsområdet "Trissen". Vilhelmina har en stark tradition inom kulturen och har ett utbud av teater, musik, konst och annat. Mer om kulturutbudet i Vilhelmina hittar du på hemsidan Wilmakultur. Även idrottsutbudet är stort. Det finns inom tätorten konstgräsplan, ishall, sporthall, skidanläggning, simhall, bowling, ridhus, judohall, gym och mycket mera. Det finns även flertalet alpina skidanläggningar inom kommunen.

Vad finns i närområdet

I centrala Vilhelmina finns flera butiker varav två av dessa är större matbutiker, apotek och kommunkontor. Folkets hus ligger även det i centrum och där finns bland annat badhus, bowling, fika och restaurang, bio och bibliotek med tillgång till böcker, tidningar och Internet. På tätorten finns det två secondhand-butiker där det finns billiga möbler, husgeråd och kläder. Arbetsförmedlingen, skatteverket och försäkringskassan finns också på centralorten.

Barnomsorg

I Vilhelmina kommun finns det 10 kommunala förskolor, ett föräldrakooperativ samt en förskola i privat regi. För elever i årskurs 1 till 5 finns det också fyra kommunala fritidshem samt det fristående fritidshemmet Prästkragen som bedrivs av Svenska Kyrkan, att vara före och efter skolan. För ungdomar mellan 13 och 20 år finns Fritidsgården som har öppet på eftermiddagar och kvällar.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns grundskolor på flera ställen i vår vida kommun. En är fristående och de övriga är kommunala. Tätortens kommunala 1-6-skola heter Volgsjöskolan och 7-9-skolan heter Hembergsskolan. Vilhelminas fristående grundskola heter Strandskolan. Skolan bedrivs av Vilhelmina Fria Församling från förskoleklass till årskurs 9.

Gymnasial utbildning inklusive gymnasiesärskoleverksamhet bedrivs vid kommunens egen gymnasieskola, Malgomajskolan. Skolan har åtta nationella program samt introduktionsprogrammet.

Utbildningsmöjligheter

Utbildningar och lärande är samlade på ett ställe, Vilhelmina Lärcentrum. De anordnar vuxenutbildningar, företagsutbildningar, och ger möjlighet att studera på distans mot bland annat Umeå Universitet.

Hälso- och sjukvård

I Vilhelmina har vi vårdcentral, mödravårdcentral, barnavårdcentral och folktandvård. Närmsta lasarett finns i Lycksele, ca 12 mil från Vilhelmina. Vi har ca 24 mil till Umeå där det finns ett Universitetssjukhus.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid alla myndighetskontakter.

Kommunikationer

Med buss kan man ta sig till alla orter i länet, se länstrafikens hemsida för tidtabeller och avgångsinformation. Sommartid går tågtrafik genom Vilhelmina, via Inlandsbanan som sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Två gånger i veckan kan man resa med buss, Lapplandspilen, till Stockholm.

Vilhelmina flygplats ligger ca 12 km från tätorten, med direktflyg till Arlanda.

Kollektivtrafik i kommunen

Arbete och företagande

I kommunen är småföretagandet välutvecklat och turismen är en stark industri på frammarsch. Det förutspås en arbetskraftsbrist speciellt inom vården. De närliggande orterna och kommunerna ligger inom pendlingsavstånd då det finns goda busskommunikationer.