Vindeln

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Vindelns kommun bor ca 5 400 invånare, och vi trivs alldeles utmärkt. Kommunen passar bra för barnfamiljer och vi arbetar för ett bra näringslivsklimat med tillväxt.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5401

Storlek till ytan

2847 km²

Vindelns kommun och näringslivet har tillsammans arbetat fram vår Vision 2020; "Vindeln är Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer och företagsamma människor. Här skapar vi tillsammans hållbar tillväxt förenat med en kreativ, hälsosam och trygg livsmiljö."

Boende

I Vindelns kommun finns fem tätorter; Vindeln, Hällnäs, Tvärålund, Åmsele och Granö. Centralorten är Vindeln med sina kring 2500 invånare. Det kommunala bostadsbolaget VIBO ​har ca 250 hyreslägenheter fördelade på samtliga tätorter. Kötiden är relativt kort. Det finns även ett flertal privata hyresvärdar.

De flesta etableringsflyktingar bor och studerar i nuläget i centralorten Vindeln.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Vindelns kommun finns många språkgrupper representerade. Förutom svenska och engelska, så talas arabiska och dari/persiska av många invånare. Andra språk representerade är bl.a. tigrinja, turkiska och pashto.

Föreningar och organisationer

Vi är stolta över vårt breda föreningsliv. Här finns det mesta, bl.a. sport, slöjd, teater, fotografi, och musikföreningar. Just bredden gör att de flesta hittar något de är intresserad av.

För ungdomar i skolålder finns det möjlighet att få läxhjälp på det egna språket och inom pendlingsavstånd finns andra etniska och religiösa föreningar, bl.a. Svenska muslimer i Umeå.

Vindeln är rik på folkbildning med flertal studieförbund. Dessa fungerar som mötesplatser och ordnar bl.a. språkcaféer, simning för kvinnor, odlingskurser etc.

Vill du träffa nya vänner bosatta i Vindeln kan du delta i Vän i Vindeln. Du får då en vän/vänfamilj som kan hjälpa dig komma in i samhället

Vad finns i närområdet

I centrum av det mysiga samhället Vindeln finner du flertalet affärer, från kläder och skor, till järn-, färg-, och byggnadsaffärer. Det finns två dagligvaruaffärer, ICA och Coop Konsum, som även säljer halal-kött. Du kan köpa billiga möbler och husgeråd hos bl.a. Lions loppis och kommunens returbutik Retrå​. Arbetsförmedlingen​, flyktingmottagningen, och socialkontoret​ ligger centralt i kärnan av samhället. På biblioteket finns böcker på många olika språk – önskar du dig något speciellt är personalen öppen för förslag.

Navet för idrottsaktiviteter hittar du på Fritidscentrum​ som ligger i centrum. Där kan du bl.a. spela handboll, basket, tennis, volleyboll och badminton. Simhallen​ är öppen för alla och vissa tider är reserverade för endast kvinnor. Det finns även en ridklubb ​3 km från centrum, om du kan eller önskar lära dig rida. Önskar du lära dig åka slalom så finns en fin skidanläggning Buberget.

För att hitta aktiviteter och evenemang i Vindeln så finns Vindelns lokala turistsida Visit Vindeln​​. ​För hela Umeåregionens aktiviteter och evenemang finns Visit Umeå.

Vindeln ligger inom pendlingsavstånd från Umeå som har ett storstadsutbud med affärer, skattekontor, försäkringskassa samt migrationsverket, med mera.

Barnomsorg

I Vindeln har ditt barn tillgång till en väl utbyggd verksamhet för barnomsorg med sex förskolor, fem fritidshem samt privata alternativ. Du som behöver en plats i barnomsorgen får en snabb handläggning med korta väntetider.

Om du är hemma med ditt barn finns en öppen förskola​ i samma hus som sfi:n, där du och ditt barn får träffa andra föräldrar och barn, delta i olika aktiviteter och fika.​

Grundskolor och gymnasieskolor

I vår kommun finns sex grundskolor.​​ ​Två av dessa ligger i centralorten. För nyanlända barn finns möjlighet att först lära sig svenska i den internationella klassen i centralorten, och sedan gå in i ordinarie klasser i grundskolan.

Alla barn får simundervisning från och med årskurs 3. Det finns även en kommunal musikskola där du kan sjunga eller spela något instrument.

Vi har inget eget gymnasium, utan gymnasieungdomar från Vindeln har valt att gå sin utbildning i skolor i framförallt Umeå och Vännäs kommuner. De flesta elever pendlar med buss och kommunen betalar busskort till och från skolan.

Utbildningsmöjligheter

​Det finns ett fint Lärcentrum mitt i Vindeln, där vuxenutbildningen​ håller till. Här kan vi erbjuda särvux, grundläggande-, gymnasiala- samt sfi-studier på alla nivåer. Etableringsflyktingar kan få hjälp med anmälan till sfi genom Flyktingmottagningen, kontakta flyktingsamordnaren.​​​​

Det finns även en folkhögskola med bl.a. en slöjdlinje samt friskvårds- och hälsoutbildningar. Umeå universitet ​med sina 36 000 studenter ligger också på bekvämt pendlingsavstånd.

Samhällsorientering drivs i samarbete med Umeåregionen. Undervisningen hålls i Vindeln, Umeå eller på distans via videokonferens.

Hälso- och sjukvård

I Vindeln finns regionens vårdcentral ​och folktandvården. För akutsjukvård och specialistvård hänvisas till Norrlands Universitetssjukhus (NUS).

Tolkhjälp

Vid all kontakt med kommunen eller med en statlig myndighet har du, som har ett annat modersmål än svenska, rätt till tolk.

Kommunikationer

Vindeln har bra buss- och tågförbindelser. Det finns tågstation i Vindeln, Tvärålund och Hällnäs. Det tar ca 40 min med tåg, samt 50 min med buss till Umeå. För buss- och tågtider, se tabussen.nu.​

Till Umeå Airport ​är det cirka 6 mil. För närvarande trafikeras linjen Umeå - Stockholm av tre flygbolag. Det tar mindre än en timme att flyga till Stockholm. Utöver detta går det också utrikesflyg från Umeå till många orter i Europa.​

Arbete och företagande

Kommunen är en av Vindelns största arbetsgivare med ungefär 530 anställda. Det finns behov av mer arbetskraft inom många sektorer, bland annat inom vården. Lediga jobb hos Vindelns kommun finns på kommunens hemsida.​