Ånge

Senast uppdaterad: 26/8-2021

I Ånge kommun bor du mitt i Ljungandalens enastående vackra natur. Du kan bo i en mindre by eller i någon av tätorterna. Tack vare goda förbindelser med tåg når du städerna Sundsvall och Östersund på drygt en timme.

Kommunfakta

Folkmängd

9 411

Storlek till ytan

3 296 km²

Avstånd till större orter

  • Sundsvall 116 km
  • Östersund 128 km
  • Gävle 260 km
  • Falun 270 km
En person står på en brygga vid en sjö och fiskar. Det är en solig dag och vattnet är spegelblankt.

Fritidsaktiviteter och kultur är enkelt att ta del av. Sommartid finns vandringsleder, badplatser och skogar som är rika på bär och svamp. Fiske i våra sjöar och vattendrag ger nästan alltid napp. Ett rikt kulturliv med musik, teater och hantverkstraditioner är trevliga inslag i vardagen. Aktiva idrottsföreningar ger både ung och gammal stora möjligheter till en aktiv fritid både på sommaren och på vintern.

Boende

Det kommunala fastighetsbolaget Ånge Fastighets- & Industri AB kan erbjuda boende i kommunens tätorter.

Det finns också möjlighet att hyra bostad av privata fastighetsbolag. Du hittar mer information om dessa på Ånge kommuns hemsida. För nyanlända flyktingar hjälper integrationssamordnaren på Ånge kommuns Utvecklingsenhet till med att hitta lägenhet.

Ett lägenhetshus med tre våningar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Arabiska och dari är de största språkgrupperna. Flera andra språkgrupper finns.​

Föreningar och organisationer

​​I Ånge kommun finns ett rikt föreningsliv både när det gäller idrott, kultur och andra fritidsaktiviteter. Svenska kyrkan och frikyrkoförsamlingarna i kommunen engagerar sig ofta för nyanlända med aktiviteter och stöd.

Du hittar föreningar i Ånge kommuns föreningsregister.

Fem barn spelar fotboll utomhus. Det är kallt ute och vid sidan av fotbollsplanen finns stora snöhögar.

Vad finns i närområdet

I Ånge och Fränsta finns affärscentra med stort utbud av olika varor, allt ifrån mat och kläder till inredning och byggvaror. I några av byarna finns mindre livsmedelsaffärer.

Centralbiblioteket i Ånge har ett stort utbud av litteratur och annat material. Bio finns i Folkets Hus Ånge.

I Ånge centrum hittar du också Ånge kommuns socialtjänst.​ I Fränsta finns simhall, i Ånge finns ishall och ridhus.

Behöver du hitta billiga möbler eller husgeråd så finns Erikshjälpen Secondhand Ånge och i Erikshjälpen Secondh​​and Fränsta.

Närmaste städer är Sundsvall och Östersund som du når på drygt en timme med bil eller tåg.

Två personer står bakom en skylt och pussar varandra. På skylten står det Sveriges geografiska mittpunkt.

Barnomsorg

I Ånge kommun finns 12 kommunala förskolor. Barnomsorg på natten för de som jobbar nattskift finns på Parkbackens förskola i Ånge.

Ett barn i gummistövlar i en grönskande miljö.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Ånge finns tio kommunala grundskolor och en friskola på grundskolenivå. Mer information finns på kommunens hemsida.

Bobergsgymnasiet i Ånge erbjuder kan de vanligaste nationella programmen. På Bobergsgymnasiet, finns tre utbildningar med Collegecertifiering. Det är en kvalitetsstämpel som ska ge dig bättre möjligheter till anställning efter avslutade studier.

Utbildningsmöjligheter

Hos den kommunala vuxenutbildningen Ångströmsenheten/Lärcentrum finns det möjlighet att läsa sfi och även få samhällsorientering för nyanlända.

Hos den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa på grundläggande nivå och på gymnasial nivå. Men vi erbjuder också yrkesutbildningar på gymnasial nivå. I Lärcenter finns också Särvux för personer med funktionshinder.

Ålsta Folkhögskola i Fränsta ger allmän utbildning och profilkurser med inriktning mode, musik och artist. För personer med svenska som andraspråk finns yrkes- och studieförberedande kurs.

I Sundsvall och Östersund finns Mittuniversitetet med en mängd olika möjligheter för dig som vill läsa på universitet. Med tåg är det goda pendlingsmöjligheter till båda städerna. Distansutbildningar från högskolor och universitet i hela landet är andra möjligheter till utbildning på högskolenivå.

Hälso- och sjukvård

Via Vårdguiden 1177 får du råd om din hälsa och vidare kontakt med sjukvården i Västernorrland.

Vid regionens hälsocentral i Ånge finns bland annat barnavårdscentral, diabetessköterska, dietist och sjukgymnastik.

I Fränsta finns privata Fränsta Vårdcentral med samma utbud.

Folktandvård finns i Ånge och Fränsta. Privattandläkare finns i Ånge.

Närmaste sjukhus är Sundsvalls sjukhus som är ett länssjukhus med akutsjukvård och en mängd servicefunktioner.

Tolkhjälp

Vi använder Sundsvalls Tolkförmedling som erbjuder bland annat kontakttolk på plats, telefontolkning, meddelandeförmedling, översättning av dokument och broschyrer. Tolk bokas av aktuell myndighet.

Kommunikationer

Ånge har en väl utvecklad kollektivtrafik mot Sundsvall och Östersund med tåg och med buss.

Från Ånge buss- och tågstation i Ånge kan du ta dig med buss eller tåg till övriga delar av kommunen eller till Sundsvall, Östersund eller övriga delar av Sverige. Läs mer om turlistor på DinTur.se. Information om tågtider och bokning av biljetter via SJ​.

Flygplatser finns i Sundsvall och Östersund.

Ett blått pendeltåg kör genom ett grönt böljande landskap.

Arbete och företagande

Inom pendlingsavstånd på ca en timme finns Sundsvalls och Östersundsområdets arbetsmarknad med ca 200 000 invånare och ett stort antal stora företag. Större arbetsgivare i Ånge kommun är industrier inom kemisk industri, verkstad, skog och järnväg. Ånge kommun är kommunens största arbetsgivare med ca 850 anställda, många inom vård och utbildning.

Ett snötäckt bostadshus.