Härnösand

Senast uppdaterad: 26/8-2021

I Härnösand lever vi det nära livet. Vare sig du föredrar lugnet på landet eller en levande stadspuls så finns det gott om alternativ för dig i Härnösand. Vi erbjuder ett friluftsliv i världsklass, fritidsaktiviteter för alla smaker och ett rikt kulturliv.

Kommunfakta

Folkmängd

25 123

Storlek till ytan

1 939 km²

Avstånd till större orter

  • Sundsvall 50 km
  • Umeå 210 km
  • Stockholm 430 km
Vy över staden Härnösand, som ligger vid vattnet.

Stadskärnan är genuin och levande och Härnösand hör till en av Norrlands största arbetsmarknader. Vi erbjuder ett levande näringsliv med företag inom de flesta branscherna. Här är avstånden korta till både arbete, skola och service.

Boende

Det kommunala fastighetsbolaget Härnösandshus kan erbjuda dig både centralt boende, men även ett boende för dig som vill ha närhet till skog och hav. I Härnösand kan du också välja att hyra bostad av privata fastighetsbolag. Du hittar mer information om dessa på Härnösands kommuns hemsida. För nyanlända flyktingar hjälper mottagningssekreterare på Arbetslivsförvaltningen till med att hitta lägenhet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språkgrupper representerade. Kontakta kommunens flyktingmottagning för mer information.

Föreningar och organisationer

I Härnösand finns ett rikt föreningsliv med cirka 430 föreningar. Det finns bland annat flera olika kyrkor, religiösa samfund och föreningar i Härnösand, exempelvis Pingstförsamlingen, Baptistkyrkan, Filadelfiaförsamlingen, Missionskyrkan och Islamiska kulturcentret. Men det finns även andra föreningar som exempelvis Somaliska föreningen, 5i12 Centrum, Ungdom mot rasism och Röda Korset. Du hittar alla föreningar i Härnösands kommuns föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Härnösand är det nära till allt. Vi har ett nytt affärsområde kallat Ankaret där du hittar stormarknader som ICA MAXI och Coop. Där finns också andra affärer som apotek, sportaffär, klädesbutik och järnhandel. Nära centrum hittar du Lidl och Hemköp. Strax utanför stadskärnan ligger både Willys och Tempo.

Entrén till Sambiblioteket i Härnösand.

I Härnösand hittar du också ett av landets vackraste bibliotek, Sambiblioteket som har ett stort utbud av litteratur och annat material. I centrum hittar du Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan i samma lokaler. Härnösands kommuns socialtjänst finns i centrum där du kan få hjälp med ekonomiskt bistånd om du behöver detta.

Behöver du hitta billiga möbler eller husgeråd så har vi Erikshjälpen Secondhand som bemannas av medarbetare från Härnösands kommun och Arbetslivsförvaltningen. Endast 40 minuters bil- eller bussresa från Härnösand hittar du Birsta köpcentrum där ett mycket stort antal stormarknader, butiker och restauranger finns. Navet är Birsta City som är en galleria med över 90 butiker. I området runt om finns många möbel-, elektronik- och livsmedelsaffärer.

Barnomsorg

I Härnösand finns 17 kommunala förskolor och 10 fristående förskolor. Vi har också en öppen förskola och ett familjedaghem. Behöver man barnomsorg på natten till exempel om man arbetar nattskift så finns förskolan Orren som har öppet nattetid. Har man barn som har allergier så finns förskolan Svalan som är anpassad för barn med allergier.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Härnösand finns tio kommunala grundskolor. Här finns också Kristinaskolan som är en statlig skola för döva och hörselskadade barn. I Härnösand finns dessutom två friskolor. Härnösands gymnasium kan erbjuda dig 10 nationella program. Det finns också en Lärlingsutbildning där man har möjlighet till 10 olika programutgångar. Cirka 900 elever läser vid Härnösands gymnasium och 120 anställda arbetar på skolan. Läs mer på Härnösands kommuns hemsida om skolutbudet.

Utbildningsmöjligheter

Hos den kommunala vuxenutbildningen finns det möjlighet att läsa svenska för invandrare, sfi, och även få samhällsorientering för nyanlända. Vill man kan man också välja att läsa sfi på Härnösands Folkhögskola. Hos den kommunala vuxenutbildningen finns möjlighet att läsa på grundläggande och gymnasial nivå. Men vi erbjuder också yrkesutbildningar på gymnasial nivå. I Härnösand finns också lärvux för personer med funktionshinder.

Vill du skaffa dig en utbildning där möjligheten till jobb är stor? Då kanske vår yrkeshögskola är något för dig? Hos Heta Utbildningar Yrkeshögskolan i Härnösand erbjuds utbildningar där man blandar teori och praktik. Cirka 45 minuters bil- eller bussresa från Härnösand hittar du Mittuniversitetet med en mängd olika möjligheter för dig som vill läsa på universitet.

Hälso- och sjukvård

I Härnösand finns en av Region Västernorrlands hälsocentraler, Södra Sundet. Där finns bland annat barnavårdscentral, diabetessköterska, dietist och sjukgymnastik. Det finns också två privata vårdcentraler i Härnösand:

  • Öbacka vårdcentral – med distriktssköterskor, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter samt barnavårds- och mödravårdscentral.
  • Johannesbergs vårdcentral – en centralt belägen vårdcentral med distriktsläkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster, dietister samt både mödravårds- och barnavårdscentral.

Folktandvården finns belägen strax utanför stadskärnan. Det finns även flera privata tandläkarmottagningar i Härnösand. Cirka 45 minuters bil- eller bussresa från Härnösand ligger Sundsvalls sjukhus som är ett länssjukhus med akutsjukvård och en mängd servicefunktioner.

Tolkhjälp

Härnösands kommun har en tolkförmedling som ska garantera att tolk finns tillgänglig för kommunens invånare. Tolkförmedlingen erbjuder blanda annat; kontakttolk på plats, telefontolkning, meddelandeförmedling, översättning av dokument och broschyrer. Tolk bokas av aktuell myndighet.

Kommunikationer

Härnösand har en väl utvecklad kollektivtrafik. Du kan ta bussen till och från din bostad för att på några minuter vara i centrum. Det finns också en gratis busslinje som kallas Centrumlinjen som tar dig runt köpcentrum, bibliotek, simhall och stadskärnan. Läs mer om turlistor på Din Tur.

Från Härnösands Central kan du ta dig med buss eller tåg till en mängd olika destinationer. Endast ca 35 minuters bil- eller bussresa från Härnösand hittar du Sundsvall Timrå Airport. Där kan du ta dig till destinationer inte bara i Sverige utan även till andra länder.

Arbete och företagande

I Sundsvall som ligger 5 mil söder om Härnösands finns stora skogsindustrier och pappersmassafabriker. Man har också andra stora industrier och företag.

Vy över ett upplyst Härnösand kvällstid.